-   Linux - Networking (
-   -   pptp vpn netmask (

scheidel21 02-25-2003 04:23 PM

pptp vpn netmask
I am not entirely new to linux, however, I have been having a problem regarding my pptp vpn. I know many suggest other vpn solutions but I wanted a simple one with user authentication not hardware certificate based like I want to maintain compatability with older win machines w/o having to worry about third party software. My problem is actually two.

1) When I log on, it is succesful, howerver the netmask assigned is the netmask for my lan is all of the configuration files have my lan netmask listed appropriatley -- that is it is listed in ppp config file and pptpd config

2) I set up a samba server on the same machine to allow for network neighborhood/workgroup simple browsing, as well as server shares to the machines on the local network...when I logon to the vpn, I sometimes get the lan machines to show up. I say sometimes because depending on the username I validate with it will or will not show then in the network list. Finally when I attempt to access a vpn connection computer, or a comp on the lan from a vpn connection I get an error something like "Device not found on network"

My lan consists of 3 machines and a router in the following diagram

| | |
linux server WINXP Home WINXP Home
debian ppc
no firewall
no masquerading

my netmask
net addresses 192.168.0.x

I can't figure out why this stuff isn't working I wondered if it has anything to do with the localip and remoteip settings...although I am using static IP assignment with chap-secrets. is there something I have to do that I haven't I'm not running ipchains since the router is masquerading/NAT for the network.

I would greatly appreciate any advice suggestions etc any of you may have

Thanks Alex

siddiqu 02-26-2003 06:24 AM

Please check the proxyarp is enabled or not ?. It may be a netbios issue.


scheidel21 02-26-2003 12:27 PM

proxyarp is set in the ppp options file, as well as the pptpd.options file I also have entries in the lmhosts and hosts files with the remote ip addresses assigned to each username. could it be a ip negotiation issue with pppd and the ppp client?

scheidel21 03-23-2003 04:15 AM

I know this is kinda old but theres a new documentation site by the developers of poptop

it appears to have quite a lot of information about problems like the one I have been haveing.


Mantalek 02-26-2010 05:19 PM

IP4 Forwarding
I had the same problem as #1 and solved it by enabling IP4 Forwarding - set /proc/sys/net/ipv4/ip_forward to 1

scheidel21 03-01-2010 08:19 AM

Thanks for the suggestion but I have now since moved to OpenVPN, it doesn't allow me to access from any windows computer because I need the software but I now have a laptop so I just need Internet access now.

All times are GMT -5. The time now is 08:43 AM.