LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Networking (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-networking-3/)
-   -   Problem adding private connection to a host (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-networking-3/problem-adding-private-connection-to-a-host-4175446208/)

rogerp 01-18-2013 12:42 PM

Problem adding private connection to a host
 
I am so frustrated at what should be a simple task: adding a private connection to a host.

My set up:

|--------------------|
| heather,localhost |
| 156.40.59.148------>lan via router, uses dns
| |
| aggr | aggr2
| 192.168.0.3----------->192.168.0.1 via crossover cable
| |
|--------------------|

/etc/hosts
127.0.0.1 localhost localhost.localdomain localhost4 localhost4.localdomain4
::1 localhost localhost.localdomain localhost6 localhost6.localdomain6
156.40.59.148 heather localhost loghost mailhost
192.168.0.3 aggr
192.168.0.1 aggr2

/etc/networks
default 0.0.0.0
loopback 127.0.0.0
link-local 169.254.0.0
private 192.168.0

route -n
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
0.0.0.0 156.40.59.129 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0
0.0.0.0 156.40.59.129 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0
156.40.59.128 0.0.0.0 255.255.255.192 U0 0 0 eth0
169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 1002 0 0 eth0
192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth2
192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 0 0 0 eth2
192.168.0.1 192.168.0.3 255.255.255.255 UGH 0 0 0 eth2

ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:21:28:44:FE:FA
inet addr:156.40.59.148 Bcast:156.40.59.191 Mask:255.255.255.192
inet6 addr: fe80::221:28ff:fe44:fefa/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:553597950 errors:0 dropped:10334 overruns:0 frame:0
TX packets:846036449 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:452093023143 (421.0 GiB) TX bytes:489122998976 (455.5 GiB)

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:21:28:44:FE:FB
inet6 addr: fe80::221:28ff:fe44:fefb/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:4050071 errors:0 dropped:10300 overruns:0 frame:0
TX packets:6 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:488551305 (465.9 MiB) TX bytes:468 (468.0 b)

eth2 Link encap:Ethernet HWaddr 00:21:28:44:FE:AE
inet addr:192.168.0.3 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::221:28ff:fe44:feae/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:10968 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:36 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:658086 (642.6 KiB) TX bytes:1728 (1.6 KiB)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:937603 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:937603 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:5989591478 (5.5 GiB) TX bytes:5989591478 (5.5 GiB)

/etc/sysconfig/network-scripts
[root@heather network-scripts]# more ifcfg-heather
DEVICE=eth0
NM_CONTROLLED=yes
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet
BOOTPROTO=none
IPADDR=156.40.59.148
PREFIX=26
GATEWAY=156.40.59.129
DNS1=156.40.74.10
DOMAIN=niaaa.nih.gov
DEFROUTE=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=yes
IPV6INIT=no
NAME="System eth0"
UUID=5fb06bd0-0bb0-7ffb-45f1-d6edd65f3e03
DNS2=156.40.70.10
USERCTL=no
HWADDR=00:21:28:44:FE:FA

more ifcfg-aggr
DEVICE=eth2
HWADDR=00:21:28:44:FE:AF
IPADDR=192.168.0.3
NM_CONTROLLED=yes
ONBOOT=yes
BOOTPROTO=static
TYPE=Ethernet
IPV6INIT=no
USERCTL=no

When I try to ping aggr2:

[root@heather network-scripts]# ping aggr2
PING aggr2 (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.
From aggr (192.168.0.3) icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
From aggr (192.168.0.3) icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
From aggr (192.168.0.3) icmp_seq=4 Destination Host Unreachable
From aggr (192.168.0.3) icmp_seq=6 Destination Host Unreachable
From aggr (192.168.0.3) icmp_seq=7 Destination Host Unreachable
From aggr (192.168.0.3) icmp_seq=8 Destination Host Unreachable
^C
--- aggr2 ping statistics ---
9 packets transmitted, 0 received, +6 errors, 100% packet loss, time 8566ms
pipe 3


What is wrong? I've tried reading though so many posts on adding a second, private network. I've tried so many things. How can I connect to this second, private network to this data server. I cannot do much on the other end as it is an Oracle "Appliance" other than set the ip address and netmask.

Please answer with a consise and clear answer.

Thanks very much in advance!

Sincerely,
Roger

ChooseLife 01-19-2013 08:59 PM

Unless I'm overlookng something, config on this box seems right. Perhaps check the physical connection and see whether the icmp echo-req's are arriving on the other side (192.168.0.1)? You mention a switch and a cross-over cable, which one is it?

rogerp 01-22-2013 07:48 AM

I don't see where I mentioned switch - it is definately via crossover cable. Unfortunately the other sided is a Oracle ZFS 7120 - an appliance - so while I can set various parameters (e.g. ip address) I cannot run diagnostics such as ping.


All times are GMT -5. The time now is 12:42 AM.