LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-13-2004, 09:20 AM   #1
mat_uk111
Member
 
Registered: Oct 2004
Posts: 128

Rep: Reputation: 15
Acer Aspire 1804WSMi


I have the above mentioned laptop, I having trouble finding the right sound drivers/DVD drivers, eth0 drivers for it. Any help would be appreciated.

Regards

Mat
 
Old 11-13-2004, 09:21 AM   #2
mat_uk111
Member
 
Registered: Oct 2004
Posts: 128

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I should point out that I am using Mandrake 10.0 official version.

Mat
 
Old 11-13-2004, 06:51 PM   #3
flower
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
Angry acer 1800 series problems

i'm trying to configure on my aspire 1802wsmi and i get some problems:
internal lan doesn't work
wireless lan(ndiswrapper) doesn't works
i've tryed an old pcmcia3com card (well detected by linux) and doesn't works
I tried suse 9.1 and 9.2 and mandrake 10.1 official
 
Old 11-16-2004, 02:32 AM   #4
mat_uk111
Member
 
Registered: Oct 2004
Posts: 128

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I have noticed that Linux just doesn't seem to work for Acer's, there is always some error coming up when you install something and it never quite works correctly, I am assuming this isn't a problem on PC's...

Mat
 
Old 11-30-2004, 05:14 PM   #5
metamatic
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
I recentely got an Acer Aspire 1802Wsmi and tried some distros last days.

-Mandrake 10.0 Offical. Almost everything works fine except the ATI mobility x600 which i was not able to load. Internal lan works fine. Touchpad , IRDA and bluetooth installed following some tips found on the web. Audio works with OSS
ACPI is not working but i'm planning to recompile kernel to let it work

-Mandrake 10.1 Comunity : everything was perfectly recognized during installation except again the x600. ALSA audio, WiFi and internal LAN recognized but experienced many freezes at start up...still no ACPI

- SuSE 9.1 ACPI works but no audio driver found. Also the ethernet didn't work after installation. Still no x600

finally i decided to hold Mandrake 10.0 official

Did anyone of you managed to install the x600 drivers? I downloaded the ATI proprietary drivers and installed it but when i start the X server the screen gets black. I suspect some issues with ACPI again....can anyone of you help me??
if not...someone managed to get 1440x900 resolution??? i'm still running 1024x768 but it's not really fine on this screen...

thanks

Fabrizio
 
Old 12-01-2004, 05:31 PM   #6
flower
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
i get my linux works on it...
(immagino tu parli ancje ita ma ti risp. in eng.)
Try to disable hyper treading in the bios setting (no smtp)
I've used suse 9.2
device status
x600 radeon just 2d (no way to install ati drivers)
bluetooth seems to be ok (no tested yet)
lan ok
wlan ok (i used ndiswrapper)
touch pad +- ok (modified XF86 config just scroll up and down)
acpi ok
acer hot keys no :-)
fn keys just bright up and down
ubs ok
audio ok
fan allways on
 
Old 12-02-2004, 08:54 AM   #7
metamatic
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
I tried starting it with single processor kernel but i got the same issues..

when i try to start the X server it goes black
i looked at the XFree86.0.log and the server seems to loop on the following messages

(WW) Open APM failed (/dev/apm_bios) (No such file or directory)
(II) Mouse1: ps2EnableDataReporting: succeeded
(WW) Open APM failed (/dev/apm_bios) (No such file or directory)
(II) Mouse1: ps2EnableDataReporting: succeeded


any idea?
all that under Mandrake 10.0 official
thnx

FAbrizio
 
Old 12-02-2004, 12:38 PM   #8
metamatic
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
ok now KDE starts (i can hear the start sounds) but the screen is still black...
any idea?

thanks again

fabrizio
 
Old 12-02-2004, 03:47 PM   #9
flower
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
i think u must go to www.ati.com you will find ati driver an all instuctions
i run fine with suse just no 3d on my ati
i just upgraded the cpu from 3000 to 3400
just need more ram and a new release of ati drivers.
 
Old 12-07-2004, 09:45 AM   #10
metamatic
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
i installed suse 9.2 pro and finally the x600 works fine...but know i'm having more issues...

the internal network adapter seems to be working but when i try to connect to the router it doesn't work

if i ping the router i have no response (it is not able to reach destination)

i suspect that it tries to use the wireless network adapter instead of the wired one

any suggest?

thnx

Fabrizio
 
Old 12-08-2004, 04:07 AM   #11
flower
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
i experienced same problem
i don't know if i get it works disabling the acpi (acpi=off) and the hyper treading (from bios)
the current status is
vga ok not 3d (waiting for newest ati driver)
sound ok
blue tooth ok
wireless lan ok (ndiswrapper)
lan Tg3 broadcom ok
mouse pad ok (just scroll vertical)
fn keys just bright up and down
hotkeys no working
 
Old 12-08-2004, 06:29 AM   #12
metamatic
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Now the LAN works
i've just added NOAPIC options in the boot loader

anyway have you ever tried to play a DVD with SUSE 9.2 on this laptop?
it starts playing very slow frame rate and then crashes

i tried previously with Mandrake and DVD playng was fine
any idea?
 
Old 12-08-2004, 07:08 AM   #13
metamatic
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
ok problem just solved enabling DMA on /dev/dvdram ..............
 
Old 12-08-2004, 10:52 AM   #14
steventux
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2003
Location: London
Distribution: Mandriva 2007 Spring
Posts: 18

Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally posted by mat_uk111
I have noticed that Linux just doesn't seem to work for Acer's, there is always some error coming up when you install something and it never quite works correctly, I am assuming this isn't a problem on PC's...

Mat
Not sure if the 1805 is anything like the 1705 but with Mandrake 10 I had very few problems to get over.
One was to set acpi correctly in lilo.conf and a tiny bit of config for the mousepad (scrollers were opposed).
The 1705smi is basically a mini desktop, I'm really pleased with it - great games machine and upgradable with standard PC parts (hdd, RAM, PCI) it's (mandrake) linux compatability is superb.
I hope you get your problems solved Mat as I know how frustrating it can be sometimes.
 
Old 12-08-2004, 05:59 PM   #15
flower
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2004
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
i just arrive do install two kernel
they works both
one is default kernel
other one is smp kernel
the issue is under smp kernel wireless lan doesn't works
the config is ok
module ndiswrapper is loaded
i have wlan0
but i can't get connection with my wlan
i decided to keep both kernel
i think smp kernel is faster... but no wlan yet
for detailed info about install two differens kernel
are at
http://www.thomashertweck.de/kernel.html
detailed info for kernel installation
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Acer aspire OS? nikivanovrhf Linux - Software 1 01-27-2008 05:02 AM
Acer Aspire 3002LMi Seb74 Linux - Laptop and Netbook 2 08-29-2005 09:49 AM
Mandrake 10.1 on acer aspire 1804WSMi mat_uk111 Linux - Laptop and Netbook 0 01-11-2005 02:38 AM
Acer Aspire 1501LMi ekke85 Linux - Laptop and Netbook 0 08-18-2004 12:32 AM
APM or APCI on ACER Aspire 2012WLMi (Aspire 2010 Family) FTP_Palace Linux - Laptop and Netbook 4 07-15-2004 06:08 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:23 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration