LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-03-2005, 10:49 AM   #1
tetsuo83
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2005
Location: Torino Italy
Distribution: Slackware current
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Problem upgrading X11 6.7 to 6.8.2 with intel i810


when i upgrade Xorg 6.7 to 6.8.2 version
My computer can't use direct rendering.
I've installed on my pc intel official drivers and slackware
10.2 (clearly without xorg 6.8.2).
My computer is a Dell C400 laptop
Follow i write my xorg and my lsmod (when running xorg)

Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSection

Section "Module"
Load "record"
Load "extmod"
Load "dbe"
Load "dri"
Load "glx"
Load "xtrap"
Load "freetype"
Load "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/mouse"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option "NoAccel" # [<bool>]
#Option "SWcursor" # [<bool>]
#Option "ColorKey" # <i>
#Option "CacheLines" # <i>
#Option "Dac6Bit" # [<bool>]
Option "DRI" # [<bool>]
#Option "NoDDC" # [<bool>]
#Option "ShowCache" # [<bool>]
#Option "XvMCSurfaces" # <i>
#Option "PageFlip" # [<bool>]
Identifier "Card0"
Driver "i810"
VendorName "Intel Corp."
BoardName "82830 CGC [Chipset Graphics Controller]"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
#SubSection "Display"
# Viewport 0 0
# Depth 4
#EndSubSection
#SubSection "Display"
# Viewport 0 0
# Depth 8
#EndSubSection
#SubSection "Display"
# Viewport 0 0
# Depth 15
#EndSubSection
#SubSection "Display"
# Viewport 0 0
# Depth 16
#EndSubSection
#SubSection "Display"
# Viewport 0 0
# Depth 24
#EndSubSection
EndSection


Module Size Used by
i830 69796 3
ipv6 212064 8
snd_pcm_oss 49704 0
snd_mixer_oss 17408 1 snd_pcm_oss
ohci_hcd 18436 0
ehci_hcd 27012 0
intel_agp 16540 1
uhci_hcd 27920 0
i8xx_tco 5524 0
snd_intel8x0 32940 1
snd_ac97_codec 64644 1 snd_intel8x0
snd_pcm 80904 2 snd_pcm_oss,snd_intel8x0
snd_timer 21764 1 snd_pcm
snd_page_alloc 10888 2 snd_intel8x0,snd_pcm
gameport 3712 1 snd_intel8x0
snd_mpu401_uart 6912 1 snd_intel8x0
snd_rawmidi 21028 1 snd_mpu401_uart
snd_seq_device 7304 1 snd_rawmidi
snd 48484 11 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi, snd_seq_device
soundcore 6752 1 snd
3c59x 35112 0
ds 13572 2
yenta_socket 17536 1
pcmcia_core 52676 2 ds,yenta_socket
l2cap 18820 2
bluetooth 38116 3 l2cap
ndiswrapper 164372 0
i8k 5520 1
agpgart 26920 4 intel_agp
button 5016 0
ac 3596 0
evdev 7168 0
battery 7948 0
acpi 4364 0
freq_table 3588 1 acpi
processor 14256 1 acpi
psmouse 17544 0
reiserfs 218576 1
 
Old 10-07-2005, 02:59 PM   #2
Tino27
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Akron, OH
Distribution: SuSE 8.2, Slackware current, OpenBSD 3.5-3.8, Fedora Core 2
Posts: 400

Rep: Reputation: 30
Try downloading the i810 and common modules located here (pick the latest ones)

http://dri.freedesktop.org/snapshots/

and installing them. These represent that latest development versions of the i810 drivers, including DRI. I had to do something similar (except in my case it was i915) in order to get both 1400x1050 and DRI working on my Dell Latitude D610.
 
Old 10-10-2005, 02:23 AM   #3
tetsuo83
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2005
Location: Torino Italy
Distribution: Slackware current
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Fine !

Now i try your solution....


So, i compiled and installed those modules but Directed rendering is switched off.
I read my lsmod output and when xorg is already started i810
is not running.

Do you know anything about ?

Last edited by tetsuo83; 10-10-2005 at 03:23 AM.
 
Old 10-10-2005, 04:32 AM   #4
Tino27
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Akron, OH
Distribution: SuSE 8.2, Slackware current, OpenBSD 3.5-3.8, Fedora Core 2
Posts: 400

Rep: Reputation: 30
Try modprobing the correct module ...

#/sbin/modprobe i810

IIRC, I ended up adding that line to my /etc/rc.d/rc.local file so that the correct module loaded every time I rebooted my laptop.
 
Old 10-10-2005, 07:27 AM   #5
tetsuo83
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2005
Location: Torino Italy
Distribution: Slackware current
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I've already try it
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
intel i810 dri problem... time112852 Linux - Software 6 12-03-2005 02:40 AM
Intel i810 graphics configuration problem SadPenguin Linux - Hardware 3 02-08-2005 09:42 AM
X11 problems with i810 -- Piratero Slackware 2 12-16-2003 03:39 AM
intel i810 problem greg108 Linux - Hardware 2 09-05-2003 05:56 PM
Strange Problem with Intel i810 AC97 audio and RH7.3 NGInterface Linux - Hardware 4 08-06-2002 05:59 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:07 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration