LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Linux Mint
User Name
Password
Linux Mint This forum is for the discussion of Linux Mint.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 07-11-2014, 05:25 AM   #1
grandmal
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2014
Posts: 7

Rep: Reputation: Disabled
NVIDIA 860M on Linux Mint


Hi there. I'm really new to Linux (just got it a month or so ago) and so may well be asking some stupid questions here, but please bear with me.

I'm running Linux Mint 17 64bit and am having difficulty getting my machine to recognise my NVIDIA 860M over the integrated Intel graphics card.

This seems to be a problem that is fairly common but I haven't been able to really follow the thread of other people's questions / solutions to it.

I've provided some information which might help --- the bottom in particular shows something a little strange. Please help.

I've done all the steps here

and then on running the following command :
sudo apt-get install nvidia-current

I get the following output returned to me:

Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
nvidia-current is already the newest version
nvidia-current is set to manually installed
0 to upgrade, 0 to newly install, 0 to remove and 119 not to upgrade

So I guess I've got the drivers installed.... but my machine is still using the built in intel card?

When I run the command lspci -v, I get the following return... down near the bottom there's a bit about my NVIDIA graphics card (860m) in which it says there's an unknown header type (7f)

Code:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Capabilities: <access denied>

00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 0000e000-0000efff
	Memory behind bridge: f6000000-f70fffff
	Prefetchable memory behind bridge: 00000000e0000000-00000000f1ffffff
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06) (prog-if 00 [VGA controller])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 45
	Memory at f7400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
	Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
	I/O ports at f000 [size=64]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: i915

00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 47
	Memory at f7a14000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: snd_hda_intel

00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05) (prog-if 30 [XHCI])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 41
	Memory at f7a00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: xhci_hcd

00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 46
	Memory at f7a1e000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: mei_me

00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05) (prog-if 20 [EHCI])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 16
	Memory at f7a1c000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: ehci-pci

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 49
	Memory at f7a10000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: snd_hda_intel

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=0
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport

00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0
	Memory behind bridge: f7900000-f79fffff
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport

00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #4 (rev d5) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Bus: primary=00, secondary=04, subordinate=04, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 0000d000-0000dfff
	Memory behind bridge: f7800000-f78fffff
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport

00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05) (prog-if 20 [EHCI])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 23
	Memory at f7a1b000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: ehci-pci

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM87 Express LPC Controller (rev 05)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: lpc_ich

00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05) (prog-if 01 [AHCI 1.0])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0, IRQ 43
	I/O ports at f0b0 [size=8]
	I/O ports at f0a0 [size=4]
	I/O ports at f090 [size=8]
	I/O ports at f080 [size=4]
	I/O ports at f060 [size=32]
	Memory at f7a1a000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: ahci

00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: medium devsel, IRQ 255
	Memory at f7a19000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256]
	I/O ports at f040 [size=32]

01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM107M [GeForce GTX 860M] (rev ff) (prog-if ff)
	!!! Unknown header type 7f

03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 135 (rev c4)
	Subsystem: Intel Corporation Centrino Wireless-N 135 BGN
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 48
	Memory at f7900000 (64-bit, non-prefetchable) [size=8K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: iwlwifi

04:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 5287 (rev 01)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 42
	Memory at f7815000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Expansion ROM at f7800000 [disabled] [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: rtsx_pci

04:00.1 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 12)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 44
	I/O ports at d000 [size=256]
	Memory at f7814000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Memory at f7810000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: r8169
running cat /proc/acpi/bbswitch to test if my card is on or off returns
0000:01:00.0 OFF
and running optirun google-chrome (to try and run a program with the optimus card) returns
[34562.196122] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU drive

[34562.196224] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
 
Old 07-14-2014, 09:02 PM   #2
EDDY1
LQ Addict
 
Registered: Mar 2010
Location: Oakland,Ca
Distribution: wins7, Debian wheezy
Posts: 6,246

Rep: Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579
Your problem maybe that you need to complete your upgrades maybe nvidia kernel is in it.
Quote:
sudo apt-get dist-upgrade
 
Old 07-14-2014, 09:14 PM   #3
Ztcoracat
Senior Member
 
Registered: Dec 2011
Distribution: Slackware, Mint & CentOS
Posts: 3,428
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: Disabled
Hi: Welcome to Linux Questions.

Looking at this:
Code:
nvidia-current is already the newest version
nvidia-current is set to manually installed
Yes, the Nvidia driver is installed. Anyway...

I am not a graphics expert but I have an idea that might help.

Look in your BIOS and see if there is an option to 'disable' the Intel on board card.

If you want to I think you can install Bumblebee to make your Nvidia and Intel card work simultaneously.
Not sure if that's the answer, sorry.
http://bumblebee-project.org/

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=154458

http://askubuntu.com/questions/15694...graphics-setup
 
Old 07-14-2014, 09:22 PM   #4
Ztcoracat
Senior Member
 
Registered: Dec 2011
Distribution: Slackware, Mint & CentOS
Posts: 3,428
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: Disabled
I looked up the error:
Code:
Aborting because fallback start is disabled.
This Arch WiKi might help-

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=141729
 
Old 07-23-2014, 02:10 PM   #5
grandmal
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2014
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
hi there, thanks for your replies and apologies for my late replying. i've been having a bit of a shake-up of my living arrangements at the minute and this had slipped my mind completely, all been a bit stressful!

i followed that link as suggested and ran the following command:

$ dkms status
which returned the following results:

Code:
bbswitch, 0.8, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed
bbswitch, 0.8, 3.13.0-30-generic, x86_64: installed
nvidia-304, 304.117, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed
nvidia-304, 304.117, 3.13.0-30-generic, x86_64: installed
virtualbox-guest, 4.3.10, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed (WARNING! Diff between built and installed module!) (WARNING! Diff between built and installed module!) (WARNING! Diff between built and installed module!)
virtualbox-guest, 4.3.10, 3.13.0-30-generic, x86_64: installed
i then ran the following command and had the following result on repeating the dkms status command:
$ sudo apt-get purge nvidia-*

Code:
bbswitch, 0.8, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed
bbswitch, 0.8, 3.13.0-30-generic, x86_64: installed
virtualbox-guest, 4.3.10, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed (WARNING! Diff between built and installed module!) (WARNING! Diff between built and installed module!) (WARNING! Diff between built and installed module!)
virtualbox-guest, 4.3.10, 3.13.0-30-generic, x86_64: installed
so - forgive me, but i'm still totally lost here really and i don't want to mess something up and be unable to turn my computer on (this happened the first time i tried to sort out nvidia drivers for this machine!) ---- i've gotten rid of the nvidia drivers. i still have this virtualbox-guest thing, two versions of it, which seem to be clashing - could this be a problem?

what would you do now - is it just a matter of downloading some new nvidia drivers or do i now need to purge/uninstall this virtualbox thing and or get a new copy of bumblebee or something like that?
thank you for your time and patience, look forward to hearing any suggestions.

take care,
f
 
Old 07-24-2014, 12:38 AM   #6
Ztcoracat
Senior Member
 
Registered: Dec 2011
Distribution: Slackware, Mint & CentOS
Posts: 3,428
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: Disabled
Looking at the Dynamic Kernel Module Support output I see that the support for the kernel modules are installed. That's good.

I (think) the problem is the 5th line down where virtualbox-guest is giving a 'WARNING' about the difference between the built and the installed module.

It sounds like there is some kind of conflict but I don't have experience with that and it's over my head.
--Sorry that I don't know, grandmal--

However,in the meantime, I will do some research online to try to find out what this means.

Best to wait for our Guru on that.
 
Old 07-24-2014, 12:40 AM   #7
Ztcoracat
Senior Member
 
Registered: Dec 2011
Distribution: Slackware, Mint & CentOS
Posts: 3,428
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: Disabled
Were you able to run the command that Mr. EDDY1 mentioned?

Code:
sudo apt-get dist-upgrade
This was the only Solved thread I could find online with that error-
http://ubuntuforums.org/archive/inde...t-1749693.html

Last edited by Ztcoracat; 07-24-2014 at 12:46 AM.
 
Old 07-24-2014, 03:05 PM   #8
grandmal
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2014
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
thanks for your replies and for continuing to try to help. i ran that command and it seemed to go successfully, with just one error at the end :

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.13.0-24-generic
Warning: No support for locale: en_GB.utf8
Processing triggers for libreoffice-common (1:4.2.4-0ubuntu2) ...


what now? would now be the time to install what, bumblebee, nouveau drivers, nvidia drivers, ...?!
 
Old 07-25-2014, 12:52 AM   #9
EDDY1
LQ Addict
 
Registered: Mar 2010
Location: Oakland,Ca
Distribution: wins7, Debian wheezy
Posts: 6,246

Rep: Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579
This may help
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=111527
 
Old 07-25-2014, 02:13 AM   #10
EDDY1
LQ Addict
 
Registered: Mar 2010
Location: Oakland,Ca
Distribution: wins7, Debian wheezy
Posts: 6,246

Rep: Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579
I was looking at the OP first post & they installed bumblebee It seems that things changed by te post made by charlysweatpants. It was about installing primus instead of virtualgl.
 
Old 07-25-2014, 05:08 AM   #11
grandmal
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2014
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
thank you, i've just read that thread and it seems to show a command which should help, so will try that when i get home from work. but that's just for that en_GB.utf8 thing - i meant more about proceeding with the NVIDIA installation- sorry if i'm being stupid but i'm not really sure what the best place to begin is now that i've cleared it out.

so i've cleared the system out of NVIDIA install, and i've updated everything so it's all up to date, now logic tells me i should be installing NVIDIA drivers or nouveau drivers or bumblebee or something ... ?
 
Old 07-25-2014, 09:43 AM   #12
Ztcoracat
Senior Member
 
Registered: Dec 2011
Distribution: Slackware, Mint & CentOS
Posts: 3,428
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by grandmal View Post
thank you, i've just read that thread and it seems to show a command which should help, so will try that when i get home from work. but that's just for that en_GB.utf8 thing - i meant more about proceeding with the NVIDIA installation- sorry if i'm being stupid but i'm not really sure what the best place to begin is now that i've cleared it out.

so i've cleared the system out of NVIDIA install, and i've updated everything so it's all up to date, now logic tells me i should be installing NVIDIA drivers or nouveau drivers or bumblebee or something ... ?
Now that you updated your Mint run "dkms status" to see if the kernel by default already has the Nvidia drivers installed. If so, and your still having the same problem you might need to install Bumblebee.
If Bumblebee doesn't help you can remove or uninstall it.
 
Old 07-25-2014, 09:47 AM   #13
Ztcoracat
Senior Member
 
Registered: Dec 2011
Distribution: Slackware, Mint & CentOS
Posts: 3,428
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: Disabled
FWIW, I installed Linux Mint 17 last night but don't know the distro that well yet.
I think there is an option for additional drivers and that might help.
Sorry, I can't check, I'm at work for now:-
 
Old 07-25-2014, 12:03 PM   #14
grandmal
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2014
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
big ol edit:

SO.
had a bunch more problems BUT i think i've gotten somewhere finally ..... after a lot of trial and error and worrying, i ran these two commands as seen by a poster here:

Code:
sudo apt-get install nvidia-331-updates-dev
Code:
sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic
and!

dkms status gives me :

Code:
bbswitch, 0.8, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed
bbswitch, 0.8, 3.13.0-30-generic, x86_64: installed
bbswitch, 0.8, 3.13.0-32-generic, x86_64: installed
nvidia-331-updates, 331.38, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed
virtualbox-guest, 4.3.10, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed (WARNING! Diff between built and installed module!) (WARNING! Diff between built and installed module!) (WARNING! Diff between built and installed module!)
virtualbox-guest, 4.3.10, 3.13.0-30-generic, x86_64: installed
virtualbox-guest, 4.3.10, 3.13.0-32-generic, x86_64: installed
and more importantly, lspci -v gives me:

Code:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Capabilities: <access denied>

00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 0000e000-0000efff
	Memory behind bridge: f6000000-f70fffff
	Prefetchable memory behind bridge: 00000000e0000000-00000000f1ffffff
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06) (prog-if 00 [VGA controller])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 45
	Memory at f7400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
	Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
	I/O ports at f000 [size=64]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: i915

00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 48
	Memory at f7a14000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: snd_hda_intel

00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05) (prog-if 30 [XHCI])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 41
	Memory at f7a00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: xhci_hcd

00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 46
	Memory at f7a1e000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: mei_me

00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05) (prog-if 20 [EHCI])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 16
	Memory at f7a1c000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: ehci-pci

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 49
	Memory at f7a10000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: snd_hda_intel

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=0
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport

00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0
	Memory behind bridge: f7900000-f79fffff
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport

00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #4 (rev d5) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Bus: primary=00, secondary=04, subordinate=04, sec-latency=0
	I/O behind bridge: 0000d000-0000dfff
	Memory behind bridge: f7800000-f78fffff
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: pcieport

00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05) (prog-if 20 [EHCI])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 23
	Memory at f7a1b000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: ehci-pci

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM87 Express LPC Controller (rev 05)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: lpc_ich

00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05) (prog-if 01 [AHCI 1.0])
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0, IRQ 43
	I/O ports at f0b0 [size=8]
	I/O ports at f0a0 [size=4]
	I/O ports at f090 [size=8]
	I/O ports at f080 [size=4]
	I/O ports at f060 [size=32]
	Memory at f7a1a000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: ahci

00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: medium devsel, IRQ 255
	Memory at f7a19000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256]
	I/O ports at f040 [size=32]

01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM107M [GeForce GTX 860M] (rev a2)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 50
	Memory at f6000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
	Memory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
	Memory at f0000000 (64-bit, prefetchable) [size=32M]
	I/O ports at e000 [size=128]
	[virtual] Expansion ROM at f7000000 [disabled] [size=512K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: nvidia

03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 135 (rev c4)
	Subsystem: Intel Corporation Centrino Wireless-N 135 BGN
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 47
	Memory at f7900000 (64-bit, non-prefetchable) [size=8K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: iwlwifi

04:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 5287 (rev 01)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 42
	Memory at f7815000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Expansion ROM at f7800000 [disabled] [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: rtsx_pci

04:00.1 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 12)
	Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 3501
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 44
	I/O ports at d000 [size=256]
	Memory at f7814000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Memory at f7810000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: r8169
so. now i'm waiting - i don't know exactly how to test whether or not it's all legit other than just playing a game, so i'm waiting on a download to finish up now and hopefully it'll be clear - i think i have to use the optirun command (which i'm not realllllly sure about how to do, how to know what to type in, but...) - but now that brings me to the next question:

now that the lpsci -v seems to show NVIDIA as up and running and lookin guuurd, how do i get it to run as my primary and default display driver? when i go to my system info, my intel card still comes up as the one in use, and my driver manager is still empty. so i think(?) that my card is up and running and ready to go right now, but it's still not the one in primary use.

Last edited by grandmal; 07-25-2014 at 12:54 PM.
 
Old 07-25-2014, 02:17 PM   #15
EDDY1
LQ Addict
 
Registered: Mar 2010
Location: Oakland,Ca
Distribution: wins7, Debian wheezy
Posts: 6,246

Rep: Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579Reputation: 579
Look at Advanced Setups & Usage
https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee
test with
Quote:
optirun firefox
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: Linux Mint 15 Olivia on Nvidia-ed laptop - Perfection? LXer Syndicated Linux News 0 06-16-2013 07:12 AM
NVIDIA 304.xx driver issues on Linux Mint 14 KDE Agetian Linux - Newbie 2 04-04-2013 02:05 AM
Something wrong with linux mint 8 and a nvidia 8400 gs Codey Linux - Hardware 6 02-27-2010 01:46 PM
to install nvidia drivers on linux mint 8 Helena rhklinux Linux - Newbie 1 01-16-2010 01:45 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:51 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration