LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Mobile
User Name
Password
Linux - Mobile This forum is for the discussion of all topics relating to Mobile Linux. This includes Android, Tizen, LiMo, Maemo, MeeGo, Openmoko, Ubuntu Mobile, WebOS, Firefox OS, Open Mobile Alliance and other similar projects and products.
A reminder that LQ now has a dedicated Android sister site: AndroidQuestions.org

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-09-2012, 10:27 PM   #61
justboo2u
Member
 
Registered: Feb 2011
Distribution: Ubuntu, Debian(ARM),XP,W7,CP/M
Posts: 126

Original Poster
Rep: Reputation: 20

An update...

I have the adapter and now already have a couple of chips ready to put in...
but,
Im attempting to determine if it can in fact handle a 16MB SPI device... which would give me plenty of space to put both the kernel AND boot logo... so it could FINALLY boot w/o an SD card.

Who am I kidding? Ive just been too fkng lazy (and blind!) to do it!
 
Old 09-22-2012, 10:30 PM   #62
justboo2u
Member
 
Registered: Feb 2011
Distribution: Ubuntu, Debian(ARM),XP,W7,CP/M
Posts: 126

Original Poster
Rep: Reputation: 20
NO, I have NOT given up...

and Im actually feeling 'a bit guilty' for not having the 2 netbooks back together and running along yet. Some exciting developments have taken most of my attention... some of it away from car repairs, no less!

I am curious about attempting to do something with the OTG port (rear USB) these devices have on them. I have heard NOTHING about using them... even for standard USB uses.

But playing around with those will happen soon.

I do keep saying that, dont I?

 
Old 07-20-2013, 06:51 PM   #63
justboo2u
Member
 
Registered: Feb 2011
Distribution: Ubuntu, Debian(ARM),XP,W7,CP/M
Posts: 126

Original Poster
Rep: Reputation: 20
Zombie Resurrection Mode!

Yes, after most of a year, I am coming back to attempt to finish what I've started!
The first part of the year was spent getting my knee fixed... and looking at all the disassembled toys awaiting my TLC!
Uh huh...

Among other things, I also have a nice, new soldering tool... so AWAY WE GO!

Im afraid to see how much app-get-ing is going to be needed NOW!
 
Old 10-13-2013, 10:59 PM   #64
justboo2u
Member
 
Registered: Feb 2011
Distribution: Ubuntu, Debian(ARM),XP,W7,CP/M
Posts: 126

Original Poster
Rep: Reputation: 20
The Wrecking Crew gets busy!

I have been 'flirting with danger' this week on the netbooks, but have gleaned some important information.

Firstly, it SEEMS that a W25Q64 (Winbond 64Mbit/8MB) SPI is the largest it is willing to accept. Cannot tell if this is a limitation of the available u-boots, or some other devious contrivance.

I have been playing with 'another' netbook... not the one Ive been 'Linuxing'... but one that hopefully will be. I suspect that the w-load Ive put on it (v 19.something) is NOT for these books... for even though it comes up operating, it cannot recognize the 2GB NAND chip it was configured with. Does not read/write/erase it either.

While I have not been actively working on them, I have NOT stopped thinking about what needs to be done, and how to automate a safe modification of the system(s). For example:

The default location of the w-load, the 'raw init' (or U0 for Android tablet familiars) ALWAYS resides from FFFF-0000 to FFFF-FFFF.
So, if the SPI is, for example an 8Mb device (or 80-0000, 128 64KB 'pages'), the beginning of the device is
FFFF-FFFF - 0080-0000 or (FF80-0000).
Yes, some of you are complaining that it doesnt 'line up', as the result would show FF7F-FFFF... I just 'cheat'.

I was working with a 2MB (25Q16) device and 'blew it up' again when I tried to save the logo.bmp into the SPI... without enough room. It wiped out EVERTHANG!

I HAD attempted to use a W25Q128 (128Mbit/16MB) device but it did not 'sit well' with the erase function.
I suspect this has to do with the incompatible wload/uboot versions... as it keeps calling EVERYTHING a 25Q64 (actually the SST version)... I'm hoping I have saved originals somewhere, and can try again, but I'm beginning to be concerned about the soldering/unsoldering of these SPIs... I wish I could fit a 'zif socket' in there...

Once the 64s show up I will try (yet) again!

EDIT: I did manage to find some older versions of w-load and u-boot... am going to try the 128Mb/16MB chip again. I THINK there is supposed to be enough room for it... but will have to 'wait & see'!

Last edited by justboo2u; 10-14-2013 at 01:15 AM.
 
Old 10-16-2013, 10:43 PM   #65
justboo2u
Member
 
Registered: Feb 2011
Distribution: Ubuntu, Debian(ARM),XP,W7,CP/M
Posts: 126

Original Poster
Rep: Reputation: 20
The '64s arrived today... and one is already progged and ready to go!
I have 3 u-boots for these things now... and I am hoping that one of them will be able to work with a 128 (16MB) device.
I believe that an 8-megger will be enough for a while, as
u-boot is 320k (fff8-0000 to fffc-ffff),
2 configs @64k (fffd-0000 to fffe-ffff), and
w-load at 64k (ffff-0000 to ffff-ffff).
All of which fits into 512k. so 8MB - 512k leaves 7.5Mb open.

That oughta be plenty to hold the kernel and a lousy logo!
 
Old 10-20-2013, 12:52 AM   #66
justboo2u
Member
 
Registered: Feb 2011
Distribution: Ubuntu, Debian(ARM),XP,W7,CP/M
Posts: 126

Original Poster
Rep: Reputation: 20
Shift of focus...

After many permutations of SPIs on this 'unfixed' board, I am going to return to the 'original' unit. The NAND device, after all the attempts, does not get recognized under any attempt... I fear that the board itself is faulty and would not work with any SPI.

Thus, I have reloaded a 16MB with a fresh load which will be put into the other board.
 
Old 10-20-2013, 06:09 PM   #67
justboo2u
Member
 
Registered: Feb 2011
Distribution: Ubuntu, Debian(ARM),XP,W7,CP/M
Posts: 126

Original Poster
Rep: Reputation: 20
I was able to confirm today that the 8MB device IS large enough to hold the kernel, logo AND the 512k of u-boot etc.
Unfortunately this 'broken' board does not boot the kernel completely... and I suspect it is related to the NAND 'problem'.

Now that the weekend is coming I can (re)build the 16MBer with the info I was able to pull back off the 8... before I locked it up again.
Hint: ALWAYS ERASE the area of SPI that you intend to write INTO... otherwise it will not work. :duh:

So, I SHOULD have the linux unit running again before the weekend is done. Then I can go blind trying to bring the dead tablets to life again... hopefully 'purifying' their linux-ness in the process!

 
Old 10-22-2013, 05:25 PM   #68
justboo2u
Member
 
Registered: Feb 2011
Distribution: Ubuntu, Debian(ARM),XP,W7,CP/M
Posts: 126

Original Poster
Rep: Reputation: 20
Something rotten in denmark...

Have been working with the 'working Linux book' and recently developed a severe problem...
The 128MB would not work correctly, but when I installed the 64, the kernel loads and blinks the keyboard lights but does not continue.

Im beginning to suspect that there may be solder-bridging in the area where the SPI mounts... I know that the kernel image is good as I used multiple copies from multiple sources which have not been modified...

I am beginning to feel quite negative about this... if I cannot find the cause I will not be able to continue.

Last edited by justboo2u; 10-22-2013 at 05:32 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: Lenovo's Smartbook: The Company Can Still Back Linux LXer Syndicated Linux News 0 11-14-2009 03:20 PM
LXer: My Journey to Linux LXer Syndicated Linux News 0 03-11-2007 11:31 PM
Enter Linux : My journey begins! >>BLACKHOLE<< LinuxQuestions.org Member Intro 3 06-29-2006 04:04 PM
The journey of a packet through the linux 2.6 network stack kskkumar Linux - Networking 3 10-27-2005 03:19 AM
Beginning of a long, arduous, Linux journey sdnewbie Linux - Newbie 2 10-04-2004 11:41 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:22 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration