LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 04-23-2004, 06:44 AM   #1
SuLa028
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Brooklyn, New York
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Compaq LapTop 2580US display problem


hi there ,

My name is Sead and I am new on Linux ( beginner).I installed Red Hat9 first and after that Fedora on my Compaq Laptop yesterday.First I had a problem with the Fire Wire but Brian1 helped this other guy on this issues and also it helped me , ( thank you Brian1 ).After I got rid of that problem I am facing another problem, display problem.My resolution is 640 with 480 because I don't know the manufacturer of the monitor.Even on Win XP it doesen't show the manufacturer name and I got some regular/no name driver for it. If anyone had a same problem with Compaq Presario 2500 series ( 2580US ) please let me know what should I do to get good resolution, what driver or manufacturer should I use.
thank you
 
Old 04-23-2004, 09:27 AM   #2
edal
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Location: Budapest
Distribution: Fedora
Posts: 28

Rep: Reputation: 17
Can I Help ?

From what I have seen resolution is a combination of two things, what your monitor is set to and what display driver you are using. Taking my Compaq Armada 1750 as an example the settings are as follows:

Monitor: Generic laptop Display 1024x768
Video card: ATI Mach 64 4Mb Memory

Native resolution for my fourteen inch display is 1024x768, if you have a twelve inch display then it will probably be 800x600. For other display sizes adjust accordingly. The correct video card driver should be picked up during installation but if it isn't then you may have to manually select it. If you want more help with this problem then I will need your PID code, this is normally found on the bottom of your laptop and is in the format xxxx/x/xxxx/x/x/x

Ed Almos
Budapest, Hungary
 
Old 04-23-2004, 09:41 AM   #3
SuLa028
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Brooklyn, New York
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
My Graphic Card is "ATI Radeon IGP345M". Monitor is 15 inch. On my WinXP partition i have monitor listed as "Digital Flat Panel (1024x768)". Unfortunatly I can not find the PID number! I can provide you whith another numbers, model,serial, etc.
Model# is Compaq Presario 2580US ( 2500 series ). I don't thinkthat I saw a listing of the driver on linux under the same name like in Win XP.
If you need any other info let me know pls.
Thank you for your fast response :-)
 
Old 04-23-2004, 09:52 AM   #4
edal
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Location: Budapest
Distribution: Fedora
Posts: 28

Rep: Reputation: 17
OK

OK, three more questions.

Firstly, when you boot into MS Windows XP what does it say for your Display adaptor ? I need as much detail as possible here including (if you can find it) what display driver XP is using.

Secondly, can you go into your CMOS/BIOS setup and tell me what video information is displayed ?

Lastly, when you installed your Linux Distro what did the install program detect as your display adaptor ?

We're getting there. For now go into the Linux display setup and set the monitor as 'Generic 1024x768 laptop display' and we will carry on from there.

Ed Almos
Budapest, Hungary
 
Old 04-23-2004, 11:23 AM   #5
SuLa028
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Brooklyn, New York
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I got the resolution right but now I am having another problem .When I am clicking on Activate Eth0 or Eth1 I get a small window that scrolls down wery fast some errors like Error line 10 etc and cant activate the cards.
 
Old 04-24-2004, 05:57 PM   #6
xtec2
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Distribution: Mandrake
Posts: 17

Rep: Reputation: 0
Help me too!

Hi,

I've installed RedHat 9.0 on my Compaq laptop and I also have a display problem.

I have tried resetting the resolution but everytime I reset and log out, it goes right back to the default 800x600.

I've tried this several times and I'm getting nowhere. How did you finally get your resolution problem corrected?

Thanks for any help you can provide.

XTEC2
 
Old 04-25-2004, 06:14 AM   #7
edal
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Location: Budapest
Distribution: Fedora
Posts: 28

Rep: Reputation: 17
Default Resolution

It could be that your default resolution under X is set wrong, either that or you have the wrong settings for your display panel.

Ed Almos
Budapest, Hungary
 
Old 04-27-2004, 11:35 PM   #8
SuLa028
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Brooklyn, New York
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi ,
I am back after a while. I am sorry but could not answer earlier.
I fixed the resolution problem by playing around whith the monitor setup ( a set it on generic monitor 1024 by 768 ) and it worked out. I guess that I had a wrong monitor from the list.
Anyways, unfortunatly I removed Linux from my lap top for now . After I get rid of some things I will be back again on installing linux :-)
thank you for your help people
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
display problem on RedHat v9 on compaq nx5000 ch3wck Red Hat 1 08-12-2005 05:24 PM
2580US Broadcom 802.11g Problem Zephirus Linux - Laptop and Netbook 3 05-04-2004 11:10 PM
Display Problem on Compaq 1200AP LCD Using X4.3.0 tobias_r33per Linux - Hardware 0 03-03-2004 06:35 AM
RH9 Shrike /sbin/loader display problem with SIS 630 laptop - display is blank ! johnvoisey Red Hat 4 11-01-2003 06:52 AM
installing linuxant drivers ofr broadcom ww450 wireless 54g card on compaq 2580us markhod Linux - Hardware 1 10-23-2003 07:13 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:15 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration