LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-09-2003, 02:36 AM   #1
Guillermo1981
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2003
Location: Amsterdam
Distribution: SuSe Linux 8.1 pro
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
wireless with realtek pcmcia


Hello,

Using Debian, kernel 2.4.20-xfs

I'm having a problem installing my realtek pcmcia card.
Here's what I did:
I got the Realtek dirver (rtl8180_24x) from the Realtek website. I installed it by: insmod -f rtl8180_24x.
Then I was able to see my card with: ifconfig -a. The interface is called wlan0. When I do a ifconfig wlan0 up, I can't get a dhcp adress by using netcardconfig. If I do
iwpriv wlan0 enable, the link LED of my pcmcia card goes on.
If I then do a ping ........ My computer crashes. So the command iwpriv makes it highly unstable for some reason.
I also can't lode my driver at boot because I can't modprobe the realtek driver. This because I can't force with it.

Please help my out here.

Guillermo
 
Old 10-12-2003, 02:43 PM   #2
finegan
Guru
 
Registered: Aug 2001
Location: Dublin, Ireland
Distribution: Slackware
Posts: 5,700

Rep: Reputation: 57
This driver is largely complete voodoo. Everything seems to be just luck with it, but here's the thread that covers it:

http://www.linuxquestions.org/questi...threadid=61832

Cheers,

Finegan
 
Old 10-14-2003, 04:25 AM   #3
Guillermo1981
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2003
Location: Amsterdam
Distribution: SuSe Linux 8.1 pro
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I tried the thread but I still got the same problem. Can't get a connection with my acces point. And the iwpriv command makes my computer unstable, so when I do my first iwpriv command my computer is certain to crash within 5 minutes.

Can anyone else help me out with my card, I have a problem for two weeks now.
 
Old 10-14-2003, 04:52 AM   #4
Guillermo1981
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2003
Location: Amsterdam
Distribution: SuSe Linux 8.1 pro
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I posted this message to Realtek's technical support. I will post the reply as soon as I have it.

Hello,

I can't get my driver to work. I'm using gcc 3x. When I do a insmod -f
rtl8180_24x the driver's interface is visible at ifconfig -a.
So then I do a ifconfig wlan0 up. After this I do a iwpriv wlan0 enable (after some iwpriv wlan_para), then the lights of my card go on. However I can't connect to my accespoint. Is there perhaps something wrong with driver (from http://www.realtek.com.tw/downloads/...eyword=rtl8180) because when I do: iwpriv wlan0 enable my computer (compaq notebook evo n160) always crashes within 5 minutes.

please help me out with this.

I will also put this message and your reply on the www.linuxquestions.org website, so other users can learn from your reply as well.

Cheers,

Guillermo Kardolus
 
Old 10-14-2003, 03:07 PM   #5
finegan
Guru
 
Registered: Aug 2001
Location: Dublin, Ireland
Distribution: Slackware
Posts: 5,700

Rep: Reputation: 57
I don't know what to tell you man, the driver is pure voodoo, clean compiles of the same kernel .config with the same gcc and glibc on two different laptops will yield different results. The only hope for a stable driver is if they open source the 3/4 of it that is binary only. You can try a hand compile... that's about all that is working for the poor guys that get those crash bugs.

Cheers,

Finegan
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Realtek & 3Com PCMCIA NIC's Not Activating moby348 Linux - Networking 0 01-17-2005 02:27 PM
How to configure my Wireless LAN PCMCIA Card - realtek 8180l neowillis Debian 1 12-26-2004 05:13 AM
Realtek PCMCIA Card detected but cannot activate congaragata Linux - Newbie 1 08-27-2004 12:47 PM
Realtek 8180L based wifi card not recognizing...problems with PCMCIA? massah Linux - Wireless Networking 12 10-23-2003 06:02 PM
PCMCIA Realtek problem grayFalcon Linux - Networking 0 01-12-2003 03:58 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:52 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration