LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 03-16-2005, 03:52 AM   #1
davemac
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
ati IGP340M and dual head/xinerama display


Has anyone out there been able to get a dual head display mode or xinerama working properly with an ATI IGP340M video chipset? I am running Mandrake 10.1 on an HP ze4100 laptop. I am able to get both displays going in clone mode just fine with my external monitor at a higher 1280x1024 resolution, and the "Xinerama on" option seems to be recognized in the X11 log file without errors also. But dual heads or a 2 screen virtual desktop just does not work. Here is my x11 config file:

# File generated by XFdrake.

# **********************************************************************
# Refer to the XF86Config man page for details about the format of
# this file.
# **********************************************************************

Section "Files"
# Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
# By default, Mandrake 6.0 and later now use a font server independent of
# the X server to render fonts.
FontPath "unix/:-1"
EndSection

Section "ServerFlags"
#DontZap # disable <Crtl><Alt><BS> (server abort)
AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse doesn't work
#DontZoom # disable <Crtl><Alt><KP_+>/<KP_-> (resolution switching)
EndSection

Section "Module"
Load "dbe" # Double-Buffering Extension
Load "v4l" # Video for Linux

SubSection "extmod"
Option "omit xfree86-dga"
EndSubSection

Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx" # 3D layer
Load "dri" # direct rendering
Load "synaptics" # synaptic touchpad driver
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard1"
Driver "keyboard"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "en_US"
Option "XkbOptions" ""
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Synaptics Mouse"
Driver "synaptics"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "MaxSpeed" "0.12"
Option "MinSpeed" "0.06"
Option "BottomEdge" "4200"
Option "SHMConfig" "on"
Option "LeftEdge" "1700"
Option "FingerLow" "25"
Option "MaxTapTime" "180"
Option "MaxTapMove" "220"
Option "FingerHigh" "30"
Option "VertScrollDelta" "100"
Option "TopEdge" "1700"
Option "RightEdge" "5300"
Option "AccelFactor" "0.0010"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "monitor1"
VendorName "Generic"
ModelName "Flat Panel 1024x768"
HorizSync 31.5-48.5
VertRefresh 40-70

# Sony Vaio C1(X,XS,VE,VN)?
# 1024x480 @ 85.6 Hz, 48 kHz hsync
ModeLine "1024x480" 65.00 1024 1032 1176 1344 480 488 494 563 -hsync -vsync

# TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
# 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
ModeLine "768x576" 50.00 768 832 846 1000 576 590 595 630

# 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
ModeLine "768x576" 63.07 768 800 960 1024 576 578 590 616
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "monitor2"
VendorName "Samsung"
ModelName "710N Flat Panel 1280x1024"
HorizSync 30-81
VertRefresh 56-75
Option "DPMS"
#ModeLine "1280x1024" 75.00 1280 1328 1440 1688
EndSection

Section "Device"
Identifier "device1"
VendorName "ATI"
BoardName "ATI Radeon"
Driver "radeon"
Option "DPMS"
Option "MonitorLayout" "LVDS,CRT"
Option "CloneMode" "1280x1024@75Hz"
EndSection

Section "Device"
Identifier "device2"
VendorName "ATI"
BoardName "ATI Radeon"
Driver "radeon"
Option "DPMS"
#Option "MonitorLayout" "LVDS,CRT"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "screen1"
Device "device1"
Monitor "monitor1"
DefaultColorDepth 16

Subsection "Display"
Depth 8
Virtual 1024 768
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 15
Virtual 1024 768
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 16
Virtual 1024 768
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 24
Virtual 1024 768
EndSubsection
EndSection

Section "Screen"
Identifier "screen2"
Device "device2"
Monitor "monitor2"
DefaultColorDepth 24

Subsection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024@75Hz" "1024x768@75Hz"
EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "layout1"
Option "Xinerama" "on"
Option "Clone" "off"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
InputDevice "Synaptics Mouse" "AlwaysCore"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
Screen 0 "screen1" 0 0
Screen 1 "screen2" LeftOf "screen1"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AllowMouseOpenFail"
EndSection


Any help is greatly appreciated.

thanks

Dave MC
 
Old 03-23-2005, 11:58 AM   #2
fullmoon
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2002
Distribution: RH
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
hope this helps

I got it working on an ATI radeon 9000 on RH 9. Theoritically it should be the same. Here you go:

# XFree86 4 configuration created by redhat-config-xfree86

Section "ServerLayout"
Identifier "XFree86 Configured"
Screen 0 "Screen0" RightOf "Screen1"
Screen 1 "Screen1" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
Option "Xinerama" "on"
EndSection

Section "Files"
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "record"
Load "xtrap"
Load "speedo"
Load "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Monitor"

#DisplaySize 320 240 # mm
Identifier "Monitor0"
VendorName "SAM"
ModelName "SyncMaster"
HorizSync 30.0 - 71.0
VertRefresh 50.0 - 160.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"

#DisplaySize 320 240 # mm
Identifier "Monitor1"
VendorName "SAM"
ModelName "SyncMaster"
HorizSync 30.0 - 71.0
VertRefresh 50.0 - 160.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Device"

### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option "NoAccel" # [<bool>]
#Option "Dac8Bit" # [<bool>]
#Option "ForcePCIMode" "true"
#Option "CPPIOMode" # [<bool>]
#Option "CPusecTimeout" # <i>
#Option "AGPMode" # <i>
#Option "AGPFastWrite" # [<bool>]
#Option "AGPSize" # <i>
#Option "RingSize" # <i>
#Option "BufferSize" # <i>
#Option "EnableDepthMoves" # [<bool>]
#Option "EnablePageFlip" # [<bool>]
#Option "NoBackBuffer" # [<bool>]
#Option "PanelOff" # [<bool>]
#Option "DDCMode" # [<bool>]
#Option "CloneVRefresh" # [<str>]
#Option "UseFBDev" # [<bool>]
#Option "VideoKey" # <i>
Identifier "Card0"
Driver "ati"
VendorName "ATI Technologies Inc"
BoardName "Radeon R250 If [Radeon 9000]"
Option "SWcursor" "true"
Option "CloneDisplay" "2"
Option "CloneMode" "Xinerama"
Option "ForceLegacyCRT" "1"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Card1"
Driver "ati"
VendorName "ATI Technologies Inc"
BoardName "Radeon R250 If [Radeon 9000]"
Option "SWcursor" "true"
Option "CloneDisplay" "2"
Option "CloneMode" "Xinerama"
Option "ForceLegacyCRT" "1"
BusID "PCI:1:0:0"
Screen 1
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen1"
Device "Card1"
Monitor "Monitor1"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
# Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
Modes "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection
EndSection
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gnome with dual head (Xinerama) very slow malo_umoran Slackware 4 09-21-2004 04:15 AM
Can't get Xinerama to work with dual head... Erik Plaggenmar Linux - Software 6 06-03-2004 05:25 PM
Dual-head/Xinerama/Matlab allofitsik Linux - Software 0 03-08-2004 04:24 PM
two seperate pointers on dual head without xinerama InsaneBob Linux - Hardware 1 11-11-2003 01:45 AM
Xinerama and dual head ATi 7500 mickboda Linux - Hardware 6 09-04-2002 09:10 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:06 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration