LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-28-2003, 06:51 AM   #1
placeb0
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Can ping but cannot browse


I have a home network of 2 computers. PC1 has 2 NICs, runs Win 2000 and connects to the Internet via DSL using one of the NICs. PC2 has one NIC and is connected to PC1 via cross-over cable and is running Mandrake 9.

I want to be able to get to the Internet from PC2. I enabled ICS on the Windows box and the Linux box is set up for dhcp. Now I can ping both by IP and hostname to the external world from Mandrake; I can also telnet (both by IP and hostname) and FTP from the Linux box. But, I cannot browse the Web either via Mozilla or via Konqueror on the Linux box. When I try Yahoo or Google the browser just sits there and waits; there is no error message like host not found etc. I can browse fine from the Win box. I had a firewall on the Win box - ZoneAlarm - but I have turned it off for now.

I just cannot figure out why HTTP requests from the Linux box are not working. any suggestions?
 
Old 08-28-2003, 10:50 AM   #2
lunardreamr
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Grand Rapids, MI
Distribution: Red Hat Linux
Posts: 39

Rep: Reputation: 15
Try pinging just the IP addresses for domains like google.com from the Linux box. See if you get replies. After that try a traceroute command to google.com's IP address see where you stop at - if it is your local box, your win2k box, or some gateway somewhere else. That might give you an idea as to what is broken.

Also, there maybe some commands you have to run to enable your win2k box to be the gateway for your Linux box.

Running the follow three commands (changed to your preferences) might also fix the problem:

# ifconfig eth0 123.123.123.123 netmask 255.255.255.0
# route add default gateway 123.123.123.1
# echo "nameserver 123.123.123.10" >> /etc/resolv.conf

Good Luck
 
Old 08-29-2003, 06:16 AM   #3
placeb0
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks lunardreamr. I can now ping and browse with Mozilla. But now I have a peculiar problem. Some websites like Google and Google news load fast but others like Yahoo take a long time - about 10 minutes. Via the Windows box all sites load pretty fast.

When I ping Yahoo from both boxes; the average time is roughly the same about 100ms.

Last edited by placeb0; 08-29-2003 at 08:41 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cannot browse internet or ping DanielTan Linux - Networking 1 02-01-2005 03:47 AM
Can browse, Can't ping! cyent Linux - Networking 2 05-11-2004 06:41 PM
can't browse internet but can ping cj7_laredo Fedora 3 01-21-2004 10:43 PM
HELP!! can ping but cant browse fooforon Linux - Networking 5 09-03-2003 08:52 PM
can ping dns but not browse N_A_J_M Linux - General 6 03-10-2003 02:50 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:05 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration