LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-27-2010, 03:56 AM   #1
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Rep: Reputation: 45
Question <b>UMTS-STICK</b>


Hi to everyone !

It seems that many linux live-distributions can detect the UMTS_STICK I am using.
<hr></hr>
I have no idea how to activate it!
 
Old 03-27-2010, 03:44 PM   #2
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Original Poster
Rep: Reputation: 45
New : I tried kinternet running in Taskbar-Tray-Mode and it says there is modem0 and provider vodafone !
The error-konsole says modem not responding !
I also tried console command smpppd , rcsmpppd , pppd , cinternet and wvdial.
A magazine http://www.pcwelt.de/partner/heftarc...009_inhalt.pdf - Highlight
<ins> and better http://www.pcwelt.de/partner/heftarc...009_inhalt.pdf - Highlight </ins>
wrote an article about connecting Fonic UMTS-Stick avec these commands lsmod | grep option , modprobe and wvdialconf . I typed in some mistakes but in the end always the some error after typing command wvdial pin : refused or something like that.

Last edited by Karl Godt; 03-27-2010 at 04:02 PM. Reason: author : nearly wrong 2monthly edition
 
Old 03-29-2010, 06:13 AM   #3
TheIndependentAquarius
Senior Member
 
Registered: Dec 2008
Posts: 4,622
Blog Entries: 29

Rep: Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896
Hi,

See if the following links guide you somehow:
1. http://en.opensuse.org/Huawei_UMTS_USB_Stick
and
2. http://andy.hillhome.org/blog/2007/0...omment-page-1/
 
Old 03-30-2010, 03:20 PM   #4
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Original Poster
Rep: Reputation: 45
Thanks for these hints !

The first hint may be very worthful ... same oproblems of course ... usb-mass-storage-theme ... just took a short look ... being fast means stress to me ...
Express-Cards and PCMCIA exists in several versions ... I think acer-Extensa-5230E is PCMCIA II ... First time I opened that slot I thought it would be some kind of external removable 18"-HDisk ... perhaps this "read about" zip-drive ......
While back on Vista I had to type PUK because of three wrong PINs while on SuSE ... could not find PUK in the papers ... tried Super-PIN ... was the right number-code ... I can remember days there were 2 PUKs ...
One link here at LQ took me to Australia ... There the password was explained as being a part of the phone-number ... dont know if I should choose Username or Root as variable ... will try out more the next days ... on another site was told to plug in the stick after KDE-Desktop is in full loaded state ... three tries ... Vista ... three tries ... seems to become interesting days at easter ...
 
Old 04-02-2010, 01:59 PM   #5
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Original Poster
Rep: Reputation: 45
Arrow New LOGS

/* this now is no phpBB:

Code:
[Dialer Defaults]
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
Modem Type = Analog Modem
; Phone = <Target Phone Number>
ISDN = 0
; Username = <Your Login Name>
Init1 = ATZ
; Password = <Your Password>
Modem = /dev/ttyUSB0
Baud = 460800
[Dialer pin]
Init3 = AT+CPIN=1628
[Dialer umts]
Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","web.vodafone.de","",0,0
Username = vodafone
Password = vodafone
Dial Command = ATDT
Carrier Check = No
Phone = *99#
Stupid Mode = 1
/* end of no-phpBB area

I typed this into a blank sheet at kate-editor and saved this naming it etc/wvdial.conf

/* bytheway: There was a Letter-Turner at the magazine: Init3 = AT+CDGCONT=1,"IP","web.vodafone.de","",0,0

and started in terminal wvdial as command .
This now is the copy`n`paste output:

Code:
 linux-y4lx:~ # wvdial
--> WvDial: Internet dialer version 1.60
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.                    
--> Sending: ATZ                           
ATZ                                        
OK                                         
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0             
OK                                            
--> Modem initialized.                        
--> Configuration does not specify a valid phone number.
--> Configuration does not specify a valid login name.  
linux-y4lx:~ # wvdial pin                              
--> WvDial: Internet dialer version 1.60               
--> Cannot get information for serial port.            
--> Initializing modem.                                
--> Sending: ATZ                                       
ATZ                                                    
OK                                                     
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0         
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0                      
OK                                                     
--> Sending: AT+CPIN=1628                              
AT+CPIN=1628                                           
OK                                                     
--> Modem initialized.                                 
--> Configuration does not specify a valid phone number.
--> Configuration does not specify a valid login name.  
linux-y4lx:~ # wvdial umts
--> WvDial: Internet dialer version 1.60
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","web.vodafone.de","",0,0
AT+CGDCONT=1,"IP","web.vodafone.de","",0,0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
ATDT*99#
CONNECT
--> Carrier detected.  Starting PPP immediately.
--> Starting pppd at Thu Apr  1 22:52:31 2010
--> Pid of pppd: 8045
--> Using interface ppp0
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> local  IP address 109.43.58.244
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> remote IP address 10.64.64.64
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> primary   DNS address 139.7.30.126
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> secondary DNS address 139.7.30.125
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> Script /etc/ppp/ip-up run successful
--> Default route Ok.
--> warning, can't find address for `www.suse.de`
--> warning, address lookup does not work
--> Nameserver (DNS) failure, the connection may not work.
--> Connected... Press Ctrl-C to disconnect
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
The LED at the stick turned from blinking doublegreen/pause to the steady blue light that says its turned on but there is no data flowing through the air (tyrquoise when receiving or sending data).

Firefox and Konqueror couldnt connect to the WWW.
Saying DNS or firewall or proxy may be the cause .
I closed proxy and firewall at YAST and tried to fix DNS in YAST by sysconf-editor but without result:


Code:
Have a lot of fun...
Directory: /root    
Fri Apr  2 10:14:31 CEST 2010
linux-y4lx:~ # wvdial umts
--> WvDial: Internet dialer version 1.60
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.                    
--> Sending: ATZ                           
ATZ                                        
OK                                         
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0             
OK                                            
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","web.vodafone.de","",0,0
AT+CGDCONT=1,"IP","web.vodafone.de","",0,0             
OK                                                     
--> Modem initialized.                                 
--> Sending: ATDT*99#                                  
--> Waiting for carrier.                              
ATDT*99#                                               
CONNECT                                                
--> Carrier detected.  Starting PPP immediately.       
--> Starting pppd at Fri Apr  2 10:14:50 2010          
--> Pid of pppd: 1612                                  
--> Using interface ppp0                               
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                         
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                         
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                         
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                         
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                         
--> local  IP address 109.43.5.108                     
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                         
--> remote IP address 10.64.64.64                      
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                         
--> primary   DNS address 139.7.30.126                 
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                         
--> secondary DNS address 139.7.30.125                 
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                         
--> Script /etc/ppp/ip-up run successful               
--> Default route Ok.                                  
--> warning, no nameserver found `/etc/resolv.conf`    
--> Nameserver (DNS) failure, the connection may not work.
--> Connected... Press Ctrl-C to disconnect               
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                            
^CCaught signal 2:  Attempting to exit gracefully...      
--> Terminating on signal 15                              
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]                                                                                                                                                     
--> Disconnecting at Fri Apr  2 10:15:37 2010
Code:
linux-y4lx:~ # wvdial umts                                                                                                                                                         
--> WvDial: Internet dialer version 1.60                                                                                                                                           
--> Cannot get information for serial port.                                                                                                                                        
--> Initializing modem.                                                                                                                                                            
--> Sending: ATZ                                                                                                                                                                   
OK                                                                                                                                                                                 
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0                                                                                                                                     
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0                                                                                                                                                  
OK                                                                                                                                                                                 
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","web.vodafone.de","",0,0
AT+CGDCONT=1,"IP","web.vodafone.de","",0,0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
ATDT*99#
CONNECT
--> Carrier detected.  Starting PPP immediately.
--> Starting pppd at Fri Apr  2 10:15:54 2010
--> Pid of pppd: 1732
--> Using interface ppp0
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> local  IP address 109.43.6.214
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> remote IP address 10.64.64.64
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> primary   DNS address 139.7.30.126
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> secondary DNS address 139.7.30.125
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> Script /etc/ppp/ip-up run successful
--> Default route Ok.
--> warning, no nameserver found `/etc/resolv.conf`
--> Nameserver (DNS) failure, the connection may not work.
--> Connected... Press Ctrl-C to disconnect
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
^CCaught signal 2:  Attempting to exit gracefully...
--> Terminating on signal 15
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> Connect time 0.1 minutes.
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> pppd: ��[06][08]`�[06][08]
--> Disconnecting at Fri Apr  2 10:16:02 2010
linux-y4lx:~ #
I dont know exactly what I changed at sysconf-editor...
I erased that /etc/resolv.conf -file and than the console-output said at the end ... something like couldnt find etc/resolv-conf ... connection may not work ...

I tried to create it new by typing NetworkManager into console but it wasnt created automatically new. Also Yast couldnt save any changes at MODEM-editor for Kinternet.

This is Kinternet-log:

Code:
SuSE Meta pppd (smpppd-ifcfg), Version 1.59_SVN31 on linux-y4lx.
Status is: disconnected
trying to connect to smpppd
connect to smpppd
Status is: disconnected
Status is: lurking
pppd[0]: Plugin passwordfd.so loaded.
pppd[0]: Renamed interface ppp0 to modem0
pppd[0]: Using interface modem0
Status is: lurking
pppd[0]: replacing old default route to wlan0 [10.5.6.1]
pppd[0]: local  IP address 10.64.64.64
pppd[0]: remote IP address 10.112.112.112
pppd[0]: Starting link
Establishing connection due to activity.
Status is: connecting
pppd[0]: --> WvDial: Internet dialer version 1.60
pppd[0]: --> Initializing modem.
pppd[0]: --> Sending: ATZ
pppd[0]: --> Sending: ATQ0
pppd[0]: --> Re-Sending: ATZ
pppd[0]: --> Modem not responding.
pppd[0]: Script /usr/bin/wvdial --chat --no-syslog --config /var/run/smpppd/chat-modem0.conf smpppd finished (pid 8754), status = 0x1
pppd[0]: Connect script failed
pppd[0]: Starting link
Establishing connection due to activity.
Status is: connecting
pppd[0]: --> WvDial: Internet dialer version 1.60
pppd[0]: --> Initializing modem.
pppd[0]: --> Sending: ATZ
pppd[0]: --> Sending: ATQ0
pppd[0]: --> Re-Sending: ATZ
pppd[0]: --> Modem not responding.
pppd[0]: Script /usr/bin/wvdial --chat --no-syslog --config /var/run/smpppd/chat-modem0.conf smpppd finished (pid 8755), status = 0x1
pppd[0]: Connect script failed
pppd[0]: Starting link
Establishing connection due to activity.
Status is: connecting
pppd[0]: --> WvDial: Internet dialer version 1.60
pppd[0]: --> Initializing modem.
pppd[0]: --> Sending: ATZ
pppd[0]: --> Sending: ATQ0
pppd[0]: --> Re-Sending: ATZ
pppd[0]: --> Modem not responding.
pppd[0]: Script /usr/bin/wvdial --chat --no-syslog --config /var/run/smpppd/chat-modem0.conf smpppd finished (pid 8756), status = 0x1
pppd[0]: Connect script failed
pppd[0]: Starting link
Establishing connection due to activity.
Status is: connecting
pppd[0]: --> WvDial: Internet dialer version 1.60
pppd[0]: --> Initializing modem.
pppd[0]: --> Sending: ATZ
pppd[0]: --> Sending: ATQ0
pppd[0]: --> Re-Sending: ATZ
pppd[0]: --> Modem not responding.
pppd[0]: Script /usr/bin/wvdial --chat --no-syslog --config /var/run/smpppd/chat-modem0.conf smpppd finished (pid 8757), status = 0x1
pppd[0]: Connect script failed
Status is: disconnecting
pppd[0]: Terminating on signal 15
pppd[0]: restoring old default route to wlan0 [10.5.6.1]
Status is: disconnected
pppd[0] died: pppd received a signal (exit code 5)

Can anyone translate such ?
It doesnt look like one of the C-languages ... :
[ins /* d7m4j2010 */]... it could be though ... http://tldp.org/LDP/abs/html/sha-bang.html or PEARL http://perldoc.perl.org/perlintro.ht...yntax-overview[/ins]

Code:
Quote:
#!/bin/bash # # Copyright (c) 2008 SUSE LINUX Products GmbH, Nuernberg, Germany. # This program is free software; you can redistribute it and/or modify it under # the terms of the GNU General Public License as published by the Free Software # Foundation; either version 2 of the License, or (at your option) any later # version. # # This program is distributed in the hope that it will be useful, but WITHOUT # ANY WARRANTY; without even the implied warranty of MERCHANTABILITY or FITNESS # FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU General Public License for more # details. # # You should have received a copy of the GNU General Public License along with # this program; if not, write to the Free Software Foundation, Inc., 59 Temple # Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307 USA # # Author: Michael Calmer <mc@suse.de> # Sven Schober <sschober@suse.de> # Marius Tomaschewski <mt@suse.de> # # $Id: $ # if test "$UID" != "0" -a "$USER" != root -a -z "$ROOT" ; then echo "You must be root to start $0." >&2 exit 1 fi # The environment variable ROOT indicates the root of the system to be # managed by SuSEconfig when that root is not '/' r="$ROOT" . "$r/etc/sysconfig/network/scripts/functions.netconfig" PROGNAME="${0##*/}" STATEDIR="$r/var/run/netconfig/" debug "$PROGNAME Module called" . "$r/etc/sysconfig/network/config" DNS_SERVERS="" DESTFILE="$r/etc/named.d/forwarders.conf" TMP_FILE="" # ********************* # FUNCTIONS # ********************* function write_named_forwarders () { test -z "$1" && return 1 debug "write_named_forwarders: $1 " local NAMESERVER=() # DESTFILE may be a symlink on a read only /-fs # when, then $r/etc/named.d is be symlinked, # there is IMO no need to follow symlink... #DST_FILE=`read_symlink "${DESTFILE}"` DST_FILE="${DESTFILE}" TMP_FILE=`mktemp "${DST_FILE}.XXXXXX"` || return 1 if test ! -s "$DST_FILE" ; then touch "$DST_FILE" ; chmod 644 "$DST_FILE" fi # * copy dest => tmp to get the file attributes # * remove the content # * print a warning on top of this file #cp -p "$DST_FILE" "$TMP_FILE" # set explicit mode on tmp file instead to preserve the # mode of original file that can be wrong (bnc#428458) chmod 644 "$TMP_FILE" cat << EOT > "$TMP_FILE" ### $DESTFILE file autogenerated by netconfig! # # Before you change this file manually, consider to define the # static DNS configuration using the following variables in the # /etc/sysconfig/network/config file: # NETCONFIG_DNS_STATIC_SEARCHLIST # NETCONFIG_DNS_STATIC_SERVERS # NETCONFIG_DNS_FORWARDER # or disable DNS configuration updates via netconfig by setting: # NETCONFIG_DNS_POLICY='' # # See also the netconfig(8) manual page and other documentation. # # Note: Manual change of this file disables netconfig too, but # may get lost when this file contains comments or empty lines # only, the netconfig settings are same with settings in this # file and in case of a "netconfig update -f" call. # ### Please remove (at least) this line when you modify the file! EOT for ns in $1; do for os in ${NAMESERVER[@]} ; do test "x$ns" == "x$os" && continue 2 done # According to Bind 9 Administrators Reference Manual # there is no limit for forwarders. #[ ${#NAMESERVER[@]} -lt 3 ] || break NAMESERVER=(${NAMESERVER[@]} ${ns}) done { echo "forwarders {" for ns in ${NAMESERVER[@]}; do echo " ${ns};" done echo "};" } >> "$TMP_FILE" netconfig_check_md5_and_move "$TMP_FILE" "$DESTFILE" ".netconfig" TMP_FILE return $? } function get_dns_settings() { debug "exec get_dns_settings: $1" test -z "$1" && return 1 get_variable "DNSSERVERS" "$1" if [ "x$DNSSERVERS" != "x" ]; then DNS_SERVERS="$DNS_SERVERS $DNSSERVERS" DNSSERVERS="" fi debug "exit get_dns_settings" return 0 } function manage_interfaceconfig() { debug "manage_interfaceconfig: $1" test -z "$1" && return 1 if [ ! -d "$1" ]; then return 1 fi for CFG in `ls -X -r $1/`; do debug "CFG=$CFG" get_dns_settings "$1/$CFG" done debug "exit manage_interfaceconfig" return 0 } # ********************* # EXECUTION STARTS HERE # ********************* if [ "$NETCONFIG_DNS_FORWARDER" != "bind" ]; then exit 0; fi # just for the case we need the original value... _NETCONFIG_DNS_POLICY="$NETCONFIG_DNS_POLICY" if [ "$_NETCONFIG_DNS_POLICY" = "auto" ]; then if [ "x$NETWORKMANAGER" = "xyes" ] ; then # # Use NetworkManager policy merged data # _NETCONFIG_DNS_POLICY='STATIC_FALLBACK NetworkManager' else # # We use static settings and extend them # with interface specific if available # _NETCONFIG_DNS_POLICY='STATIC *' fi elif [ "x$_NETCONFIG_DNS_POLICY" = "x" ]; then # # empty policy means do not touch anything. # successful exit. # exit 0; fi # # A * or ? is evaluated in the "for loop", so we need to replace it # _NETCONFIG_DNS_POLICY=`echo "$_NETCONFIG_DNS_POLICY" | \ sed 's/\*/__ALL__/g' | sed 's/\?/__ONE__/g'` sf=0 for POL in $_NETCONFIG_DNS_POLICY; do case "$POL" in (NetworkManager) if [ "x$NETWORKMANAGER" = "xyes" ] ; then debug "Use NetworkManager policy merged settings" CFG="$STATEDIR/NetworkManager.netconfig" if [ -r "$CFG" ] ; then get_dns_settings "$CFG" fi break fi ;; (STATIC) debug "Keep Static" DNS_SERVERS="$DNS_SERVERS $NETCONFIG_DNS_STATIC_SERVERS" ;; (STATIC_FALLBACK) debug "Static Fallback" sf=1 ;; (*) # # revert the replacement; now we want the evaluation # POL=`echo "$POL" | sed 's/__ALL__/*/g' | sed 's/__ONE__/?/g'` debug "Other: $POL" for IFDIR in $STATEDIR/$POL; do test -d "$IFDIR" -a \ -d "/sys/class/net/${IFDIR##*/}" || continue # proceed every interface we find with this match manage_interfaceconfig "$IFDIR" done ;; esac done if [ $sf -eq 1 -a -z "$DNS_SERVERS" ]; then DNS_SERVERS="$NETCONFIG_DNS_STATIC_SERVERS" fi write_named_forwarders "$DNS_SERVERS" RET=$? if [ $RET -eq 1 ]; then # nothing changed; we are finished exit 0 elif [ $RET -eq 2 ]; then # user modified the config. Copy aborted echo "ATTENTION: You have modified $DESTFILE. Leaving it untouched..." echo "You can find my version in $TMP_FILE ..." exit 20 fi # here we should restart services if needed if [ -x $r/etc/init.d/named ]; then $r/etc/init.d/named try-restart >/dev/null 2>&1 fi exit 0;

Last edited by Karl Godt; 05-15-2010 at 05:45 AM. Reason: hopefully pleases anishakaul
 
Old 04-02-2010, 10:01 PM   #6
TheIndependentAquarius
Senior Member
 
Registered: Dec 2008
Posts: 4,622
Blog Entries: 29

Rep: Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896
Kindly put different codes with proper indentation in different code tags, otherwise it will be difficult for others to read what you have written !

Last edited by TheIndependentAquarius; 04-02-2010 at 10:13 PM.
 
Old 04-03-2010, 01:54 PM   #7
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Original Poster
Rep: Reputation: 45
Lightbulb #!CRUNCHBANG 8.10.01-live solved worries !

Heyssa !

All of a sudden all worries are over !
I don`t want any sleepless nights anymore with speculating and opening somehow felt like thousands of console and editors

The connection-editor did well after the first troubled -due to little knowledge- use.

After the first short setup after system-start
right-click on taskbar-sign - chose edit connections.

Here the entries to the nm-connection-editor-GUI:

wired|wireless Mobile Broadband VPN|DSL
setup vodafone is shown, choose Edit, new board pops up :

Code:
Connection name : Vodafone(D2)
<empty> Connect automatically
<empty> System setting

Mobile Broadband
Basic
Number:*99#
Username:vodafone [COMMENT]chosen at first setup[/COMMENT]
Password:vodafone [               -same-                 ]
Advanced
APN: web.vodafone.de
Network: <empty!>
PIN: 1628
PUK: 71253618      [COMMENT]my superpin I don`t think that someone can use it ..Flat...[/COMMENT]

<empty>Show passwords

Point-to-Point Protocol(PPP)
<checked>Use Authentication
 <checked>PAP
 <checked>CHAP
 <checked>MSCHAPv2
 <checked>MSCHAP
 <checked>EAP
Compression
<empty>Use Point-to-Point Encryption(MPPE)
 <empty>Require 128-bit encryption
 <empty>Use Stateful MPPE
<checked>Allow BSD data compression
<checked>Allow Deflate data compression
<checked>Use TCP header compression
Echo
<empty>Send PPP echo packets

IPv4 Settings
Method: Automatic (PPP) addresses only
Addresses <empty>
DNS Servers: 139.7.30.125, 139.7.30.126
Search Domains: <empty>
DHCP Client ID: <empty>

Routes: <empty>
<empty>Ignore automatically obtained routes
This setup works; I am here with Firefox.The stick shines steady blue at the moment. Can you imagine, how I felt, seeing it shining turquoise first time ?
Whish me luck for the steady installation.
The second suse-eleven doesn`t run normal mode;failsafe works. I think I quit that producer...This time Xserver at start...only C+A+Del works...no other keys ...also halt-issues!
I also looked shortly at Debian 4 and 5 thought I would install these...but at the moment it tastes like mud, dirt and schmoletter-distribution-time for me ...
Mouse fine, internet fine: everything is fine!
AT Linux I feel : never stay at your distribution and never update as I roamed through the forums here...
To me SuSE 6.2+Debian3.1+aurox9.2 were fine to me; now it is
#! CRUNCHBANG 8.10.01 -- !# -time !!!!!!!

Also PHP-Lessons... very nice site you gave to visit, dear anishakaul!
.personalHomepage...

At the end one remark to my post nr.4 of this thread: The letter-turner at the second suse11version was no letter-turner anymore...!

Have a nice day and CrunchBang8.10.01live from PC-WELT-Linux 2/2009 is a very very good environment for Huawei K3715 from vodafone at acer Extensa 5230E. I would like to place one or two links of other providers and distributions but the bookmarks are all at my WindowsV and 7 brewbrowsers. Xandros should have a good working wizard for UMTS also ... of course... now i find only negative blogs about Xandros while serarching with out bookmark...
Have a nice day ! At the end I would like the idea of others leaving an exact note about good mobile Slateblock and Fetzbook distribution-versions !

Last edited by Karl Godt; 05-15-2010 at 06:28 AM. Reason: pc-welt-linux 2/2009 is right . I had written pc-welt-linux 3/2009
 
Old 04-04-2010, 11:00 PM   #8
TheIndependentAquarius
Senior Member
 
Registered: Dec 2008
Posts: 4,622
Blog Entries: 29

Rep: Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896Reputation: 896
It is good you got something working !

Quote:
Also PHP-Lessons... very nice site you gave to visit, dear anishakaul!
But still you did not use them in your code like [code].

Quote:
.personalHomepage...
What ? I don't have a personal homepage !

Last edited by TheIndependentAquarius; 04-05-2010 at 02:05 AM.
 
Old 04-05-2010, 04:46 PM   #9
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Original Poster
Rep: Reputation: 45
Quick Reply :
Rome wasn't build at one day poeple say ....
btw (also something new to me by the way) phpBB is another new kind of Babylonian bracket-language. I only had 2 days C, two days in C++ and 2 days at html and css. I have not all commands at home too little money for all the books. Good books are somewhat thick and also lack sometimes a good and big glossary. I loaned HTML&XHTMLC.Musciano&B.KennedyO'Reilly and it seems to have all the commands and when I searched for "complete list of php commands" http://www.php.net is shown but it looks like there is no other knowledge-provider for php-tutorial at the moment and at phpbb there is no complete list! First I have to lecturize the extreme fails like wrong friting and such. Tomorrow University starts, I am at Laws but we have 133 at BGB that says that not the written word shall be followed but the true intention ... everything's relative ... the radios I have to fix next weekend (Why the hell they call circle radio ?? Radiesschen grow underearth here that red vegetable).

Last edited by Karl Godt; 04-06-2010 at 08:05 PM. Reason: ve forgotten one "no"
 
Old 04-21-2010, 07:30 AM   #10
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Original Poster
Rep: Reputation: 45
Installation succeded but on normal PC -but UMTS also works on PC

The executables nm-applet at the taskbar and nm-connection-editor are required at #! for UMTS-BB access. The filling in at the nm-connection-editor is shown at my post #7.
I got loaded #!CRUNCHBANG LINUX 8.10.02 and also tried two 8.04 versions. The 8.04 aren't having the nm-connection-editor.
I got the 8.10.02 installed on more robust PC PIII 650 MHz 319 MB RAM 4 GB Quantum HD Intel 440 Chipset.
The 8.10.01 version I have tried to create back to .iso from the DVD has 749 MB so I can not burn on CD.
The UBUNTU root/sudu - ideology is a theme for itself as it shows up at several forums here at Lq.org. I got fixed that at the 'users-admin' quite well now by creating root, admin, two users and some group and enabled root login at the login-screen also by setting down the minimum login-ID from default 1000 to 0.
I quit installing LINUX on laptop by installing to a stick because the USB-fittings don't seem to be really tight to be reliable. Also the correct drivers are needed! If it would be pre-installed by a manufacturer on hard-disk like f.ex. DELL does it seems to be o.k. Otherwise only use equipment you do not need badly.
I also got PUPPY LINUX 4.3.1 installed on another of my four partitions and could setup the internet connection using pupdial, filling in the required attributes at its GUI with the magazine article I have. At Puppy the USB-modem seems has to be connected after finishing loading the X-desktop. Otherwise pupdial does not scan the modem; perhaps because of it's build in micro-SD-card-slot.
My Laptop now really does not start when I want it to and it is a theme at several acer-forums.I put it to 'sleep'-mode and found out that at 4400/4800 mAh-battery 35 to 32 % of capacity after 31 hours sleep-mode (not hibernate-mode) still remained. I must add further that I tried to find out about its warranty and detected that it was already registered for being sold the 20th May 2009. I bought it at ebay together with this UMTS-flat contract and have to find out about possibilities to cancel the contract. I have a delivery and order piece of paper dated Feb. 09. 2010. Hopefully I do not have to go to court for this.
I do not add [solved] for the moment because I want to do some editing the next days. It was a little confusing with (php),(code),(quote) tags at the beginning for me.
Quote:
RIPE NCC : Your IP Address is: 109.43.57.245
Danasoft.com: You are running Linux and using Firefox
 
Old 05-02-2010, 05:51 AM   #11
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Original Poster
Rep: Reputation: 45
XUbuntu 9.10 .live :

nm-connection-editor is inside but does not show up at the menu.
invoked by xterm.

Just want to see if I get a brown or blue ubuntu-icon here.

I also tried LUbuntu but it was not clear if nm-connection-editor was available.

Looks like that Xfce is the item to look for while searching for UMTS/HSD/P/U/A capability; nor goddam or kdm.

I tried 15 to 20 700MB CD-diestrous until now and 95 to 99% have no UMTS.
Austrumi 1.8.5 perhaps. The editor there is netbox and has got a GSM-tab. It is a beautiful DSL with minor bugs at GUI crashing while changing the font-size.
Four of the distros could not be burned because of being to large.
The smallest was suse11.2-gnome of 693MB/709.632KB and the largest to fit on 700CD absolute 13.0.7 689MB/705.694KB (until now).
Installing absolute was pain : no UMTS and screen frozen. I got fixed it but absolute extracts 4 to 5 times on HD (700->3000 MB) so I sacrificed DSL, Puppy and #! and now there sits Debian-X with no UMTS on one boot and on one encrypted LVM with somewhat a minix3-installation that made /boot now not to be able to read the file-system (ufs) there anymore

All the Best!
 
Old 05-02-2010, 04:29 PM   #12
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Original Poster
Rep: Reputation: 45
CrunchBang 9.04.01 :

UMTS-internet is working but only when connect automatically is chosen at nm-connection-editor.!

I tried to get L-Ubuntu 10.04 to connect but it probably only could work with wvdial:
After some 'xterm sudo pcmanfm and sudo leafpad' wvdial connected but immediately disconnected. The LED changed the color from green to blue but kept blinking. Xterm said pppd Error Code (2) and at man pppd there are over 1000 lines to read so I quit that.
It was somewhat the same end like at suse 11.

Last edited by Karl Godt; 05-15-2010 at 05:54 AM. Reason: finetuning of a non-english-native....
 
Old 05-05-2010, 03:26 PM   #13
Karl Godt
Member
 
Registered: Mar 2010
Location: Kiel , Germany
Distribution: once:SuSE6.2,Debian3.1, aurox9.2+3,Mandrake?,DSL? then:W7st,WVHB, #!8.10.02,PUPPY4.3.1 now:Macpup
Posts: 308

Original Poster
Rep: Reputation: 45
Lightbulb modprobe -a option,modprobe -a usbserial most impotant for Broadband-UMTS

This should have been X-Ubuntu 10.04.
I downloaded it the first or second May and half the way my 5GB-limit was gone and it took perhaps 5 hours for the rest at 7-8KB/s ....
(But when I started Firefox there showed up "Welcome to 9.10" ...)
file:///usr/share/xubuntu-docs/about/xubuntu-index.html at the ?-sign at the taskbar.

But it is a little different.
The USB-Modem was not automatically detected. I rebooted in german language because the keyboards differ and after #! 9.04 I was not sure if things got worser at X-U too. A little reading showed up that the essential kernel-modules hadn't been automatically loaded:
I have problems to call a modem-module "option" !
And I get crissedcrossed by "setserial" and "usbserial"
And because of #! 9.04 I checked somehow automatically connect at "nm-connection-editor" (I think it becomes my favorite program of all linux) and after hitting enter all of a sudden the BB-icon at the top started to turn and the connection was there !!!!
Great !
Code:
To run a command as administrator (user "root"), use "sudo <command>".
See "man sudo_root" for details.

ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ sudo lsmod | grep option
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ sudo lsmod | grep setserial
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ sudo modprobe -a setserial
WARNING: Module setserial not found.
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ sudo lsmod | grep usbserial
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ sudo modprobe -a usbserial
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ sudo modprobe -a option
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ sudo lsmod | grep usbserial
usbserial              33019  3 option
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ sudo modprobe -a option
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ sudo lsmod | grep option
option                 15654  2 
usbserial              33019  6 option
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$
at least I found the proof: http://start.ubuntu.com/10.04/Google/
in the http-row.
[INS] And there is the icon "Install XUbuntu 10.04" [/INS]
[INS] The Xubuntu documentation still advertises the 9.10 version.
https://wiki.ubuntu.com/Xubuntu/LucidLynx/Final [/INS]

Last edited by Karl Godt; 05-15-2010 at 06:12 AM.
 
  


Reply

Tags
broadband, crunchbang, kinternet, wvdial


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
trouble with wvdial (umts) bmn Linux - Networking 2 03-02-2010 09:25 AM
UMTS Modem najjan83 Linux - Hardware 0 06-25-2009 01:15 PM
UMTS running, now I'd need VPN robbbert Linux - Wireless Networking 1 10-12-2007 03:31 AM
Pcmcia Umts m0rg Linux - Laptop and Netbook 4 04-26-2007 10:21 AM
UMTS - How to Fede.Lt Linux - Networking 7 01-12-2006 06:06 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:06 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration