LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Networking (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-networking-3/)
-   -   eth0 detected, but unable to connect to internet (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-networking-3/eth0-detected-but-unable-to-connect-to-internet-406264/)

iamck 01-21-2006 02:56 PM

eth0 detected, but unable to connect to internet
 
Hi

I have got fc3 installed on my acer laptop along with windowsXP(dual boot). I am having problems connecting to the ethernet via eth0 in linux. Linux is correctly detecting my NIC as "SiS 900-Based PCI Fast Ethernet Adapter". But it wont allow me to activate it. When I tried to activate it would give out an error saying that "unable to activate eth0, check cable ?". Below are the outputs of the ifconfig and dhclient eth0 cmds:

ifconfig
========
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:C0:9F:E5:89:AB
inet6 addr: fe80::2c0:9fff:fee5:89ab/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:84 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:89 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:10490 (10.2 KiB) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:3 Base address:0x1800

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:3608 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:3608 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:4504451 (4.2 MiB) TX bytes:4504451 (4.2 MiB)



dhclient eth0
===============
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.1
Copyright 2004 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/products/DHCP

sit0: unknown hardware address type 776
sit0: unknown hardware address type 776
Listening on LPF/eth0/00:c0:9f:e5:89:ab
Sending on LPF/eth0/00:c0:9f:e5:89:ab
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 15
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 17

Any help would be greatly appreciated ...

Thanks
Kannan

PS:I am able to access the internet from windows.

btmiller 01-21-2006 04:25 PM

Do you hactually have a DHCP server on your network? Does Windows use DHCP to get an IP address?

iamck 01-21-2006 05:07 PM

Windows automatically detects my ip and default gateway.... I dont manually configure the ip addressess However I have a direct ethernet cable connection between the router and the laptop. Will this affect the dhcp settings....
Also here are some more outputs that could be of help....

root@localhost ~]# mii-tool eth0
eth0: negotiated 100baseTx-FD, link ok
[root@localhost ~]#
[root@localhost ~]# tail /var/log/messages
Jan 21 16:38:58 localhost kernel: ACPI-1133: *** Error: [NULL NAME], AE_NOT_FOUND
Jan 21 16:38:58 localhost kernel: ACPI-1133: *** Error: Method execution failed [\_SB_.BAT1._BST] (Node 03868960), AE_NOT_FOUND
Jan 21 16:39:01 localhost kernel: NETDEV WATCHDOG: eth0: transmit timed out
Jan 21 16:39:01 localhost kernel: eth0: Transmit timeout, status 00000000 00000260
Jan 21 16:39:09 localhost dhclient: DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 13
Jan 21 16:39:09 localhost dhclient: DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 12
Jan 21 16:39:09 localhost kernel: NETDEV WATCHDOG: eth0: transmit timed out
Jan 21 16:39:09 localhost kernel: eth0: Transmit timeout, status 00000000 00000260
Jan 21 16:39:17 localhost kernel: NETDEV WATCHDOG: eth0: transmit timed out
Jan 21 16:39:17 localhost kernel: eth0: Transmit timeout, status 00000000 00000260
[root@localhost ~]#
[root@localhost ~]#
[root@localhost ~]# lspci | grep net
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 91)
[root@localhost ~]#
[root@localhost ~]#
[root@localhost ~]# cat /etc/modprobe.conf | grep eth0
alias eth0 sis900
[root@localhost ~]#

Also the network configuration utility of KDE showed the IRQ as unknown. I tried setting to 3, 4 and 11 but no use. Was not able to go online....

Thanks
CK

michaelk 01-21-2006 06:52 PM

Try disabling ipv6.
add the line: "alias net-pf-10 off" (without quotes)
to the end of your /etc/modprobe.conf file.

iamck 01-22-2006 11:58 AM

Still the same result....

[root@localhost etc]# ifconfig eth0
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:C0:9F:E5:89:AB
inet6 addr: fe80::2c0:9fff:fee5:89ab/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:3 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:11 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:180 (180.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:3 Base address:0x1800

[root@localhost etc]# dhclient eth0
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.1
Copyright 2004 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/products/DHCP

sit0: unknown hardware address type 776
sit0: unknown hardware address type 776
Listening on LPF/eth0/00:c0:9f:e5:89:ab
Sending on LPF/eth0/00:c0:9f:e5:89:ab
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 4
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 12
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 21
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping.
[root@localhost etc]#

Thanks
CK

ruggersway 01-23-2006 02:49 PM

I'm having a similar problems with my laptop, i have tried on both FC4 and SuSe 10 in the past week and both give me the same result on the network. I am also running off of a router configured for dhcp. I have the same network card as well. I haven't even looked at the wireless yet...any ideas?

thanks


All times are GMT -5. The time now is 08:14 AM.