LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 07-22-2011, 04:38 PM   #1
jay_pablo_69
Member
 
Registered: Dec 2009
Posts: 60
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 1
Ethernet Connection problem on Acer Aspire One D255E running Meego 1.2


Hi.

I am having this problem with my netbook (Acer Aspire One D255E running Meego 1.2. I removed the original Linpus Lite that came with the device and installed Meego (The original Linupus Lite was a stripped down version of Meego). But after installing the OS, I cannot connect to the internet via the ethernet/LAN port. I typed [ lspci | grep -i net ] and it displayed my ethernet/network controllers:

01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8152 v1.1 Fast Ethernet (rev c1)
02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01).

I also did [ ifconfig ] and it showed all my links: eth0, lo, wlan0. I even pinged my network card:
[ Ping 127.0.0.1 ] and it's responding very well, but when I pinged my router or any web address it returns "...Destination unreachable".

My WiFi works very well, but my wired connection is not working not all!. I've searched the web but no positive result. I am writing from another PC cos I have no wireless router/connection at home to connect the AAO D255E.

Pls any help will be greatly appreciated. I don't know what else to do.

Thank you in advance!
 
Old 07-23-2011, 03:19 PM   #2
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,971

Rep: Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849
Hello,

could you please post the output of
Code:
lspci -k | grep -iA5 net
and
Code:
ifconfig
Markus
 
Old 07-24-2011, 11:05 AM   #3
jay_pablo_69
Member
 
Registered: Dec 2009
Posts: 60
Blog Entries: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 1
Thank you Markus for responding.

Here is the output (I also included the output when I ping my network card):

Quote:
$ lspci -k | grep -iA5 net
01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8152 v1.1 Fast Ethernet (rev c1)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0349
Kernel driver in use: atl1c
Kernel modules: atl1c
02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
Subsystem: Foxconn International, Inc. Device e016
Kernel driver in use: ath9k
Kernel modules: ath9k
Quote:
$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 1C:75:08:F4:E6:1B
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:45

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr EC:55:F9:50:4C:1C
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Quote:
$ ping 127.0.0.1
PING 127.0.0.1 (127.0.0.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.156 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.117 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.119 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=0.129 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=5 ttl=64 time=0.118 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=6 ttl=64 time=0.121 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=7 ttl=64 time=0.121 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=8 ttl=64 time=0.121 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=9 ttl=64 time=0.119 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=10 ttl=64 time=0.118 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=11 ttl=64 time=0.120 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=12 ttl=64 time=0.121 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=13 ttl=64 time=0.119 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=14 ttl=64 time=0.120 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=15 ttl=64 time=0.121 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=16 ttl=64 time=0.119 ms
64 bytes from 127.0.0.1: icmp_seq=17 ttl=64 time=0.119 ms
....

Last edited by jay_pablo_69; 07-24-2011 at 11:16 AM.
 
Old 07-24-2011, 11:23 AM   #4
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,971

Rep: Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849
Well, both Interfaces, wired and wireless seem to be recognized by the system. But non of them is configured, what I mean is that you don't have a valid IP-configuration. Are you using DHCP?

Markus
 
Old 07-24-2011, 09:35 PM   #5
jay_pablo_69
Member
 
Registered: Dec 2009
Posts: 60
Blog Entries: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 1
The output I posted was done using another computer. I ran the 2 commands [ $ lspci -k | grep -iA5 net ] & [$ ifconfig ] on the AAO D255E and copied the output into a USB to another PC and posted it. The netbook was not connected to the internet then bcos I had no wireless internet access to post the result. Here's the output again, with wireless connection (working very well) & LAN cable connection (not working at all) all hooked on; and I'm also using DHCP:

Quote:
$ lspci -k | grep -iA5 net
01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8152 v1.1 Fast Ethernet (rev c1)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0349
Kernel driver in use: atl1c
Kernel modules: atl1c
02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
Subsystem: Foxconn International, Inc. Device e016
Kernel driver in use: ath9k
Kernel modules: ath9k

$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 1C:75:08:F4:E6:1B
inet addr:192.168.0.102 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::1e75:8ff:fef4:e61b/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:50 errors:0 dropped:27 overruns:27 frame:27
TX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:1
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:7550 (7.3 KiB) TX bytes:6680 (6.5 KiB)
Interrupt:45

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:866 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:866 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:41661 (40.6 KiB) TX bytes:41661 (40.6 KiB)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr EC:55:F9:50:4C:1C
inet addr:192.168.1.102 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::ee55:f9ff:fe50:4c1c/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:4703 errors:0 dropped:3 overruns:0 frame:0
TX packets:4511 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:2733381 (2.6 MiB) TX bytes:779386 (761.1 KiB)
Thanks.

Last edited by jay_pablo_69; 07-24-2011 at 09:38 PM.
 
Old 07-25-2011, 12:36 AM   #6
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,971

Rep: Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849
Well, this will never work. Your wired-adapter has an IP-address outside of the network with the wireless adapter.
Code:
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 1C:75:08:F4:E6:1B
inet addr:192.168.0.102 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
You should check where this address is configured. I assume that both wired and wireless network use the same network. Are you sure that your wired adapter is configured to use DHCP?

Markus
 
Old 07-25-2011, 01:27 PM   #7
jay_pablo_69
Member
 
Registered: Dec 2009
Posts: 60
Blog Entries: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 1
When my ethernet cable is plugged in, it reads "Connected using: DHCP" on the connection panel (I use MeeGo Linux). Then it shows the IP-address and sub-net mask (as shown in the output).

The internet connection on the netbook comes from the same wired+wireless router (I have my LAN cable connected to the same wireless router) and I surf via the wireless connection. I don't know how the wired IP-address is outside the network of the wireless. The wired and wireless use the same network.

Pls how can I reconfigure or correct this?

Thanks for your kind assistance.
 
Old 07-25-2011, 02:04 PM   #8
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,971

Rep: Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849
Well, your eth0 is configured for the network-address 192.168.0.0/24 and your wlan0 for 192.168.1.0/24. I'd suggest that you change the ipaddress for the wired network to the following settings (static)
Code:
IP-address: 192.168.1.103, Broadcast-address: 192.168.1.255
the subnet-mask remains the same 255.255.255.0
With this settings eth0 is in the same subnet as wlan0 and you can try out if it works.

Markus
 
Old 07-25-2011, 04:25 PM   #9
jay_pablo_69
Member
 
Registered: Dec 2009
Posts: 60
Blog Entries: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 1
I tried it but it didn't work. To configure DHCP I need to create or edit this file "ifcfg-eth0" but I looked under /etc/sysconfig/network-scripts and it was empty. How do I create or edit this file? How do I setup this netbook to use DHCP?
 
Old 07-25-2011, 04:32 PM   #10
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,971

Rep: Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849
You should read the documentation for your distribution, I don't have any experience with Meego.
Such configuration as a static IP depend on the distribution.

Markus
 
Old 07-25-2011, 04:44 PM   #11
jay_pablo_69
Member
 
Registered: Dec 2009
Posts: 60
Blog Entries: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 1
Meego is very similar to Red Hat/Fedora. I found this sites:
http://www.linuxheadquarters.com/how...rkconfig.shtml
http://www.cyberciti.biz/faq/rhel-ce...configuration/

I says how to create/modify the file ( I need to create it cos it's not in the 'network-scripts' folder) but it does not say how to create and SAVE this file. I got to the editing part but I don't know how to save it from command line. Meego has no info on this.

I'm really stuck here. Thanks for your assistance.
 
Old 07-25-2011, 04:49 PM   #12
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,971

Rep: Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849
Well, you will have to use an editor and you'll have to do it as root (or with sudo) because you don't have write-permissions in the /etc directory as a normal user.

Markus
 
Old 07-25-2011, 04:51 PM   #13
jay_pablo_69
Member
 
Registered: Dec 2009
Posts: 60
Blog Entries: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 1
The file extension should be " .conf" or " .cfg" or what? Pls I'm not sure what it should be? Thanks.

Last edited by jay_pablo_69; 07-25-2011 at 04:57 PM.
 
Old 07-25-2011, 04:58 PM   #14
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,971

Rep: Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849
Well, in the explanation in your first link, here http://www.linuxheadquarters.com/how...rkconfig.shtml you'll have to follow either the steps 2-4 or step 5. That means you can use the /sbin/ifconfig and the /sbin/route command to change the settings or edit the /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 file.

Markus
 
Old 07-25-2011, 05:02 PM   #15
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,971

Rep: Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849Reputation: 849
You may want to take a look at this thread http://www.linuxquestions.org/questi...08#post4424908 post #10

Markus
 
  


Reply

Tags
acer, aspireone, atheros, ethernet, network connectivity


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Acer aspire one D255e - N57 and ubuntu installation Ronontheroad Linux - Newbie 1 06-05-2011 07:21 AM
Acer aspire have ethernet problem in linux Mranal03 Red Hat 1 02-12-2010 02:58 PM
[SOLVED] Problem: Installing Ubuntu Netbook Remix on Acer Aspire One running Linpus Linux Lite wodehouse Linux - Laptop and Netbook 7 10-06-2009 11:04 AM
Having a problem running Linux on my Acer aspire one ? deepikanair Linux - Laptop and Netbook 7 02-23-2009 12:03 PM
Wi-Fi connection problems with Acer Aspire One running Linpus Lite Linux fitzy1950 Linux - Newbie 5 01-05-2009 10:43 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:10 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration