LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-09-2003, 10:54 AM   #1
Seajays
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Unhappy Problem starting sound card on Acer Travelmate


I am completely new to Linux and have installed Mandrake 9.1 - everything is working (even got the wireless network with WEP to work!), except for the sound card.

I've been looking on the forums to try to find a solution but can't find anything. From other posts the following seems important to you out there, in order to help, so here goes:

Code:
# modprobe trident
/lib/modules/2.4.21-0.13mdk/kernel/drivers/sound/trident.o.gz: init_module: 
No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module
 parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
      You may find more information in syslog or the output from dmesg
modprobe: insmod /lib/modules/2.4.21-0.13mdk/kernel/drivers/sound/trident.o.gz
 failed
modprobe: insmod trident failed
and

Code:
# modinfo trident
filename:    /lib/modules/2.4.21-0.13mdk/kernel/drivers/sound/trident.o.gz
description: "Trident 4DWave/SiS 7018/ALi 5451 and Tvia/IGST CyberPro5050
 PCI Audio Driver"
author:      "Alan Cox, Aaron Holtzman, Ollie Lho, Ching Ling Lee"
license:     "GPL"
and

Code:
snd-seq-oss            31104   0  (unused)
snd-seq-midi-event      5640   0  [snd-seq-oss]
snd-seq                42608   2  [snd-seq-oss snd-seq-midi-event]
snd-seq-device          5832   0  [snd-seq-oss snd-seq]
snd-pcm-oss            43556   0  (unused)
snd-mixer-oss          14488   0  [snd-pcm-oss]
snd-ali5451            14412   0
snd-pcm                77536   0  [snd-pcm-oss snd-ali5451]
snd-timer              18376   0  [snd-seq snd-pcm]
snd-page-alloc          7732   0  [snd-pcm]
snd-ac97-codec         40160   0  [snd-ali5451]
snd                    40868   0  [snd-seq-oss snd-seq-midi-event
 snd-seq snd-seq-device snd-pcm-oss snd-mixer-oss
 snd-ali5451 snd-pcm snd-timer snd-ac97-codec]
soundcore               6276   0  [snd]
and

Code:
lspci
00:00.0 Host bridge: ALi Corporation M1621 (rev 05)
00:01.0 PCI bridge: ALi Corporation PCI to AGP Controller (rev 01)
00:06.0 Multimedia audio controller: ALi Corporation M5451 PCI
 AC-Link Controller Audio Device (rev 01)
00:07.0 ISA bridge: ALi Corporation M1533 PCI to ISA Bridge [Aladdin IV]
00:10.0 IDE interface: ALi Corporation M5229 IDE (rev c3)
00:11.0 Bridge: ALi Corporation M7101 PMU
00:13.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933 Cardbus
 Controller (rev 01)
00:13.1 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933 Cardbus
 Controller (rev 01)
00:14.0 USB Controller: ALi Corporation USB 1.1 Controller (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Rage
 Mobility P/M AGP 2x (rev 64)
As I mentioned, this is all completely new to me, so any instruction would be useful! Cheers.

Last edited by Seajays; 10-09-2003 at 11:00 AM.
 
Old 10-11-2003, 09:00 AM   #2
shadowhunter
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Belgium
Distribution: Slackware 10.2 + FRG + 2.6.15
Posts: 232

Rep: Reputation: 30
have you added yourself to the audio group?
 
Old 10-18-2003, 06:08 AM   #3
Seajays
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks shadowhunter - I've added it in, but it hasn't helped - the sound card fails even during the initial boot up sequence of Linux. I will try posting to the Mandrake group in case anyone there has any ideas. Cheers.
 
Old 11-08-2003, 12:34 PM   #4
kailara
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Seajays, did you ever find help with this? I am having the same problem on a Toshiba laptop... only difference is mine was working before it crashed... I'd be interested in trying to work on this together...

Kailara
 
Old 12-14-2003, 10:01 AM   #5
Al_batrosOVP
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2003
Location: France, Germany, now Canada,
Distribution: debian woody
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Lightbulb upgrade kernel to latest version 2.4.23

Bonjour,
I also had the problem when I newly installed my debian. I was very puzzled because it was working on my old redhat. In fact there might be a bug in the kernel with 2.4.18 <= releases <= 2.4.?
Anyway, I upgraded my kernel the latest 2.4.23. And it's working fine.
Regards,
 
Old 12-14-2003, 02:58 PM   #6
bugyugo
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
It's kernel problem. I had same problem with RH9 on Acer Travelmate 212TXV.
It was 2.4.20-8 kernel, AFAIK. It was fixed in later kernels.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
problem installing 10.0 on acer travelmate 4650 teabelle Linux - Laptop and Netbook 2 11-12-2005 08:55 AM
Acer Travelmate 4500 card reader (Texas Instruments) digitsdigits Linux - Hardware 1 09-12-2005 08:51 AM
No Sound in Fedora C3, Acer TravelMate 2301LCi Indrego Linux - Laptop and Netbook 0 02-14-2005 09:32 PM
Acer TravelMate 250 VGA Problem GatesDaemon Linux - Laptop and Netbook 0 11-13-2004 12:32 PM
can't configure sound device on Acer TravelMate with Suse 9 Personal brianryer Linux - Hardware 0 11-14-2003 07:21 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:28 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration