LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Laptop and Netbook
User Name
Password
Linux - Laptop and Netbook Having a problem installing or configuring Linux on your laptop? Need help running Linux on your netbook? This forum is for you. This forum is for any topics relating to Linux and either traditional laptops or netbooks (such as the Asus EEE PC, Everex CloudBook or MSI Wind).

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-14-2005, 07:44 PM   #1
SirCrocus
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Acer Aspire 1690 and wireless ipw2200


I have an Acer Aspire 1690 which has a ipw2200.
I have to use acpi=off or else linux doesn't load. When when it does it doesn't detect the card, so i use the load=ipw2200 at boot up and it detects the card on eth1, when i iwconfig it detects it but no radio off , so i press the wireless button on the front and it seems to be ok after that, doesn't say radio off anymore, and i can ping the loopback 127.0.0.1. but when i search for any wireless signals using it just sits there and does nothing. i am using whax distro and can see there are a few people with the same problem, but no solutions, can somebody help me...?

thanks guys...! :P
 
Old 08-15-2005, 04:49 AM   #2
gazzamop
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Location: Melbourne, Aust.
Distribution: Gentoo/Ubuntu
Posts: 15

Rep: Reputation: 0
I'm no expert, but I think more information is needed to solve the problem. Could you post the output of
Code:
iwconfig
please?
 
Old 08-15-2005, 04:56 PM   #3
SirCrocus
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
ok when slax is loading up it seems to pick up the wireless card becasue it loads
dhcpcd MAC address - and comes up with a mac address
this is the result of my iwconfig

eth1
unassociated ESSID: off/any
Mode: Managed Channel: 0 Access Point : 00: 00: 00: 00: 00: 00
Bit Rate=okb/s Tx=Power=20dBm
RTS thr: off Fragment thr: off
Encryption key: off
Power Management: off
Link quality: 0 Siungal Level: 0 noise Level: 0
Rx invalid nwid: 0 Rx invalid crypt: 0 Rx invalid frag: 0
Tx excessive retries:0 Invalid misc: 0 Missed beacon: 0

does this mean it is all working....?

i type: airodump eth1 start 0

i run airodump and it just sits there looking for wireless networks but doesn't come up with anything

is there a software switch aswell as the button of the front of the laptop i need to use to get it going...?

what other info do i need to give you guys..?



Last edited by SirCrocus; 08-15-2005 at 05:01 PM.
 
Old 08-15-2005, 05:55 PM   #4
gazzamop
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Location: Melbourne, Aust.
Distribution: Gentoo/Ubuntu
Posts: 15

Rep: Reputation: 0
Have you tried configuring your card 'manually' using iwconfig? The man pages on iwconfig explain how you can configure a connection, if you know the SSID and WEP key etc.

No, in theory there isn't a software switch in addition to the hardware switch - at least not officially! Software can still cause things to fail however.

Try using iwconfig to set things up manually if you can.
 
Old 08-15-2005, 06:28 PM   #5
SirCrocus
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
ok i will try and configure it manually and then test it, at least i will know whether it works or not that way....
i will post the results later today when i get a chance
 
Old 08-15-2005, 06:32 PM   #6
SirCrocus
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
what do i need to do to make sure that the acerhk module is working
 
Old 08-16-2005, 04:44 AM   #7
gazzamop
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Location: Melbourne, Aust.
Distribution: Gentoo/Ubuntu
Posts: 15

Rep: Reputation: 0
I'm not 100% sure of this, but when my wireless module wasn't working iwconfig wouldn't display any information for my wireless card, so I assume that it is working ok.
 
Old 08-16-2005, 06:33 AM   #8
Omino
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Do you have the firmware for the ipw2200? They may not be with the drivers you have and need to be placed in a /usr/lib/firmware...
Go to http://ipw2200.sourceforge.net/firmware.php to get it.

Last edited by Omino; 08-16-2005 at 06:35 AM.
 
Old 08-16-2005, 06:43 AM   #9
Omino
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally posted by SirCrocus
what do i need to do to make sure that the acerhk module is working
I have the same hardware on Fedora Core 4 and I haven't used this 'acerchk' module at all. I did add a few command to /etc/init.d/network to make sure the card was activated on boot.

# enable wireless card and led indicator
/bin/echo "Enabling wireless NIC and wireless LED"
/bin/echo 0 > /sys/bus/pci/drivers/ipw2200/0000\:06\:03.0/rf_kill
/bin/echo 1 > /sys/bus/pci/drivers/ipw2200/0000\:06\:03.0/led
 
Old 08-16-2005, 06:48 AM   #10
Omino
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
this is the contents of my /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1
DEVICE=eth1
BOOTPROTO=dhcp
ESSID=
ONBOOT=yes
TYPE=Wireless
MODE=Auto
NETMASK=255
DHCP_HOSTNAME=<your hostname>
IPADDR=
DOMAIN=
HWADDR=<your mac address for the wireless>
USERCTL=no
GATEWAY=
RATE=Auto
CHANNEL=6
PEERDNS=yes

I use wpa_supplicant to manage authentication. Once installed this works well.

Try iwlist scan to see if your card can at least detect other networks.
 
Old 08-16-2005, 07:35 AM   #11
SirCrocus
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally posted by Omino
Do you have the firmware for the ipw2200? They may not be with the drivers you have and need to be placed in a /usr/lib/firmware...
Go to http://ipw2200.sourceforge.net/firmware.php to get it.

how do i know which firmware i need to use...?
i just downloaded the ipw2200 module from www.iwhax.net and added it in using MySlax Creator

Last edited by SirCrocus; 08-16-2005 at 07:36 AM.
 
Old 08-16-2005, 07:50 AM   #12
Omino
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Use this one http://ipw2200.sourceforge.net/firmware.php?fid=5 , it's the latest and also the one that I used
 
Old 02-23-2006, 06:58 AM   #13
ginger.fish0
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2005
Distribution: Fedora 7
Posts: 23

Rep: Reputation: 15
what you have postedthere says that you do not even have the driver running...ok first off you need to make sure that you use the diver that is in the optional folder on the cd the easiest way that i have found is if you accually copy all of the files from the cd to your hard drive and then put the driver into the modules folder and then burn another copy and boot to the new copy so that it will auto install the driver then after that it should connect properly
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wireless up and running on Acer Aspire 2003 WLMi smokylux LinuxQuestions.org Member Success Stories 1 12-01-2007 07:52 PM
wireless hell(p)? Acer Aspire 3002LCi with Broadcom BCM94318 MPG lefty.crupps Linux - Wireless Networking 20 12-01-2007 07:49 PM
INFRARED and Graphics on an Acer Aspire 1690 kmaltese Linux - Laptop and Netbook 1 11-26-2005 03:48 PM
INFRARED & Resolution with SuSE 10 on an Acer Aspire 1690 kmaltese Suse/Novell 2 11-23-2005 07:10 PM
Acer Aspire 1690 Screen Resolution Peanutman Linux - Laptop and Netbook 3 08-11-2005 03:44 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:35 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration