LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-20-2008, 02:18 AM   #1
anshulbhatt
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2008
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
ERROR: The interface does not exist (UBUNTU) interface eth0 not configured


Hi,
I am new to linux i have installed Ubuntu8.04 to external maxtor hard drive, the other os's which i am using are win 2k and xp installed to internal hard drives, i am not able to configure internet settings in ubuntu 8.04, i am using broadband inet connection through ethernet cable which is directly connected to my computer which has inbuilt network interface card(Ethernet Controller Intel corp/PRO/100 VE Network Connection PCI bus4, device , i am able to see the connection connected in networks ubuntu shows it as windows network i configured it as wired connection and via using static ip, subnet mask, gateway and also provided DNS as provided to me by the ISP and also after looking at windows tcpip properties. and then i checked up in terminal by typing sudo gedit /etc/network/interfaces it is showing me the iface eth0 with all the settings i entered. when i type sudo ifdown eth0 it gives me error:SIOCADDRT: No such process failed to bring up eth0, when i open network tools and click on configure button after selecting eth0 it gives me error: THe interface does not exist, check that it is correctly typed in terminal when i type gksu network-admin the window opens up, but the unlock button remains greyed out, when i try to ping -c5 127.0.0.1 or the server or any other website it says connect:Network is unreachable.

PLease help me resolving this bcoz here no one knows how to resolve this all from my isp people to other technical people all are window OS fans, I am stuck for 4 days tried different solutions nothing works out

SOME MORE REPLIEAS WHICH I GOT WHILE CONFIGURING eth0

Hi,

the main issue is whenever i click on configure button in network tools after selecting eth0 it gives error as follows

The interface does not exist, Check that it is correctly typed

i am pasting the output of various comds i typed in terminal

ab@ab-desktop:~$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:19:d1:6f:93:5f
inet addrxx.xx.xxx.xxx Bcastxx.xx.xxx.xxx Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::219:d1ff:fe6f:935f/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:213 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:59 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:23017 (22.4 KB) TX bytes:6935 (6.7 KB)

ab@ab-desktop:~$ ifdown eth0
ifdown: failed to open statefile /var/run/network/ifstate: Permission denied
ab@ab-desktop:~$ ifup eth0
ifup: failed to open statefile /var/run/network/ifstate: Permission denied
ab@ab-desktop:~$ sudo ifdown eth0
[sudo] password for ab:
ifdown: interface eth0 not configured
ab@ab-desktop:~$ sudo network-admin

(network-admin:6104): Gtk-WARNING **: Unknown property: GtkComboBox.items


** (network-admin:6104): CRITICAL **: Unable to lookup session information for process '6104'
ab@ab-desktop:~$ gksu network-admin
ab@ab-desktop:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
04:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation PRO/100 VE Network Connection (rev 01)
ab@ab-desktop:~$
 
Old 11-20-2008, 02:53 AM   #2
klearview
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: London
Distribution: Debian, Kubuntu
Posts: 572

Rep: Reputation: 75
There is something I don't understand here - Ubuntu uses NetworkManager by default which means that you shouldn't see anything in /etc/network/interfaces apart from loopback.

Did you change the whole set-up then? If you did get rid of NetworkManager what exact steps did you take?
 
Old 11-20-2008, 12:23 PM   #3
anshulbhatt
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2008
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
ya i did change it by executing command "sudo gedit /etc/network/interfaces" i deleted the lines which were as follows:
auto lo
iface lo inet loopback

i did it bcoz from network tool i was not able to select eth0 nor i was able to configure it. while configuring it i was getting error" the interface does not exist check that it is correctly typed"

have i done something wrong please guide me to establish the internet connection i am able to see in networks as windows network
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Getting problem while booting LFS-6.3: Interface eth0 doesn't exist [WARN] saurabh.jain162 Linux - Newbie 6 11-09-2008 11:34 PM
Interface eth0 doesn't exist [WARN] saurabh.jain162 Linux - Software 2 11-05-2008 10:22 AM
After I complete the compiling of LFS,"Interface eth0 doesn't exist" occurs. weiguixm Linux From Scratch 1 10-10-2008 11:17 PM
Interface eth0 doesn't exist garbo73 Linux From Scratch 5 02-02-2006 07:45 AM
Reboot LFS6.1:Interface eth0 doesn't exist! ukyo Linux From Scratch 4 09-07-2005 06:04 AM


All times are GMT -5. The time now is 07:41 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration