LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software > Linux - Kernel
User Name
Password
Linux - Kernel This forum is for all discussion relating to the Linux kernel.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 04-12-2009, 09:18 AM   #1
hypatia_atwrk
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2009
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
USB drive disappears under 8.1 with 2.6.27-11 kernel


I have a Maxtor One touch external hard drive (powered), formated as ext3, which is my external backup device. It ran successfully under earlier versions of Ubuntu, through several upgrades until my Mobo/Graphics died.

The new Mobo prompted me to upgrade to 8.04 (yes, I'm a slacker but this is mainly the household server). This went fine, everything working including external USB drives. Sadly graphics card sucked and based on forum comments I upgraded onward to 8.1 and 2.6.27.

Graphics now wonderful. USB drives less so. The drive which used to pop up happily as sdc /media/Backup no longer registers properly. I thought it was just an automount problem and that I could manually mount it but the kernel doesn't seem to pick up the table at all (I have tried hotplugging and rebooting with disk plugged in, also using different USB sockets in case of basic issue in new Mobo).

The disk itself works fine plugged into other machines, other USB drives are similarly no longer recognised. USB mouse works.

lsusb output:

Quote:
hypatia:/var/log$ lsusb
Bus 001 Device 003: ID 1267:0210 Logic3 / SpectraVideo plc
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 006: ID 0d49:7000 Maxtor OneTouch
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
sudo fdisk -l output showing both the internal HDDs:
Quote:
hypatia:/var/log$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 320.0 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x0006e918

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 13054 104856223+ 83 Linux
/dev/sda2 13055 13315 2096482+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda3 13316 38913 205615935 83 Linux

Disk /dev/sdb: 120.0 GB, 120034123776 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x425e6da0

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 14593 117218241 83 Linux
dmesg output at point where drive is plugged in:
Quote:
[60155.295562] usb 2-2: USB disconnect, address 3
[62505.200034] usb 2-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 4
[62505.334089] usb 2-4: configuration #1 chosen from 1 choice
[62598.665742] usb 2-4: USB disconnect, address 4
[64100.015582] Too big adjustment 32
[64100.060292] Too big adjustment 32
[64330.320036] usb 2-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 5
[64330.454208] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[64703.433919] usb 2-2: USB disconnect, address 5
[64744.968034] usb 2-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6
[64745.102366] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
I can manually recreate /media/Backup but I can't mount the drive as the kernel doesn't seem to recognise it/ "Too big adjustment 32" is a new message to me and googling seems to associate it with sound rather than USB drives.

I've seen some suggestions for modifying the kernel code directly but I would rather find a work around or official patch that muck around with code I don't fully understand. I haven't cross posted to the hardware forum but will if recommended, it is cross posted to Ubuntu support under the same title for those of you experiencing the same issues. Any suggestions for workarounds appreciated!
 
Old 04-13-2009, 08:43 AM   #2
1337
Member
 
Registered: Apr 2009
Distribution: Slackware-12.2
Posts: 75

Rep: Reputation: 18
i had a similar situation and the following worked for me...

get root first, then
Code:
mkdir /mnt/max1
after making the directory, add a line to /etc/fstab with the following...

/dev/sda1 /mnt/max1 ext3 users,rw 0 0

where /dev/sda1 is the first unused SCSI device in your fstab file

Also try right clicking the drive -> properties -> [mounting] and uncheck "mount as user"

Let me know if this helps

Last edited by 1337; 04-13-2009 at 08:47 AM.
 
Old 04-13-2009, 12:20 PM   #3
hypatia_atwrk
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2009
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by 1337 View Post
i had a similar situation and the following worked for me...

get root first, then
Code:
mkdir /mnt/max1
after making the directory, add a line to /etc/fstab with the following...

/dev/sda1 /mnt/max1 ext3 users,rw 0 0

where /dev/sda1 is the first unused SCSI device in your fstab file

Also try right clicking the drive -> properties -> [mounting] and uncheck "mount as user"

Let me know if this helps
I tried recreating the mountpoint (in my case I was using /media/Backup) and adding
/dev/sdc /media/Backup ext3 users, rw 0 0
(/dev/sdc was the assignment previously working )

If I then try to mount it I get the message saying it can't mount special device - it simply doesn't seem to see the device and the identification messages don't appear in dmesg/syslog (none of the usual messages relating to 'Maxtor One Touch' or 'mass storage device'.

The only place it is visible is via 'lsusb' and since the system doesn't detect it normally I can't use the normal drive options to set properties. This did seem to creep in between the upgrade from 8.0.4/default kernel to 8.1/2.6.27-11 because at 8.0.4 usb mass storage was being recognised by the kernel.

Thanks for the suggestions - I'm open to any others!
 
  


Reply

Tags
kernel, ubuntu, usb


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ieee1394 hard drive disappears rais Linux - Hardware 0 02-17-2006 03:52 AM
CD Drive icon disappears!!! m.parthiban General 1 10-17-2005 12:13 PM
DVD disappears after USB drive connect mooreted Mandriva 3 02-18-2005 01:19 PM
USB drive mount disappears randomly, cannot remount (Red Hat 9) Bigglesworth Linux - General 11 01-02-2004 11:50 AM
USB drive mount disappears randomly, cannot remount (redhat 9) Bigglesworth Linux - Hardware 0 12-21-2003 12:44 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:45 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration