LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-23-2006, 12:22 AM   #1
BrunoBB
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Suse 10.1 Just Installed; Can't Connect to Internet


PC with XP working; just installed Suse10.1 (now dualbooting). Internet connection is fine in XP via cable modem (RoadRunner). No routers.

Particulars...

ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:40:XX:XX:XX:XX <== edited
inet addr:169.254.192.236 Bcast:169.254.255.255 Mask:255.255.0.0
inet6 addr: fe80::240:caff:feac:bcac/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:18277 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:101 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1165908 (1.1 Mb) TX bytes:0 (0.0 cool.gif
Interrupt:50 Base address:0x4000

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:369 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:369 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:28226 (27.5 Kb) TX bytes:28226 (27.5 Kb)


netstat -r
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
link-local * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0
loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo


resolv.conf
# generated by NetworkManager, do not edit!



NIC Info
Model/Device: MCP51 Ethernet Controller (Nvidia onboard controller)
Driver: forcedeth

~~~~~~~~~~
Things I've tried thus far that have not helped...
% ifconfig eth0 down
% killall dhcpcd
% dhcpcd eth0

Also, I'm running NetManager (and not ifup) with DHCP enabled. Obviously I need something in resolv.conf for DNS servers, but nothing is being written there.

In XP, running ipconfig shows:
Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Owner>ipconfig

Windows IP Configuration


Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . : midsouth.rr.com
IP Address. . . . . . . . . . . . : 24.xx.xxx.xxx <== edited
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.254.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 24.24.124.1

~~~~~~~~

Thanks in advance.

Bruno
 
Old 08-23-2006, 02:27 AM   #2
Nathanael
Member
 
Registered: May 2004
Location: Karlsruhe, Germany
Distribution: debian, gentoo, os x (darwin), ubuntu
Posts: 940

Rep: Reputation: 32
you dont have an ipaddress in the range of you router...
169.254.x.x are addresses assigned by the system when a dhcp assigned address is not received withing a certain period of time!
 
Old 08-23-2006, 07:16 AM   #3
BrunoBB
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks Nathanael! So, what's my course of action to resolve this problem?

Abandon dhcp and use static ip addresses for my PC and dns server?

Bruno
 
Old 08-23-2006, 09:38 AM   #4
Nathanael
Member
 
Registered: May 2004
Location: Karlsruhe, Germany
Distribution: debian, gentoo, os x (darwin), ubuntu
Posts: 940

Rep: Reputation: 32
run the dhcp client on the interface - i bet suse has an interface to obtain a dhcp address
try executing the client on the commandline perhaps and see what it outputs
dhclient eth0
or
dhcpcd eth0
should do the trick (the command needs to be run as root)

you can also try to assign your linux box a static ip in the range of your router, remember to set your gateway address and a dns address and see if that makes a diff.
 
Old 08-23-2006, 11:43 AM   #5
BrunoBB
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Just remembered one thing...

When installing Suse, the part where your network is tested - failed. Not sure what to make of this...

Bruno
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fedora Core 3 installed, cant connect to internet!~ spartanM19SSM Linux - Networking 5 12-13-2004 11:19 AM
Can't connect to the Internet thru SuSE neelank Linux - Newbie 7 10-24-2004 08:37 AM
Installed mandrake 10 on compaq presario 5011CL and can't connect to the internet zeshan_b Linux - Newbie 6 09-14-2004 04:41 AM
Can't connect to internet with SUSE 9.1 Yumemiru Linux - Networking 3 07-24-2004 03:48 PM
installed redhat 9, can't figure out how to connect to internet. nate2000 Linux - Newbie 1 11-11-2003 08:29 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:48 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration