LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-22-2004, 04:30 AM   #1
pazkaw
Member
 
Registered: Aug 2004
Location: Netherlands
Distribution: Slackware 10.2, Debian Etch
Posts: 43

Rep: Reputation: 15
Unhappy ALSA mixer cannot be found - stuck on the commandline forever


Hi there,

I'm new to Linux and installed yesterday Slackware 10. I ran all through the installation succesful, untill I wanted to start up the GUI - after I typed 'startx' the thing started flippin' and my monitor turned black for about a minute. When I finally saw the black&white colors again (those of the command line), all i could read where errors:

ALSA mixer cannot be found
.
blablabla
blablabla
.
.
Running as realtime process now (priority 50)

ALSA lib pcm_hw.c:549(snd_pcm_hw_start) SNDRV_PCM_IOCTL_START failed: Broken pipe.


and the last 2 lines repeated about 5 times more on my screen. Then, i stayed stuck at the command line forever

I use a Pentium III 500 mhz, nVidia FX 5200 graphics card (already installed it using 'sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-5336-pkg1.run') and an ESS 1969 PCI sound device.
I used bare.i to boot up during installation and also installed hotplug.
I'm totally new to Linux so this might be all quite stupid, however,
please help me! Thanx, Pazkaw
 
Old 08-22-2004, 04:36 AM   #2
hylke
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: the Netherlands
Distribution: Ubuntu 7.04
Posts: 329

Rep: Reputation: 30
Try upgrading your alsamixer using slapt-get
slapt-get tutorial: here
 
Old 08-22-2004, 04:53 AM   #3
pazkaw
Member
 
Registered: Aug 2004
Location: Netherlands
Distribution: Slackware 10.2, Debian Etch
Posts: 43

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I just installed the update by reading the link to that tutorial you gave me, but I'm still having the same problem and got the same error over and over again
 
Old 08-23-2004, 07:40 AM   #4
pazkaw
Member
 
Registered: Aug 2004
Location: Netherlands
Distribution: Slackware 10.2, Debian Etch
Posts: 43

Original Poster
Rep: Reputation: 15

Forgot to configure alsaconfig and xorgconfig; it's now all working fine
Anyway, thanks for your help, hylke
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mixer cannot be found foxy123 Linux - Newbie 6 01-22-2007 04:27 PM
Alsa: no mixer elems found jnsg Slackware 2 09-06-2005 06:11 PM
i ajdust my alsa mixer and every time i reboot my pc the mixer change what to do ? SlackwareMan Linux - Newbie 1 07-30-2004 01:39 AM
ALSA Mixer subaruwrx Slackware 1 07-24-2004 07:13 AM
alsa mixer madian Fedora 4 02-08-2004 08:07 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:17 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration