LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-02-2005, 06:30 PM   #1
danfiggolfer
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2005
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Question Can't Ping External NIC on Gateway From Intranet Node


I've setup a LINUX PC running SUSE 9.2 that has one leg in the Internet and the other on a 192.168.0.0 Intranet (home network). I have my a laptop also running the same OS as the gateway PC, which is connected directly to the 192.168.0.1 NIC via a crossover cable.

I can ping the 192.168.0.1 interface just fine. Could someone tell me please, why can I not ping the 64.x.x.x NIC that's going to my DSL modem and out to the Internet?

When I run tcpdump to show a ping action to my Intranet NIC via the laptop:
15:53:22.862725 IP fignux.site > 192.168.0.40: icmp 64: echo reply seq 2
15:53:23.862664 IP 192.168.0.40 > fignux.site: icmp 64: echo request seq 3
Versus the same way to the other NIC on the gateway going to the Internet:
15:53:42.017753 IP 192.168.0.40 > adsl-64-1xx-xx-1.dsl.pacbell.net: icmp64: echo request seq 2
I will not receive the echo reply sequence.

My routing on the gateway machine:
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
64.1xx.xx.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth1
169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0
127.0.0.0 0.0.0.0 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
0.0.0.0 64.1xx.xx.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth1
My routing on my laptop client connected via crossover cable to the gateway machine:
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0
127.0.0.0 0.0.0.0 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
0.0.0.0 192.168.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0

On the SuSEFirewall2 I have:
FW_ROUTE = yes
FW_MASQUERADE=yes

Everything else is set to the default in /etc/sysconfig Editor.
Once I can ping the external card, then I know I can get the clients attached to the
Gateway Firewall box to the Internet.

Thanks in advance,
danfiggolfer
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cannot ping cluster node...pxe-error..help dogma Linux - Newbie 2 09-13-2006 11:34 AM
PPP establish can ping the gateway router but unable to ping the host deepalalla Linux - Networking 0 11-18-2004 09:10 AM
cant ping a node in a cluster.. dogma Linux - Networking 3 05-21-2003 11:06 PM
2 NIC problem, no internal ping, only external browny_amiga Linux - Networking 3 12-02-2002 01:21 AM
I can ping google.com successfully,but ping client(in my intranet) failed.Why? whepin Linux - Newbie 4 12-30-2001 04:54 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:35 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration