LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 04-30-2004, 04:05 AM   #1
Floof_Le_Beau
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Question drakgw / shorewall local network problem


Hi all,

I've been investigating a problem on my Linux distro last week, but couldn't
find any solution.

Here is my problem :

I have two PCs at home, one is a small celeron 500 machine, the other an
(almost) strong machine with 1800 cpu and 512 MB RAM.

I use my "weak" machine to stream video on my LAN, through the VDR software.
This has worked fine for some time.

I have an adsl connection on the "strong" machine, via a speedtouch usb alcatel
modem. This internet connection worksjust fine, so I wanted to share it with
the "weak" machine. I used the Mandrake config tool to share the connection. The
tool has apparently configured my network properly, and has installed Shorewall
(the firewall for Mandrake distros). But since then, my network is down !! I
can't even ping any machine from another on the LAN. Even if I stop Shorewall.

I've been investigating this problem for all this week, without getting any
clue.

The only strange thing I have found is that if i issue the "ifconfig eth0"
command ont he gateway machine, I get the following :

Code:
eth0      Lien encap:Ethernet  HWaddr 00:0C:6E:CD:BA:D1
          adr inet6: fe80::20c:6eff:fecd:bad1/64 Scope:Lien
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 lg file transmission:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:378 (378.0 b)
          Interruption:5 Adresse de base:0x1000
It seems like I don't have an IP adress ?!? strange eh ?

I've been trying to ping my other machine, there is no output. So I've been
thinking that Shorewall was filtering my ping packets. I've stoped it, and tried
again to ping on my LAN. Still no output (it doesn't even tell me that the
destination host is unreachable).

I've then been thinking if I don't have an IP for my eth0 device, there's no way
any ping can pass on. so I did :

Code:
#ifconfig eth0 192.168.0.1
and so the "ifconfig eth0" command would now give the following output :

Code:
eth0      Lien encap:Ethernet  HWaddr 00:0C:6E:CD:BA:D1
          inet adr:192.168.0.1  Bcast:192.168.0.255  Masque:255.255.255.0
          adr inet6: fe80::20c:6eff:fecd:bad1/64 Scope:Lien
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:21 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 lg file transmission:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:2290 (2.2 Kb)
          Interruption:5 Adresse de base:0x1000
I thought : "Everything should be OK, let's ping!", so I tried again to ping my
other machine from the gateway, here is the output.

Code:
PING 192.168.0.117 (192.168.0.117) 56(84) bytes of data.
From 192.168.0.1 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=5 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=6 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=7 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=8 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=9 Destination Host Unreachable

--- 192.168.0.117 ping statistics ---
25 packets transmitted, 0 received, +24 errors, 100% packet loss, time 23995ms
Damn ! Still doesn't work. So I have checked the route command's output:

Code:
Table de routage IP du noyau
Destination     Passerelle      Genmask         Indic Metric Ref    Use Iface
l03v-9-1.d2.clu *               255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp0
192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
127.0.0.0       *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo
default         l03v-9-1.d2.clu 0.0.0.0         UG    0      0        0 ppp0
Everything should be OK, but the packets still won't pass through my network.

I've ran out of ideas, and I am beginning to feel crazy about this problem !!

If anyone has a clue on how to solve this, then feel free to answer ! Any hint
would be appreciated !!

I hope to hear from you all soon.

bye !

Floof_Le_Beau.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem accessing anything outside my local network. wbuik Linux - Networking 3 09-21-2005 05:09 PM
openvpn and shorewall problem from outside network nbccbn Linux - Networking 1 07-12-2005 01:24 AM
Local Network access problem morbius Suse/Novell 3 06-17-2005 08:45 AM
apache2 local network problem HermanTheSheep Linux - Networking 4 12-07-2004 07:23 AM
shorewall - rules for multiple local sites gjmwalsh Linux - Security 9 06-19-2004 10:06 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:49 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration