LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-30-2005, 10:36 PM   #1
MattD82
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Location: Norfolk, VA
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Asus z33 lspci and intel 915GM sound modules question


I have an asus z33a notebook

It is running 2.6.12.2 and has no sound at all.
As far as I am concerned, Intel's site says the GM express runs the hda codec
am I missing a module possibly?

The board: Mobile Intel 915GM Express Chipset

I ran: alsaconf, alsamixer, the speakers should be 'up'

I do not hear anything not even white noise ... but the driver is recoginzed in alsamixer/alsaconf

from lsmod:
Module Size Used by
snd_hda_intel 12512 0
snd_hda_codec 55936 1 snd_hda_intel
snd_pcm 83208 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_timer 21316 1 snd_pcm
snd 46564 4 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc 7684 2 snd_hda_intel,snd_pcm
psmouse 28676 0

from lspci: (Why so many unreconized devices?)
00:00.0 Host bridge: Intel Corp.: Unknown device 2590 (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corp.: Unknown device 2592 (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corp.: Unknown device 2792 (rev 03)
00:1b.0 Class 0403: Intel Corp.: Unknown device 2668 (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB (rev 04)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB (rev 04)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB (rev 04)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB (rev 04)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB2 (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BAM/CAM PCI Bridge (rev d4)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp.: Unknown device 2641 (rev 04)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. I/O Controller Hub PATA (rev 04)
01:03.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b3)
01:03.1 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 08)
01:03.2 Class 0805: Ricoh Co Ltd: Unknown device 0822 (rev 17)
01:03.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd: Unknown device 0592 (rev 08)
01:04.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
01:05.0 Network controller: Intel Corp.: Unknown device 4220 (rev 05)


Thanks!

-Matt
 
Old 07-02-2005, 12:26 PM   #2
MattD82
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Location: Norfolk, VA
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I simply fixed my lspci problem by donwloading the latest
'pci.ids'
from sourceforge.net

Now my devices are "recoginzed" still no sound.

-Matt
 
Old 08-02-2005, 11:16 PM   #3
MattD82
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Location: Norfolk, VA
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Ok finally got sound working
Here goes...
1) Installed Alsa Libs 1.0.9, Alsa Drivers 1.0.9b Alsa Utilities 1.0.9a from www.alsa-project.org

2) Downloaded the 880 (Azalia aka Intel HD audio) driver from Realtek:
http://www.realtek.com.tw/downloads/...&Software=True

3) Followed their readme

4) Copied their provided 'modules.conf' to my 'modules.conf' and 'modprobe.conf' (for 2.6.x kernels in my case: 2.6.12.3)

5) found a mp3 and used mpg321 to play it... WOOHOO! sound! (after alsamixer adjustment... turn the vols up and unmute)

Hope that helps anyone with the same problem!

-Matt
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
intel 915gm conexant Modem can't work wwlxmai Linux - Hardware 7 10-09-2005 09:42 AM
Graphics problems with Intel 915GM on Dell Inspiron 6000 cmosbjt Linux - Laptop and Netbook 1 07-07-2005 08:51 PM
Installing Mobile Intel 915GM on Suse 9.2 sowhat85 Linux - Hardware 1 07-06-2005 04:11 PM
OpenGL support with Intel 915GM ? phen Linux - Hardware 4 05-31-2005 01:06 AM
Sound problem 10.0.... intel 830 chipset, lspci info inside RodCas Slackware 8 02-25-2005 01:27 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:35 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration