LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-23-2003, 09:22 PM   #1
backbone
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: philippines
Distribution: redhat 7.2
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
Post My Redhat Box suddenly stops internet access LAN Ok..HELP


Hi... anybody please help... I have 2 linux box running redhat linux 7.2, the internet connection is via adsl router, they are all connected to the same hub and same ip network, the ips are public. the problem is that the box all of a sudden stops getting internet access through the adsl router, although I can ping the other pcs in the LAN, the odd thing is that windows machine was able to connect...


Can anybody help? tnx in advance...
 
Old 10-23-2003, 09:37 PM   #2
akaBeaVis
Guru
 
Registered: Apr 2003
Location: Maryland
Distribution: Slack 9.1,10 Mandrake 10,10.1, FedCore 2,3, Mepis 2004, Knoppix 3.6,3.7, SuSE 9.1, FreeBSD 5.2
Posts: 1,109

Rep: Reputation: 45
when you say "suddenly stops" are there *any* events at all leading up to this or does it literally stop in the middle of loading a web page or downloading an email? also, at the moment it fails what does route (typed in console) show you? and what's in your /etc/resolv.conf at that point?
 
Old 10-23-2003, 10:23 PM   #3
backbone
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: philippines
Distribution: redhat 7.2
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
tnx for the reply

suddenly stops meaning, in the middle of the day suddenly nobody can access the net because it is gateway server, one thing that bothers is that the DSL router connected to hub is working and the windows machine, but the linux I can ping all the local pc, but I cannot ping any valid ip in the internet (not the domain name), I also check the if dns prob is the issue but no problem with the resolution of names, because windows pc can accees the internet , it just can;t access the net all of the sudden...

this problem is really quite bothering..
 
Old 10-23-2003, 10:30 PM   #4
akaBeaVis
Guru
 
Registered: Apr 2003
Location: Maryland
Distribution: Slack 9.1,10 Mandrake 10,10.1, FedCore 2,3, Mepis 2004, Knoppix 3.6,3.7, SuSE 9.1, FreeBSD 5.2
Posts: 1,109

Rep: Reputation: 45
Does it always happen at around the same time?
 
Old 10-23-2003, 10:37 PM   #5
backbone
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: philippines
Distribution: redhat 7.2
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
when you say the all the same time ? all the linux box? yup... but this time its the worse it did not go online anymore...
 
Old 10-23-2003, 10:48 PM   #6
akaBeaVis
Guru
 
Registered: Apr 2003
Location: Maryland
Distribution: Slack 9.1,10 Mandrake 10,10.1, FedCore 2,3, Mepis 2004, Knoppix 3.6,3.7, SuSE 9.1, FreeBSD 5.2
Posts: 1,109

Rep: Reputation: 45
I'm not quite clear on your network setup, can you explain it again?
 
Old 10-23-2003, 11:07 PM   #7
backbone
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: philippines
Distribution: redhat 7.2
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I have two linux, one acts as gateway for other pc, it has 2 NIC and the first NIC is connected to the hub where the adsl router is connected and the other NIC is connected to our main hub for LAN, acts like a firewall as well.

All linux has a public ip which supposedly must have a direct internet connection passing through the adsl router

it was working fine with this setup for about a year and the problem is that suddenly internet access stops, I cannot go outside my LAN, but I can still ping the ip of adsl router, but not outside the internet, clearly the physical setup is ok, only the internet access is down. I am pinging from the Linux box to other network.

the odd thing is that I tried to plug a windows box to the hub where the adsl-router and linux, and configured it with a public ip address set the adsl-router ip as gateway, somehow the connection is working, I can acccess the internet... weird

I can't find any articles from the net regarding the problem... any ideas?
 
Old 10-23-2003, 11:10 PM   #8
akaBeaVis
Guru
 
Registered: Apr 2003
Location: Maryland
Distribution: Slack 9.1,10 Mandrake 10,10.1, FedCore 2,3, Mepis 2004, Knoppix 3.6,3.7, SuSE 9.1, FreeBSD 5.2
Posts: 1,109

Rep: Reputation: 45
There has *got* to be a triggering event for this, after a year of operation and now a problem...how about disk space on the gateway? maybe it's nearly full?
 
Old 10-23-2003, 11:45 PM   #9
backbone
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: philippines
Distribution: redhat 7.2
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
yup, I can't figure out what... not disk space for sue
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Java suddenly stops working Wynd Linux - Software 2 04-23-2005 01:20 PM
grub suddenly stops booting XP mab_123 Linux - Software 3 03-26-2005 10:08 AM
transparent internet/lan access through crossover through linux box Golovko Linux - Networking 3 03-04-2005 01:38 AM
Connecting Linux box to Internet through Windowx XP box over LAN pcd007 Linux - Networking 1 03-14-2004 09:02 AM
Access my box from internet ? CISCO + firewall johnecobo Linux - Security 1 12-11-2002 03:59 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:42 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration