LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-31-2005, 05:19 PM   #1
npc
Member
 
Registered: May 2005
Location: Sao Luis, MA, Brazil
Distribution: Slackware, Gentoo
Posts: 32

Rep: Reputation: 15
lm_sensors can't find my Dell Latitude d510 sensors! :(


Hey there. I'm lost here. I have this Dell Latitude D510 and lm_sensors won't work together...
I'll post my info and hope someone can help me make it work.

lspci says:
Code:
0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 03)
0000:00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
0000:00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
0000:00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 03)
0000:00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 03)
0000:00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 03)
0000:00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 03)
0000:00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 03)
0000:00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d3)
0000:00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 03)
0000:00:1e.3 Modem: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Modem Controller (rev 03)
0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 03)
0000:00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) SATA Controller (rev 03)
0000:00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 03) <-- here is the bloody thingie
0000:02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
0000:02:01.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI6515 Cardbus Controller
0000:02:01.2 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments: Unknown device 8037
0000:02:03.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG (rev 05)
If you check the lm_sensors page it says that my SMBus is fully compatible.

sensors-detect spits out:
Code:
Next adapter: SMBus I801 adapter at 10c0
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): y
Client found at address 0x08
Client found at address 0x30
Client found at address 0x32
Client found at address 0x50
Probing for `SPD EEPROM'... Success!
    (confidence 8, driver `eeprom')
Probing for `DDC monitor'... Failed!
Probing for `Maxim MAX6900'... Failed!
Client found at address 0x52
Probing for `SPD EEPROM'... Success!
    (confidence 8, driver `eeprom')
Client found at address 0x69
and

Code:
 Now follows a summary of the probes I have just done.
 Just press ENTER to continue: 

Driver `eeprom' (should be inserted):
  Detects correctly:
  * Bus `SMBus I801 adapter at 10c0'
    Busdriver `i2c-i801', I2C address 0x50
    Chip `SPD EEPROM' (confidence: 8)
  * Bus `SMBus I801 adapter at 10c0'
    Busdriver `i2c-i801', I2C address 0x52
    Chip `SPD EEPROM' (confidence: 8)
All i can get is eeprom!! Worse, i load the modules pointed above (i2c-i801 and eeprom) but even eeprom doesnt work! It returns:

No sensors found!

BTW my kernel is 2.6.13-gentoo-r5, every single thing in i2c and hardware monitoring is M.

Any ideas?

Thank you.
 
Old 10-31-2005, 06:26 PM   #2
comprookie2000
Gentoo Developer
 
Registered: Feb 2004
Location: Fort Lauderdale FL.
Distribution: Gentoo
Posts: 3,291
Blog Entries: 5

Rep: Reputation: 54
Post lsmod
 
Old 11-01-2005, 05:03 AM   #3
npc
Member
 
Registered: May 2005
Location: Sao Luis, MA, Brazil
Distribution: Slackware, Gentoo
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thanks for the reply.

Before sensors-detect:
Code:
Module                  Size  Used by
ipv6                  232384  6 
parport_pc             32004  1 
lp                      9348  0 
parport                32264  2 parport_pc,lp
snd_pcm_oss            47776  0 
snd_mixer_oss          17152  1 snd_pcm_oss
snd_seq_dummy           2820  0 
snd_seq_oss            33728  0 
snd_seq_midi_event      5568  1 snd_seq_oss
snd_seq                48528  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device          7308  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_intel8x0           29248  0 
snd_ac97_codec         83004  1 snd_intel8x0
snd_pcm                80456  3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer              20804  2 snd_seq,snd_pcm
snd                    47940  10 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq_dummy,snd_seq                                                                                     
_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc          7812  2 snd_intel8x0,snd_pcm
evdev                   7296  0 
ehci_hcd               28744  0 
uhci_hcd               30864  0 
usbcore               107516  3 ehci_hcd,uhci_hcd
i915                   17664  1 
drm                    59924  2 i915
intel_agp              20252  1 
agpgart                29576  3 drm,intel_agp
psmouse                32772  0 
b44                    19908  0 
mii                     4608  1 b44
pcspkr                  3160  0 
cpufreq_conservative     6372  0 
video                  14084  0 
battery                 8260  0 
fan                     3204  0 
button                  4880  0 
thermal                10888  0 
processor              18940  1 thermal
ac                      3396  0
After sensors-detect:
Code:
Module                  Size  Used by
i2c_dev                 7552  0 
i2c_i801                7756  0 
i2c_core               17040  2 i2c_dev,i2c_i801
ipv6                  232384  6 
parport_pc             32004  1 
lp                      9348  0 
parport                32264  2 parport_pc,lp
snd_pcm_oss            47776  0 
snd_mixer_oss          17152  1 snd_pcm_oss
snd_seq_dummy           2820  0 
snd_seq_oss            33728  0 
snd_seq_midi_event      5568  1 snd_seq_oss
snd_seq                48528  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device          7308  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_intel8x0           29248  0 
snd_ac97_codec         83004  1 snd_intel8x0
snd_pcm                80456  3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer              20804  2 snd_seq,snd_pcm
snd                    47940  10 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc          7812  2 snd_intel8x0,snd_pcm
evdev                   7296  0 
ehci_hcd               28744  0 
uhci_hcd               30864  0 
usbcore               107516  3 ehci_hcd,uhci_hcd
i915                   17664  1 
drm                    59924  2 i915
intel_agp              20252  1 
agpgart                29576  3 drm,intel_agp
psmouse                32772  0 
b44                    19908  0 
mii                     4608  1 b44
pcspkr                  3160  0 
cpufreq_conservative     6372  0 
video                  14084  0 
battery                 8260  0 
fan                     3204  0 
button                  4880  0 
thermal                10888  0 
processor              18940  1 thermal
ac                      3396  0
 
Old 11-01-2005, 03:41 PM   #4
comprookie2000
Gentoo Developer
 
Registered: Feb 2004
Location: Fort Lauderdale FL.
Distribution: Gentoo
Posts: 3,291
Blog Entries: 5

Rep: Reputation: 54
What happens when you;
/etc/init.d/lm_sensors start
then lsmod
I'm looking for the module
i2c_sensor
 
Old 11-02-2005, 07:51 AM   #5
npc
Member
 
Registered: May 2005
Location: Sao Luis, MA, Brazil
Distribution: Slackware, Gentoo
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
i2c-sensor is up and running, here's the lsmod.
Code:
Module                  Size  Used by
eeprom                  5776  0 
i2c_sensor              2880  1 eeprom
i2c_i801                7756  0 
i2c_core               17040  3 eeprom,i2c_sensor,i2c_i801
(...)
the output for /etc/init.d/lm-sensors start is:
Code:
 * Loading lm_sensors modules...
 *   Loading i2c-core ...                                                           [ ok ]
 *   Loading i2c-i801 ...                                                           [ ok ]
 *   Loading eeprom ...                                                             [ ok ]
 * Initializing sensors ...                                                         [ !! ]
and then sensors -s spits out:
No sensors found!
 
Old 11-02-2005, 03:42 PM   #6
comprookie2000
Gentoo Developer
 
Registered: Feb 2004
Location: Fort Lauderdale FL.
Distribution: Gentoo
Posts: 3,291
Blog Entries: 5

Rep: Reputation: 54
Where did i2c_dev go?
try
modprobe i2c_dev
modprobe eeprom
modprobe i2c_sensor
modprobe i2c_i801
modprobe i2c_core
modules-update
sensors
what happens?
 
Old 11-02-2005, 10:17 PM   #7
npc
Member
 
Registered: May 2005
Location: Sao Luis, MA, Brazil
Distribution: Slackware, Gentoo
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
It says the same: "No sensors found!"
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
wireless problem in debian on my DELL Latitude D510 hqking Linux - Laptop and Netbook 1 07-21-2005 11:54 AM
i2c and lm_sensors, sensors-detect johnnydangerous Fedora 2 03-15-2005 04:28 PM
xandros in dell latitude - can't find (or mount) cdrom jaffojr Linux - Laptop and Netbook 0 11-11-2004 10:51 AM
lm_sensors not working. No sensors found! Kramer Linux - Hardware 36 10-15-2004 01:51 PM
lm_sensors installed but this is the only output of the sensors command.. kublador Linux - Software 13 09-09-2004 07:40 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:27 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration