LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-12-2009, 06:41 AM   #1
elvinkruger
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Posts: 12

Rep: Reputation: 0
Just installed mint7,GET BLACK SCREEN AFTER LOGIN, help!!!!!!!!


I did a dual boot install with vista first on my Fujitsu siemens AmiloPro V series(vista still works fine).

When I boot into Mint I get 2 errors on the black startup screen, MP-BIOS bug: 8254 timer not connected to IO-APIC and MP-BIOS bug: #81(00000000) Found.

Then when I proceed there is a quick blink of a black screen with a strip of the mint "with elegance came freedom" logos at the top,then a quick blink of a white/grey screen,then I get the Login screen,after I entered my password to login I get a black screen and I can see the mouse pointer and move it around,and that is how it stays,al black.

P.S. the the instalation disk is working fine,and the live boot also.
 
Old 07-12-2009, 06:51 AM   #2
linus72
Guru
 
Registered: Jan 2009
Location: Gordonsville-AKA Mayberry-Virginia
Distribution: PocketWriter/MinimalX
Posts: 5,057

Rep: Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328
Welcome to LQ!

Please, what are the specs of your hardware, especially video card?

also, have you ever installed any other distro, or is this 1st time?
 
Old 07-12-2009, 07:03 AM   #3
elvinkruger
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by linus72 View Post
Welcome to LQ!

Please, what are the specs of your hardware, especially video card?

also, have you ever installed any other distro, or is this 1st time?
HI! Thanks for the quick reply,hope you will be able to help.
This is the first time, I am completely new to Linux.

Here are all the details of my pc:
Machine name: FUJITUSIEMEN-PC
Operating System: Windows Vista™ Home Basic (6.0, Build 6000 (6000.vista_gdr.090302-1506)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: FUJITSU SIEMENS
System Model: AMILO PRO V3515
BIOS: Ver 1.00PARTTBLH
Processor: Genuine Intel(R) CPU,T2080@1.73GHz (2 CPUs),~1.7GHz
Memory: 1278MB RAM
Page File: 684MB used, 2110MB available
Windows Dir: C:\Windows
DirectX Version: DirectX 10

THE DISPLAY:
Card name: VIA Chrome9 HC IGP Family WDDM
Manufacturer: S3 Graphics Co. Ltd.
Chip type: VIA Chrome9 HC IGP
DAC type: Internal
Device Key: Enum\PCI\VEN_1106&DEV_3371&SUBSYS_10CB1734&REV_01
Display Memory: 361 MB
Dedicated Memory: 227 MB
Shared Memory: 134 MB
Current Mode: 1280 x 800 (32 bit) (60Hz)
Monitor: Generic PnP Monitor
Driver Name: VTGUModeDX32.dll
 
Old 07-12-2009, 07:08 AM   #4
linus72
Guru
 
Registered: Jan 2009
Location: Gordonsville-AKA Mayberry-Virginia
Distribution: PocketWriter/MinimalX
Posts: 5,057

Rep: Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328
Well, I am pretty ignorant about your video card, but it seems to me a graphics problem.

Being that Mint is Ubuntu based it should work ok,
is the version of Mint Ubuntu 9.04 based or what?

What happens if you boot with "failsafe" or "safe graphics mode" menu entry?

Are you willing to "test" other distro's to see if they work?

There are many Ubuntu's, just google

ArtistX
Ultimate Edition 2.2
Debris

many others
 
Old 07-12-2009, 07:16 AM   #5
elvinkruger
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
"is the version of Mint Ubuntu 9.04 based or what?"

YES IT IS BASED ON Ubuntu 9.04

"What happens if you boot with "failsafe" or "safe graphics mode" menu entry?"

I DONT KNOW OF THAT...IM NOT A ADVANCED USER,THERE ARE THE NORMAL BOOT OPTION,A RECOVERY MODE,A REGISTRY MODE AND THEN MY VISTA MODE

"Are you willing to "test" other distro's to see if they work?"

NO,I REALLY WANT TO HAVE MINT 7,REALLY REALLY BAD
 
Old 07-12-2009, 07:23 AM   #6
linus72
Guru
 
Registered: Jan 2009
Location: Gordonsville-AKA Mayberry-Virginia
Distribution: PocketWriter/MinimalX
Posts: 5,057

Rep: Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328
Calm down

I believe there is a conflict somewhere...

I'm assuming that the livecd booted up fine when installing huh?

but, after installing it went south?

at bootup, at grub menu, move the selector to your reg mint entry
press "e" to edit boot entry
press down arrow to edit where it says "kernel whatever"
press "e" to edit kernel line

anywhere or at end of kernel line enter
"acpi=off apic=off failsafe"
then press enter, then press "b" while kernel line is highlighted.

It also says you have a bios bug "MP-BIOS bug: #81(00000000) Found."
I don't know about that
 
Old 07-12-2009, 07:54 AM   #7
elvinkruger
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
okay Thank you I will go and try this out and let you know what happens :-)
 
Old 07-12-2009, 08:00 AM   #8
linus72
Guru
 
Registered: Jan 2009
Location: Gordonsville-AKA Mayberry-Virginia
Distribution: PocketWriter/MinimalX
Posts: 5,057

Rep: Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328
You should also try mint based off 8.10 and see if you have same problem, as 9.04
is "unstable".
 
Old 07-12-2009, 08:07 AM   #9
repo
LQ 5k Club
 
Registered: May 2001
Location: Belgium
Distribution: Linux Mint
Posts: 8,496

Rep: Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883
Hi,

Try this:
After boot
Code:
PRESS CTRL-ALT-F1
login
type
Code:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
 
Old 07-12-2009, 08:15 AM   #10
elvinkruger
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi,just realized when i saw the grub menu that I gave you the wrong list, the first line is the one you choose to boot mint normally,just the generic one,second is the generic(recovery mode) one and third is the memtest86+,and my vista one is last.

I tried to do what you told me but it didn't quite work out, when a highlight one of the lines in the menu there is a text line at the bottom with text already in,when I press "e" to edit the "e" appears on that line,so I tried to type the acpi=off apic=off failsafe there,but when I hit enter it doesn't give time to type "b" as it continues to another screen that shows a lot of text information of some sort.
 
Old 07-12-2009, 08:31 AM   #11
elvinkruger
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by repo View Post
Hi,

Try this:
After boot
Code:
PRESS CTRL-ALT-F1
login
type
Code:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
It didn't do much, after I hit enter a blue screen titled "Package Configuration" appears with a menu box in the middle titled "Configuring xserver-xorg" don't know what that is ????
 
Old 07-12-2009, 08:41 AM   #12
repo
LQ 5k Club
 
Registered: May 2001
Location: Belgium
Distribution: Linux Mint
Posts: 8,496

Rep: Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883
It will reconfigure your video driver.
 
Old 07-12-2009, 09:02 AM   #13
elvinkruger
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
seems I can forget about mint 7.....disappointed :-(
 
Old 07-12-2009, 09:07 AM   #14
linus72
Guru
 
Registered: Jan 2009
Location: Gordonsville-AKA Mayberry-Virginia
Distribution: PocketWriter/MinimalX
Posts: 5,057

Rep: Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328Reputation: 328
There are many flavors of Ubuntu to try dog
Ubuntu SE is my fav, but won't run on my HP amd athlon64 'cause my shitty integrated
sis-760 graphics.

So, I can only run Slack and other distro's that use Xvesa.

That's why I said you should try other flavors of Ubuntu, as one of them will work
and it could be any other linux too

Your probably looking for eye-candy, latest apps, and wireless, yes?
You can make almost any Ubuntu into Mint, simply by changing themes, etc

don't give up yet
 
Old 07-12-2009, 09:09 AM   #15
repo
LQ 5k Club
 
Registered: May 2001
Location: Belgium
Distribution: Linux Mint
Posts: 8,496

Rep: Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883Reputation: 883
Quote:
It didn't do much, after I hit enter a blue screen titled "Package Configuration" appears with a menu box in the middle titled "Configuring xserver-xorg" don't know what that is ????
Did you do the reconfiguring?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Black screen (power saving) is not coming up on login screen Metaleks Red Hat 1 11-24-2008 04:05 PM
Black Screen instead of Login screen in Graphical Mode synkronus Suse/Novell 8 05-04-2007 08:17 AM
Help! Black screen instead of login screen! Intel integrated graphics coolblue Suse/Novell 10 05-03-2007 05:30 PM
Etch - Occasionally black screen just before login screen coolblue Debian 3 04-18-2007 09:10 PM
Installed Mepis 3.4_rc3: only allows command line login (black screen) smiley_lauf MEPIS 8 01-29-2006 04:03 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:50 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration