LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Networking (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-networking-3/)
-   -   Huwaei 1261 with usb modeswitch in Hardy 8.04 (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-networking-3/huwaei-1261-with-usb-modeswitch-in-hardy-8-04-a-810361/)

shivkiyer 05-26-2010 11:40 PM

Huwaei 1261 with usb modeswitch in Hardy 8.04
 
I bought a Huwaei 1261 USB model from Tata Photon Plus. I am trying to get it working with my Ubuntu Hardy 8.04. The modem works OK because I tried it out on Windows XP.

I found the following link:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=9362616

I installed usb-modeswitch and data. I has libusb installed and usb-modeswitch didn't give any errors. But no usb-modeswitch.d directory was created in /etc with the usb-modeswitch.conf. Is that a problem?

Secondly, even after repeatedly unplugging and plugging the device, lsusb lists the device as:
Quote:

Bus 004 Device 002: ID 12d1:1446 Huawei Technologies Co., Ltd.
Should the device ID appear as 140b?

I added the following lines in usbmodeswitch.conf:
Quote:

#Huwaei 1261
DefaultVendor = 0x12d1
DefaultProduct = 0x1446
TargetClass = 0xff
CheckSuccess = 20
HuwaeiMode = 1
When I try to do a:
Quote:

usb-modeswitch -c /etc/usbmodeswitch.conf
it just fails after 20 attempts and says that the device remains a mass storage device.

The device has not been recognized as a modem and the device ID has not changed. I am missing something either in my kernel, the usbmodeswitch or lsusb. How do I find out? Any debug messages that can be generated anywhere?

Thanks in advance

JZL240I-U 05-28-2010 03:31 AM

Huawei has something called HWActivator. It might even be on your stick, else google for it. Works for me...

pdc_2 05-29-2010 12:51 AM

hi shivkiyer

I wonder which version of usb_modeswitch you installed;

the latest is found here,

http://packages.debian.org/search?ke...usb-modeswitch

and is a nice debian package; (so download and right-click on the file in your download directory and select install with gdebi package installer)

this latest version is said to auto-configure so it should recognise your modem, and "flip" it and make it available to dial up with

do you want to try that first?

if no joy, if you type

Quote:

gedit /etc/usb_modeswitch.setup
you can search for your device and its entry should be:

Quote:

# Huawei E270+ (HSPA+ modem)
# Huawei E1762
# Huawei E1820
#
# Contributor: Paranoid Paranoia

DefaultVendor= 0x12d1
DefaultProduct= 0x1446

TargetVendor= 0x12d1
TargetProduct= 0x14ac

MessageContent="55534243123456780000000000000011060000000000000000000000000000"


so if the newest version of usb_modeswitch doesn't work for you, if you copy and paste "gedit /etc/usb_modeswitch.setup" back here, folks can see what it says

(You are using the version of Ubuntu that came out in April 2008; .... a lot has changed since then ......... the latest version of ubuntu 10.04 flips this modems by itself and one should be able to just plug them in and select your network and be working .............)

shivkiyer 05-29-2010 07:26 AM

Hi,
Thanks for the responses.

First, couldn't find HWActivator on my stick. They didn't give me a CD with it either. The only post I could find on HWActivator is:
It doesn't give much.

Second, the usb-switchmode that I took was from the site:
http://www.draisberghof.de/usb_modeswitch/
It wasn't an Ubuntu package, so I'll try the link pcd2 gave.

The Ubuntu version I have is pretty old with 10.04 released. Problem is I am about to finish writing my PhD thesis and can't do a reinstall or upgrade for a month at least.

I tried all kinds of package installation last night and ended up breaking my alsa sound driver. The driver got wiped out due to some kernel add on I installed thinking usb-modeswitch might be needing it. Got my sound back only a couple of hours back. Now I can get back to getting my usb modem working.

Will let you know the outputs soon.

Thanks again.

pdc_2 05-29-2010 05:17 PM

Quote:

The driver got wiped out due to some kernel add on I installed thinking usb-modeswitch might be needing it
download the debian package as advised from here

http://packages.debian.org/search?ke...usb-modeswitch

JZL240I-U 05-31-2010 01:20 AM

If need be I could mail HWActivator to you, it's not that big...

There shouldn't be any license issues, since you are using a Huawei device anyway...

shivkiyer 05-31-2010 11:28 AM

Thanks for your patience. I had trouble downloading the files as my windows is virus infected and I don't have network on linux.

Got the usb-modeswitch debian package installed successfully along with the data package.

The output of usb-modeswitch.setup and .conf are:
Quote:

EnableLogging=0
# Huawei E270+ (HSPA+ modem)
# Huawei E1762
# Huawei E1820
#
# Contributor: Paranoid Paranoia

DefaultVendor= 0x12d1
DefaultProduct= 0x1446

TargetVendor= 0x12d1
TargetProduct= 0x14ac

MessageContent="55534243123456780000000000000011060000000000000000000000000000"
Nothing happens automatically even after a restart. When I try:
Quote:

usb_modeswitch -c /etc/usb_modeswitch.conf
it gives:
Quote:

Looking for target devices ...
No devices in target mode or class found
Looking for default devices ...
Found devices in default mode or class (1)
Accessing device 002 on bus 004 ...
Using endpoints 0x08 (out) and 0x87 (in)
Inquiring device details; driver will be detached ...
Looking for active driver ...
OK, driver found ("usb-storage")
OK, driver "usb-storage" detached
and then nothing happens. lsusb gives:
Quote:

Bus 004 Device 002: ID 12d1:1446 Huawei Technologies Co., Ltd.
I have a feeling my kernel is just too old for this (2.6.24-16-386).

JZL240I-U, thanks for offering to mail me the HWActivator. Could you mail it to me at shivkiyer_2004@yahoo.co.in

Thanks again.

pdc_2 05-31-2010 09:00 PM

you can join the usb_modeswitch forum

http://www.draisberghof.de/usb_modeswitch/bb/

Josh is very good at answering very promptly;

I don't think the kernel edition has anything to do with it

see what Josh says .......

JZL240I-U 06-01-2010 02:18 AM

Quote:

Originally Posted by shivkiyer (Post 3987536)
...Could you mail it to me...

Will do that tomorrow morning, just now I'm not in front of my box so please have patience.

shivkiyer 06-12-2010 11:28 AM

Hello all,

The usb_modeswitch worked with help from the usb_modeswitch forum:

http://www.draisberghof.de/usb_modes...hp?p=2661#2661

Thanks.

JZL240I-U 06-14-2010 01:48 AM

Thanks for coming back shivkiyer. The link you posted points to terrific site, I got two more very interesting links from there :D so I'm better equipped for the future now. Ohh, but when I remember the trouble to get started on my own...


All times are GMT -5. The time now is 12:56 AM.