LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 11-19-2004, 03:49 AM   #1
bluefmc
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Red Hat 7.3 and multiple gateways on multiple interfaces


I'm sorry but i've looked everywhere for an answer, and everything that I've tried has not seemed to work.

I have a Red Hat 7.3 box with two interfaces connected to two different ISPs. How do I properly configure the two gateways so that I can access this box via either ISP from the internet? Let's say I have eth0 at 2.3.3.100 with a gateway of 2.3.3.1 and eth1 at 4.5.5.200 with a gateway of 4.5.5.1. I've tried adding a second "GATEWAY=" line to my /etc/sysconfig/network and I've tried configuring one of the gateways in the /etc/sysconfig/network (by way of "GATEWAY=4.5.5.1") and configuring the other one by adding "route add default gw 2.3.3.1 dev eth0" to my rc.local. Neither has worked.

Please help!
 
Old 11-19-2004, 06:40 AM   #2
maxut
Senior Member
 
Registered: May 2003
Location: istanbul
Distribution: debian - redhat - others
Posts: 1,188

Rep: Reputation: 50
in your net configuration, linux uses only one net device as default gateway. so only one NIC is used to reach internet. so it doesnt mean anything to have 2 default gateways.

if u want to use both device at that time to reach internet, u may want to read http://lartc.org/howto/lartc.rpdb.multiple-links.html

good luck.
 
Old 11-19-2004, 06:01 PM   #3
bluefmc
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
This seems to have worked beautifully. Thank you for your help. Now does anyone have any idea how to make this work on a Debian woody box? I installed the iproute package, but I get errors when i run the same set of commands that work under Red Hat 7.3. I get "File Exists" and "Bad Argument" errors? Anyone have any ideas?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
multiple gateways efm Linux - Newbie 4 06-10-2005 09:50 AM
Multiple Gateways inforlinx Linux - Networking 1 02-22-2005 09:28 PM
multiple gateways john8675309 Linux - Software 0 05-24-2004 07:27 PM
Multiple Interfaces Seperate Gateways? byersjlpa Linux - Networking 10 01-09-2003 04:47 PM
multiple ips, multiple gateways, one interface drpixel Linux - Networking 6 12-04-2002 01:56 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:13 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration