LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-01-2004, 06:33 PM   #1
banschu
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Unhappy can't connect to linux box on lan, or ping localhost


I have what seems to be a simple problem, but since I can't seem to find a solution after a considerable amount of searching I am going to ask it here. I apologize if I am repeating a common thread..

I have mandrake 10.0 on a server connected to a netgear router. Also connected to the router are 3 other windows computers. Basically, right now I am just trying to be able to connect to services on the linux machine from other computers on the LAN (ill worry about the external internet connections later).

My problem is that I cannot seem to connect to anything on my linux machine. I thought it was the firewall configuration but after messing with it for a while I simply turned it off with:
Code:
service shorewall stop
Unfortunately nothing seemed to change. From the linux machine I can successfully ping all of the other computers in the LAN, but ping localhost will result in %100 loss. I can ssh to one of my windows computers running cygwin and can also successfully ssh localhost on linux. A port scan from one of the windows computers yields nothing from the linux machine. Hopefully the following will help:

Code:
[root@ lserv]# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:02:E3:22:BE:A7
          inet addr:192.168.0.5  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::202:e3ff:fe22:bea7/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:16696 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:16117 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:11632328 (11.0 Mb)  TX bytes:2253571 (2.1 Mb)
          Interrupt:16 Base address:0x2000

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:8077 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:8077 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:647367 (632.1 Kb)  TX bytes:647367 (632.1 Kb)

[root@ lserv]# route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
127.0.0.0       *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo
default         192.168.0.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0
[root@ lserv]
If you can offer any help, or point me to some, it would be greatly appreciated. Mostly I want ot be able to use ssh, so if you need to focus your help on any specific service, that would be it.

Thanks!
 
Old 09-01-2004, 09:52 PM   #2
banschu
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
well nevermind. apparently im just a stupid impatient newbie. i work on something for merely 2 hours and dont get it so i run to the forums.. it looks like linux takes 3 hours of patience.

oh, i got it working, if you didnt get that.

im sure you were going ot be able to help me, so thanks anyway
 
Old 09-01-2004, 10:16 PM   #3
mgrist
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Greenville, S.C.
Distribution: Slackware & Mandrake
Posts: 37

Rep: Reputation: 15
Quote:
Originally posted by banschu
well nevermind. apparently im just a stupid impatient newbie. i work on something for merely 2 hours and dont get it so i run to the forums..
Hey quit calling me names , I'm not a...... wait a minute well just quit
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't ping localhost (ping: sendto: Operation not permitted) mentor99us Linux - Networking 7 09-05-2012 02:11 PM
Strange Ping Issue - Can't ping localhost but can ping others on LAN code_slinger Linux - Networking 13 03-17-2011 02:47 AM
[Apache2] Localhost can connect to HTTPS, but not clients in the LAN Akhran Linux - Newbie 3 09-12-2005 05:13 PM
XP Box won't connect to internet thru RH9 Box (firewall/dhcpd), it can only ping fire Rhapsodic Linux - Networking 4 07-10-2004 03:02 PM
Connecting Linux box to Internet through Windowx XP box over LAN pcd007 Linux - Networking 1 03-14-2004 09:02 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:23 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration