LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 01-06-2007, 10:00 PM   #1
tea of evil
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: South Florida
Distribution: openSuSE, Ubuntu
Posts: 46

Rep: Reputation: 15
Can't get 1024x768 with intel 855 chipset


I got a Gateway M305 laptop that has a built-in Intel 855 videocard (running SuSE 10.1). I know the blasted thing can display at 1024x768--for Windoze will--BUT LINUX WON'T.

I've done everything I can think of, switched to init 3, messed with suse's sax and modified the xorg.conf file. I even found this 855resolution rpm that supposedly patches the vbios, and guess what won't happen? (1024x768, you got it)

So, anyone good a good idea?
 
Old 01-07-2007, 04:58 AM   #2
raskin
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Russia
Distribution: NixOS (http://nixos.org)
Posts: 1,893

Rep: Reputation: 68
Did you try putting 'Driver "vesa"' in xorg.conf, to begin with? That will never give you 3D acceleration, but it will give you normal resolution. After that you can experiment with i810, i830 and similar drivers (having easy way to boot X after any try and run browser comfortably).. Post xorg.conf, by the way.
 
Old 01-07-2007, 02:43 PM   #3
anubis26
Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Somewhere in the Central Timezone
Distribution: Suse 10.0
Posts: 128

Rep: Reputation: 15
A program called 915resolution for the 8xx/9xx chipsets might help. Here is a link to a guide, but it concerns widescreen, so make sure that you type in 1024x768 rather than 1280x768 .
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=261355

Regards, anubis26
 
Old 01-08-2007, 08:27 PM   #4
tea of evil
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: South Florida
Distribution: openSuSE, Ubuntu
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
well...

Interesting idea with the vesa driver. I did have yet to try in on this machine. I say this machine because it is not mine, tis my girlfriend's (she had windows explode on her, decided it was time for a change), so I can't post the xorg.conf right now.

Thanks for the reply, btw. Part of my linux/manhood is on the line here.
 
Old 01-20-2007, 05:27 PM   #5
tea of evil
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: South Florida
Distribution: openSuSE, Ubuntu
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Question 855resolution actually did it!

Just wanted to post an update here. 855resolution finally did the trick (after going to init 3, running it there, then removing the modelines for other resolutions) and I now have 1024x768...sort of

Here is the thing, xorg is actually displaying at proper resolution, however KDE thinks this is 1024x600. I haven't googled anything yet, but does anyone know how to force a rez on KDE at startup?

Aqui, lo esta; my xorg.conf:

# /.../
# SaX generated X11 config file
# Created on: 2007-01-20T17:11:09-0500.
#
# Version: 7.1
# Contact: Marcus Schaefer <sax@suse.de>, 2005
# Contact: SaX-User list <https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/sax-users>
#
# Automatically generated by [ISaX] (7.1)
# PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE!
#

Section "Files"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/URW"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/PEX"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin7/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/baekmuk:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/japanese:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/kwintv"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/uni:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/sgi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/xtest"
FontPath "/opt/kde3/share/fonts"
InputDevices "/dev/gpmdata"
InputDevices "/dev/input/mice"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AllowMouseOpenFail" "on"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "v4l"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "kbd"
Identifier "Keyboard[0]"
Option "Protocol" "Standard"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbRules" "xfree86"
EndSection


Section "InputDevice"
Driver "synaptics"
Identifier "Mouse[1]"
Option "Buttons" "7"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Emulate3Buttons" "on"
Option "InputFashion" "Mouse"
Option "Name" "Synaptics;Touchpad"
Option "Protocol" "explorerps/2"
Option "SHMConfig" "on"
Option "Vendor" "Sysp"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "mouse"
Identifier "Mouse[3]"
Option "Buttons" "5"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Name" "ImPS/2 Generic Wheel Mouse"
Option "Protocol" "explorerps/2"
Option "Vendor" "Sysp"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection


Section "Monitor"
DisplaySize 305 229
HorizSync 28-60
Identifier "Monitor[0]"
ModelName "1024X600@60HZ"
Option "DPMS"
VendorName "--> LCD"
VertRefresh 50-60
UseModes "Modes[0]"
EndSection


Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
Modeline "1024x600" 47.26 1024 1064 1168 1312 600 601 604 621
# Modeline "800x600" 36.88 800 832 912 1024 600 601 604 621
# Modeline "768x576" 33.74 768 792 872 976 576 577 580 596
# Modeline "640x480" 23.06 640 656 720 800 480 481 484 497
# Modeline "1024x600" 48.96 1024 1064 1168 1312 600 601 604 622 -hsync -vsync
EndSection


Section "Screen"
DefaultDepth 16
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection


Section "Device"
BoardName "855 GM"
BusID "0:2:0"
Driver "i810"
Identifier "Device[0]"
VendorName "Intel"
EndSection


Section "ServerLayout"
Identifier "Layout[all]"
InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
InputDevice "Mouse[3]" "SendCoreEvents"
Option "Clone" "off"
Option "Xinerama" "off"
Screen "Screen[0]"
EndSection


Section "DRI"
Group "video"
Mode 0660
EndSection

Section "Extensions"
EndSection
 
Old 01-22-2007, 10:40 AM   #6
tea of evil
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: South Florida
Distribution: openSuSE, Ubuntu
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Forgot to mention that the above was with 1024x600 only on, with 1024x768 as the only resolution xorg still only displays at 800x600 for some strange reason.
 
Old 02-04-2007, 11:42 PM   #7
tea of evil
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: South Florida
Distribution: openSuSE, Ubuntu
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Angry now more annoyed than ever!

I still am lost.

After that breif moment of giving me 1024x600 resolution, I haven't made any progress. In fact, I can't even replicate getting 1024x600 back! I've tried messing with 855resolution and removing modelines from xorg.conf (which is pretty much the same as posted above; commented resolutions different but everything else the same). I can't get this to work and it is seriously annoying to be stuck with such little desktop space.

Here is what 855resolution gives me:

855resolution version 0.4, by Alain Poirier

Chipset: 855GM (id=0x35808086)
VBIOS type: 1
VBIOS Version: 2880

Mode 30 : 640x480, 8 bits/pixel
Mode 32 : 800x600, 8 bits/pixel
Mode 34 : 1024x768, 8 bits/pixel
Mode 36 : 1024x600, 8 bits/pixel
Mode 38 : 1280x1024, 8 bits/pixel
Mode 3a : 1600x1200, 8 bits/pixel
Mode 3c : 1920x1440, 8 bits/pixel
Mode 41 : 640x480, 16 bits/pixel
Mode 43 : 800x600, 16 bits/pixel
Mode 45 : 1024x768, 16 bits/pixel
Mode 47 : 1024x600, 16 bits/pixel
Mode 49 : 1280x1024, 16 bits/pixel
Mode 4b : 1600x1200, 16 bits/pixel
Mode 4d : 1920x1440, 16 bits/pixel
Mode 50 : 640x480, 32 bits/pixel
Mode 52 : 800x600, 32 bits/pixel
Mode 54 : 1024x768, 32 bits/pixel
Mode 56 : 1024x600, 32 bits/pixel
Mode 58 : 1280x1024, 32 bits/pixel
Mode 5a : 1600x1200, 32 bits/pixel
Mode 5c : 1920x1440, 32 bits/pixel

And that is the default, before I start messing with things. I've even tried replacing everything with 1024x768, which causes xorg to give various interesting crashes.

Can anyone help me? There has got to be some way to get this working right.
 
Old 02-05-2007, 02:59 PM   #8
tea of evil
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: South Florida
Distribution: openSuSE, Ubuntu
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Unhappy Frustration mounting

Just now, I even tried the drivers from Xig.com, and they didn't even work! [sigh] I'm ready to toss this laptop in the scrap bin and find one that works. I just really wish that the Intel driver would do what it is supposed to!

Here is my latest xorg.conf, if that helps anyone:

# /.../
# SaX generated X11 config file
# Created on: 2007-02-05T14:57:37-0500.
#
# Version: 7.1
# Contact: Marcus Schaefer <sax@suse.de>, 2005
# Contact: SaX-User list <https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/sax-users>
#
# Automatically generated by [ISaX] (7.1)
# PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE!
#
Section "Files"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/URW"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/PEX"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin7/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/baekmuk:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/japanese:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/kwintv"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/uni:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/sgi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/xtest"
FontPath "/opt/kde3/share/fonts"
InputDevices "/dev/gpmdata"
InputDevices "/dev/input/mice"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AllowMouseOpenFail" "on"
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Load "type1"
Load "extmod"
Load "dbe"
Load "freetype"
Load "v4l"
Load "dri"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "kbd"
Identifier "Keyboard[0]"
Option "Protocol" "Standard"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbRules" "xfree86"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "mouse"
Identifier "Mouse[1]"
Option "Buttons" "5"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Name" "Microsoft Basic Optical Mouse"
Option "Protocol" "explorerps/2"
Option "Vendor" "Sysp"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "synaptics"
Identifier "Mouse[3]"
Option "Buttons" "7"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Emulate3Buttons" "on"
Option "InputFashion" "Mouse"
Option "Name" "Synaptics;Touchpad"
Option "Protocol" "explorerps/2"
Option "SHMConfig" "on"
Option "Vendor" "Sysp"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Monitor"
DisplaySize 305 230
HorizSync 28-60
Identifier "Monitor[0]"
ModelName "1024X768@60HZ"
Option "DPMS"
VendorName "--> LCD"
VertRefresh 50-60
UseModes "Modes[0]"
EndSection

Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
Modeline "1024x768" 61.89 1024 1080 1184 1344 768 769 772 794
Modeline "1024x600" 47.26 1024 1064 1168 1312 600 601 604 621
Modeline "800x600" 36.88 800 832 912 1024 600 601 604 621
Modeline "768x576" 33.74 768 792 872 976 576 577 580 596
Modeline "640x480" 23.06 640 656 720 800 480 481 484 497
Modeline "1024x768" 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -HSync -VSync
EndSection

Section "Screen"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection

Section "Device"
BoardName "855 GM"
BusID "0:2:0"
Driver "i810"
Identifier "Device[0]"
Option "NoDDC"
Screen 0
VendorName "Intel"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Layout[all]"
InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
InputDevice "Mouse[3]" "SendCoreEvents"
Option "Clone" "off"
Option "Xinerama" "off"
Screen "Screen[0]"
EndSection

Section "DRI"
Group "video"
Mode 0660
EndSection

Section "Extensions"
EndSection
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intel Graphic driver for 855 GM/GME chipset problem trucdang Linux - Hardware 1 07-04-2006 02:30 AM
dual display from laptop in suse 10 w/ intel 855 chipset theufman Linux - Hardware 0 12-06-2005 04:32 PM
SuSe 9.2 SXGA+ problem with 855 chipset eleif Linux - Hardware 5 04-05-2005 01:57 AM
INTEL 855 Chipset thebover Linux - Hardware 0 10-20-2004 12:05 PM
X crashes w/Mandrake 9.2, Intel 855 video chipset soultaco Mandriva 0 05-05-2004 03:50 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:00 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration