LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 03-09-2013, 07:55 PM   #1
NiTrOcx
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Distribution: Arch Linux
Posts: 13

Rep: Reputation: 3
Toshiba Satellite A10: BCM94318MPG + b43 Firmware [no package]


So what my problem is is that when i try to run another linux distro i ALSWAYS get freezed or blackscreen.

So i tried nomodeset and i915.modeset=1 vga=791-- in boot parameters. And that worked for Backtrack. But not for Unbuntu(Confused) and not for Pepermint linux.

Now when i check the dev mode i get this message:
http://wssc.in/imghost/images/img2013031.jpg

So i tried this:
http://wireless.kernel.org/en/users/...devicefirmware

sudo apt-get install firmware-b43-installer
The command for ubuntu because backtrack is based on it. BUT! then it said like No package found or something. And i don't know what to do now...

And it is really strange because the wireless module does work in backtrack just fine WITHOUT any drivers needed to be installed!

My hardware and software:
Toshiba Satellite A10
2x512mb PC2700
80GB WD 5400 8MB Cache
P4m 2.2Ghz 1core 512kb L2 cahce 400mhz FSB
Wireless module: Broadcom BCM94318MPG IC 4324A-BRCM1016
T60H906
REV: 0
19.2157

OS: BackTrack 5r2 i386


Some info:
If you wonder why the hell i use backtrack in the first place. Well is was meant for pentesting a website called zippcast. Becasue i am in the team of them now doing some basic security tests with sqlmap etc etc.. And its just 10 times better to run BT on a physical device instead of in VM.

Ow and btw i tried to turn off the wireless module with the on/off button but it still keeps saying the same message like indicated as in the picture above.

Thanks in advance.

Last edited by NiTrOcx; 03-17-2013 at 04:06 PM.
 
Old 03-09-2013, 09:06 PM   #2
rokytnji
Senior Member
 
Registered: Mar 2008
Location: Waaaaay out West Texas
Distribution: AntiX 13 , MacPup,Linux-Lite 2.0, SaliX
Posts: 2,864
Blog Entries: 18

Rep: Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914
Try what backtrack wiki suggests (I don't run it by the way)

Quote:
b43

BackTrack 5 R2 has switched from b43 drivers to brcmsmac drivers. If you need to enable the b43 drivers, follow this howto -
http://www.backtrack-linux.org/wiki/...reless_Drivers

Happy Trails, Rok
 
Old 03-09-2013, 09:57 PM   #3
NiTrOcx
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Distribution: Arch Linux
Posts: 13

Original Poster
Rep: Reputation: 3
Quote:
Originally Posted by rokytnji View Post
Try what backtrack wiki suggests (I don't run it by the way)



http://www.backtrack-linux.org/wiki/...reless_Drivers

Happy Trails, Rok
Thanks rokytnji i'll try that btw i have removed bt. Goes too slow...

I have installed mint linux now but this is really fun because it does not work out of the box like bt. While mint linux is also based on bt right? I guess they removed the driver from this version of linux to make it smaller?

http://wssc.in/imghost/images/img201drd.jpg

Last edited by NiTrOcx; 03-17-2013 at 04:10 PM.
 
Old 03-09-2013, 10:21 PM   #4
rokytnji
Senior Member
 
Registered: Mar 2008
Location: Waaaaay out West Texas
Distribution: AntiX 13 , MacPup,Linux-Lite 2.0, SaliX
Posts: 2,864
Blog Entries: 18

Rep: Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914
Quote:
While mint linux is also baded on bt r
Grins. I am going to guess you have ham fingers and hands like I do and that phone texting with those physical attributes
makes for some confusing posts.

Mint can be based on Ubuntu or Debian. It depends on which version you installed.

Code:
$ inxi -F -z
System:    Host: biker Kernel: 3.5.0-17-generic x86_64 (64 bit) Desktop: MATE 1.4.2  Distro: Linux Mint 14 Nadia
Machine:   Mobo: SAMSUNG model: RV410/RV510/S3510/E3510 Bios: Phoenix version: 02UC.P026.20100916.LX date: 09/16/2010
CPU:       Dual core Pentium CPU T4500 (-MCP-) cache: 1024 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) 
           Clock Speeds: 1: 1200.00 MHz 2: 1200.00 MHz
Graphics:  Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller 
           X.Org: 1.13.0 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1366x768@60.0hz 
           GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express GLX Version: 2.1 Mesa 9.0.2
Audio:     Card: Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: 1.0.25
Network:   Card-1: Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) driver: ath9k 
           IF: wlan0 state: up mac: <filter>
           Card-2: Marvell 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller driver: sky2 
           IF: eth0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (1.5% used) 1: id: /dev/sda model: SAMSUNG_HM321HI size: 320.1GB 
Partition: ID: / size: 18G used: 4.0G (24%) fs: ext4 ID: /home size: 163G used: 519M (1%) fs: btrfs 
           ID: swap-1 size: 4.19GB used: 0.00GB (0%) fs: swap 
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 39.0C mobo: 39.0C 
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A 
Info:      Processes: 156 Uptime: 3:35 Memory: 573.9/3887.8MB Client: Shell (bash) inxi: 1.8.45
This is a Ubuntu 12.10 based Mint edition that runs Mate Desktop and is 64bit. I installed it on a lark since
I usually run AntiX which is based on Debian Testing.

Linux Mint Debian Edition (ergo LMDE) is based on Debian.
Code:
 $ cat /etc/issue
Linux Mint 14 Nadia \n \l
is based on Ubuntu 12.10.
 
Old 03-10-2013, 07:31 AM   #5
NiTrOcx
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Distribution: Arch Linux
Posts: 13

Original Poster
Rep: Reputation: 3
Alright. and yea i wrote it on from on my phone.

The version i have is:
Linux Mint 14 Nadia KDE i386

Code:
m00nshin3@m00nshin3-Satellite-Pro-A10 ~/Documents $ inxi -F -z
System:    Host: cyc00n-Satellite-Pro-A10 Kernel: 3.5.0-17-generic i686 (32 bit) 
           Desktop: KDE 4.9.5 Distro: Linux Mint 14 Nadia
Machine:   System: TOSHIBA product: Satellite Pro A10 version: PSA15E-018PC-DU
           Mobo: TOSHIBA model: Portable PC version: Version A0 Bios: TOSHIBA version: Version 1.30 date: 09/02/2003
CPU:       Single core Mobile Intel Pentium 4 - M CPU (-UP-) cache: 512 KB flags: (sse sse2) clocked at 1200.00 MHz 
Graphics:  Card: Intel 82852/855GM Integrated Graphics Device 
           X.Org: 1.13.0 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1024x768@60.0hz 
           GLX Renderer: N/A GLX Version: N/A
Audio:     Card: Intel 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller driver: snd_intel8x0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: 1.0.25
Network:   Card-1: Intel 82801DB PRO/100 VE (MOB) Ethernet Controller driver: e100 
           IF: eth0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Broadcom BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller driver: b43-pci-bridge 
           IF: N/A state: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: 80.0GB (6.1% used) 1: id: /dev/sda model: WDC_WD800BEVE size: 80.0GB 
Partition: ID: / size: 73G used: 4.6G (7%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 0.79GB used: 0.04GB (6%) fs: swap 
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   None detected - is lm-sensors installed and configured?
Info:      Processes: 137 Uptime: 8:49 Memory: 368.9/733.0MB Client: Shell inxi: 1.8.4
now using a usb wireless device.
Code:
m00nshin3@m00nshin3-Satellite-Pro-A10 ~/Documents $ lsusb
Bus 001 Device 003: ID 0df6:005d Sitecom Europe B.V. WLA-2000 v1.001 WLAN [RTL8191SU]
Bus 002 Device 002: ID 045e:0040 Microsoft Corp. Wheel Mouse Optical
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Btw "sudo apt-get install firmware-b43-installer" worked in Linux Mint 14 Nadia KDE i386. But it did not work in Pepermint linux XD

Last edited by NiTrOcx; 03-10-2013 at 08:03 AM.
 
Old 03-10-2013, 10:43 AM   #6
rokytnji
Senior Member
 
Registered: Mar 2008
Location: Waaaaay out West Texas
Distribution: AntiX 13 , MacPup,Linux-Lite 2.0, SaliX
Posts: 2,864
Blog Entries: 18

Rep: Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914
Just for info. If you want to find out what can enhance your install experience with Mint linux.

In terminal

Code:
inxi --recommends
The readout will tell you what is missing on your install to give a better computer install experience and you can use your package manager to install some of them.

Here is a how to
for lm-sensors in Mint.

Google will be your friend in installing anything else inxi recommends to install that shows up as missing.


Quote:
This is too funny, i dare you to NOT click this link!
My dogs are licking up the spilt milk and cereal I spit out when clicking that link. Grinning.

Last edited by rokytnji; 03-10-2013 at 10:45 AM.
 
Old 03-10-2013, 11:13 AM   #7
NiTrOcx
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Distribution: Arch Linux
Posts: 13

Original Poster
Rep: Reputation: 3
Quote:
Originally Posted by rokytnji View Post
Just for info. If you want to find out what can enhance your install experience with Mint linux.

In terminal

Code:
inxi --recommends
The readout will tell you what is missing on your install to give a better computer install experience and you can use your package manager to install some of them.

Here is a how to
for lm-sensors in Mint.

Google will be your friend in installing anything else inxi recommends to install that shows up as missing.




My dogs are licking up the spilt milk and cereal I spit out when clicking that link. Grinning.
Thanks i'll try that too and yea i really need to know more about the basics. Not working that long with linux yet.

Btw here is the output of inxi --recommends
Code:
$ inxi --recommends
inxi will now begin checking for the programs it needs to operate. First a check of
the main languages and tools inxi uses. Python is only for debugging data collection.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Bash version: 4.2.37(1)-release
Gawk version: 4.0.1
Sed version: 4.2.1
Sudo version: 1.8.5p2
Python version: 2.7.3
-----------------------------------------------------------------------------------------
Test One: Required System Directories.
If one of these system directories is missing, inxi cannot operate:

Required file system: /proc................................................. Present
Required file system: /sys.................................................. Present

All the required directories are present.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Test Two: Required Core Applications.
If one of these applications is missing, inxi cannot operate:

Required application: df (info: partition data)............................. /bin/df
Required application: free (info: system memory)............................ /usr/bin/free
Required application: gawk (info: core tool)................................ /usr/bin/gawk
Required application: grep (info: string search)............................ /bin/grep
Required application: lspci (info: hardware data)........................... /usr/bin/lspci
Required application: ps (info: process data)............................... /bin/ps
Required application: readlink.............................................. /bin/readlink
Required application: sed (info: string replace)............................ /bin/sed
Required application: tr (info: character replace).......................... /usr/bin/tr
Required application: uname (info: kernel data)............................. /bin/uname
Required application: uptime................................................ /usr/bin/uptime
Required application: wc (info: word character count)....................... /usr/bin/wc

All the required applications are present.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Test Three: Script Recommends for Graphics Features. If you do not use X these do not matter.
If one of these applications is missing, inxi will have incomplete output:

Recommended X application: glxinfo (info: -G glx info)...................... /usr/bin/glxinfo
Recommended X application: xdpyinfo (info: -G multi screen resolution)...... /usr/bin/xdpyinfo
Recommended X application: xprop (info: -S desktop data).................... /usr/bin/xprop
Recommended X application: xrandr (info: -G single screen resolution)....... /usr/bin/xrandr

All the recommended applications are present.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Test Four: Script Recommends for Remaining Features.
If one of these applications is missing, inxi will have incomplete output:

Recommended application: file (info: -o unmounted file system).............. /usr/bin/file
Recommended application: hddtemp (info: -Dx show hdd temp).................. Missing
Recommended application: ifconfig (info: -i ip lan-deprecated).............. /sbin/ifconfig
Recommended application: ip (info: -i ip lan)............................... /sbin/ip
Recommended application: sensors (info: -s sensors output).................. Missing
Recommended application: lsusb (info: -A usb audio;-N usb networking)....... /usr/bin/lsusb
Recommended application: modinfo (info: -Ax,-Nx module version)............. /sbin/modinfo
Recommended application: runlevel (info: -I runlevel)....................... /sbin/runlevel
Recommended application: sudo (info: -Dx hddtemp-user;-o file-user)......... /usr/bin/sudo

The following applications are missing from your system:

Application: hddtemp
To add to your system, install the proper distribution package for your system:
Debian/Ubuntu: hddtemp :: Arch Linux: hddtemp :: Redhat/Fedora/Suse: hddtemp

Application: sensors
To add to your system, install the proper distribution package for your system:
Debian/Ubuntu: lm-sensors :: Arch Linux: lm_sensors :: Redhat/Fedora/Suse: lm-sensors
-----------------------------------------------------------------------------------------
Test Five: System Directories for Various Information.
If one of these directories is missing, inxi will have incomplete output:

System directory: /sys/class/dmi/id (info: -M system, motherboard, bios).... Present
System directory: /dev (info: -l,-u,-o,-p,-P,-D disk partition data)........ Present
System directory: /dev/disk/by-label (info: -l,-o,-p,-P partition labels)... Missing
System directory: /dev/disk/by-uuid (info: -u,-o,-p,-P partition uuid)...... Present

The following directories are missing from your system:
Directory: /dev/disk/by-label
These directories are created by the kernel, so don't worry if they are not present.
-----------------------------------------------------------------------------------------
All tests completed.
And i lol'd that you spit out cereal because of it haha LMFAO

Last edited by NiTrOcx; 03-10-2013 at 11:19 AM.
 
Old 03-10-2013, 12:18 PM   #8
rokytnji
Senior Member
 
Registered: Mar 2008
Location: Waaaaay out West Texas
Distribution: AntiX 13 , MacPup,Linux-Lite 2.0, SaliX
Posts: 2,864
Blog Entries: 18

Rep: Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914Reputation: 914
Just pay attention to

Quote:
The following applications are missing from your system:

Application: hddtemp
To add to your system, install the proper distribution package for your system:
Debian/Ubuntu: hddtemp :: Arch Linux: hddtemp :: Redhat/Fedora/Suse: hddtemp

Application: sensors
To add to your system, install the proper distribution package for your system:
Debian/Ubuntu: lm-sensors :: Arch Linux: lm_sensors :: Redhat/Fedora/Suse: lm-sensors
hddtemp in in Mint package manager

Code:
 $ apt-cache policy hddtemp
hddtemp:
  Installed: 0.3-beta15-51
  Candidate: 0.3-beta15-51
  Version table:
 *** 0.3-beta15-51 0
        500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ quantal/universe amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
to install hddtemp in terminal

Code:
sudo apt-get udate
Let it update first
then

Code:
sudo apt-get install hddtemp
In my other post. I covered installing lm-sensors in Mint.
 
Old 03-10-2013, 12:50 PM   #9
NiTrOcx
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Distribution: Arch Linux
Posts: 13

Original Poster
Rep: Reputation: 3
Quote:
Originally Posted by rokytnji View Post
Just pay attention to



hddtemp in in Mint package manager

Code:
 $ apt-cache policy hddtemp
hddtemp:
  Installed: 0.3-beta15-51
  Candidate: 0.3-beta15-51
  Version table:
 *** 0.3-beta15-51 0
        500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ quantal/universe amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
to install hddtemp in terminal

Code:
sudo apt-get udate
Let it update first
then

Code:
sudo apt-get install hddtemp
In my other post. I covered installing lm-sensors in Mint.
I did all this but somehow something broken and the taskbar was gone. I tried ti get it back but it really screwed up idk what i did. Not enough linux experience..
I installed windows xp again. This is just TOO much works. I'll VM linux and have no problems

Thanks for all the help if i ever want to go back to linux on this laptop i know how to get it done.

Last edited by NiTrOcx; 03-10-2013 at 12:52 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ubuntu: Broadcom Cards With B43 and bcm43xx Firmware devinmcelheran LinuxAnswers Discussion 3 12-27-2012 01:29 PM
Need fw-cutter for b43 driver that can extract firmware from win32 driver Arcosanti Linux - Software 1 08-21-2012 12:54 AM
b43 firmware installed , still only works after sudo modprobe b43 command issued modo505 Linux - Wireless Networking 4 07-31-2011 09:18 PM
Broadcom BCM4312 Failed firmware-b43-installer boogas Linux - Wireless Networking 1 06-01-2011 06:35 AM
Mandrake 9.2 && acx100 - (DWL 520+)Firmware not found faref Linux - Wireless Networking 6 01-28-2004 11:38 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:47 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration