LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-08-2002, 04:00 PM   #1
gandalf7
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Location: U.S.A.
Distribution: Mandrake 8.2
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Unhappy Armada 1700/MD 8.2/Sound Problem


Hello eveeryone, thanks for reading!

I have a simple problem of there being absolutely no sound on my Compaq Armada 1700! I'm currently using Mandrake 8.2 d/l edition. What do I need to do? Recompile my kernel? If so, can someone point me to a tutorial or post about recompiling it in Mandrake 8.2 for newbs. Or do I just need to d/l the alsa driver or what? Also I was curious. isn't 8.2 supposed to have KDE 3.0? Mine is currently 2.2.2. Also I'm using the defualt kernel, 2.4.8-16mdk? Or something like that. I tried to mess with the setting's in kde control panel under sound server but all it says now is could not find dev/dsp or something like that. BTW when I was installing MD it said that there was no sound card detected and to use harddrake. I went into HD but it didn't show anything at all under sound. Please help...

Gandalf in Grief (over no sound )
 
Old 09-09-2002, 09:45 AM   #2
rioguia
Member
 
Registered: Jun 2002
Posts: 411

Rep: Reputation: 30
You need to review your documentation but I think that the Compaq Armada 1700 has a ESS 1688 sound card built-in. The kernel supports this driver.
http://www.tldp.org/HOWTO/Sound-HOWTO/x96.html#AEN109

Alternatively, the instructions for installing the drivers are provided by the ALSA project http://www.alsa-project.org/alsa-doc...&module=es1688

Here is the experience of someone using your box with an older distro.

http://www.mooned.org/linux/compaq-armada-1700.html

Last edited by rioguia; 09-09-2002 at 09:50 AM.
 
Old 09-09-2002, 10:56 AM   #3
jglen490
Member
 
Registered: Apr 2002
Location: The next brick house on the right.
Distribution: Kubuntu 8.04
Posts: 668

Rep: Reputation: 31
Try running sndconfig, as root, from a console or the command line. It'll bring up a menu for you select the card and set it up. If sndconfig is not loaded to your system, just install the rpm from your install CDs.
 
Old 09-09-2002, 11:32 PM   #4
gandalf7
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Location: U.S.A.
Distribution: Mandrake 8.2
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Talking Thanks guys..

I actually just got through running sndconfig, from a failsafe boot loggined in as root. It didn't find it as pnp, so I manually configered it as a s.b. 16. I tried the ess1688 and a couple of other ones but, s.b. 16 with a couple of changes to the dma and stuff works great! I heard the wav n midi perfectly. =) I'm so happy! I'm very new to linux and want to learn more, sooo much more! I use win98(strangely) on my big box, w2k on a 5.4 gig for my laptop, and the current 10 gig with linux on it. Thanks guys soo much! =) =) =) BTW this is my 3rd day of trying m.d. 8.2 d/l edition and pretty much linux! O, quick question though, what the best way to capture and view packets/network traffic?
 
Old 09-19-2002, 12:14 PM   #5
ITMan
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Detailed settings

I have the same problem w/ red hat 7.3. Is it possible to get the detailed settings you used from you?

Thanks a bunch.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem With Sound card In Compaq Armada M300 Nickay Linux - Hardware 1 06-14-2005 05:59 PM
compaq armada 1592dmt sound problem whome Linux - Laptop and Netbook 2 06-03-2005 08:11 AM
SuSe 9.0 sound on acer aspire 1700 solidpro Linux - Laptop and Netbook 2 02-03-2005 05:45 AM
Armada 7400 ALSA Sound Problem (ES1879) Chryzmo Linux - Laptop and Netbook 2 11-09-2004 01:07 PM
MANDRAKE 10 Compaq Armada 1700 failure on boot .. CYBORGDXT Linux - Laptop and Netbook 0 10-03-2004 09:47 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 02:31 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration