LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software > Linux - Kernel
User Name
Password
Linux - Kernel This forum is for all discussion relating to the Linux kernel.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-01-2008, 06:16 AM   #1
neilneil2000
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2008
Distribution: Ubuntu Hardy Heron 8.04
Posts: 25

Rep: Reputation: 15
Intel ATOM D945GCLF kernel problems


I have just bought one of these lovely Intel Atom boards:

http://www.tranquilpc-shop.co.uk/aca...herboards.html

which has replaced the Athlon XP I was running initially.

I now have everything up and running with kernel 2.6.22-14-generic

However attempting to load

2.6.22-16-generic or
2.6.22-17-generic

causes the boot process to fail at modprobe.

Does anyone have any ideas why this is happening?

P.S I was running 22-17 with the athlon XP since it was released without a problem.
 
Old 06-01-2008, 06:26 AM   #2
XavierP
Moderator
 
Registered: Nov 2002
Location: Kent, England
Distribution: Lubuntu
Posts: 19,174
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 428Reputation: 428Reputation: 428Reputation: 428Reputation: 428
What do the logs show it's sticking on? How long does it stick for - I have had, a while back I'll add, a situation where I had compiled something in that wasn't there and the install hung while it waited to time out and move onto the next piece of hardware.
 
Old 06-01-2008, 11:26 AM   #3
neilneil2000
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2008
Distribution: Ubuntu Hardy Heron 8.04
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: 15
tty1 shows:

Code:
Starting up ...
Loading, please wait...
Check root= bootarg cat /proc/cmdline or missing modules, devices: cat /proc/modules ls/dev
ALERT /dev/disk/by-UUID/*UUID HERE* does not exist. Dropping to shell
tty8 shows:

Code:
udevd-event[1330]: run_program: /sbin/modprobe abnormal exit

BusyBox v1.1.3 (Debian 1:1.1.3-5ubuntu12) Built-in shell (ash)
Enter help for a list of built-int commands.

(initramfs)
I can get the output from /var/messages/ and /var/syslog if you want but I'll have to type it all in as the ethernet port is now refusing to work on it!...DOH!
 
Old 06-01-2008, 02:10 PM   #4
XavierP
Moderator
 
Registered: Nov 2002
Location: Kent, England
Distribution: Lubuntu
Posts: 19,174
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 428Reputation: 428Reputation: 428Reputation: 428Reputation: 428
Have a look at http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-322885.html and https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s....20/+bug/74059 and http://www.linuxquestions.org/questi...kernel-643688/ and see if any of the suggestions there fixes the problem.
 
Old 06-02-2008, 02:29 PM   #5
delboy711
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2003
Distribution: Mandriva
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
I just got one of those boards too and had a similar problem running Mandriva with kernel 2.6.24.4-desktop-3mnb

It segfaults while modprobing the RTL8101E ethernet with module r8169

The solution for me was to disable Ethernet in BIOS, install a newer kernel, (2.6.24.7-tmb-desktop-2mdv) and then re enable ethernet.

Now it works great.
 
Old 06-03-2008, 02:39 PM   #6
neilneil2000
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2008
Distribution: Ubuntu Hardy Heron 8.04
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I have tried disabling the ethernet and in the BIOS and my gosh it worked! However, even the latest ubuntu distro didn't like it.

For the time being I have a PCI ethernet card that I am using, so thats a bit of a work around. I'd like to use the on board one at some point though. Hopefully this issue will be fixed soon!
 
Old 06-04-2008, 06:45 AM   #7
delboy711
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2003
Distribution: Mandriva
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
Just a footnote for people searching on this issue.
Mandriva have issued a new official kernel 2.6.24.5-1mnb to fix this problem.
 
Old 06-24-2008, 12:27 PM   #8
neilneil2000
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2008
Distribution: Ubuntu Hardy Heron 8.04
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Just a quick update on this issue:

Kernel 2.6.24-19-generic boots OK but I have not yet verified whether or not the port actually works!
 
Old 10-29-2008, 11:39 AM   #9
fortran01
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2006
Distribution: Ubuntu
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
I tried the patch from the mainline kernel:
http://linuxtrek1.blogspot.com/2008/...ith-intel.html

Works.
 
  


Reply

Tags
modprobe


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: Linux destined for low-cost Intel Atom PCs LXer Syndicated Linux News 0 04-01-2008 06:41 AM
Problems with driver make for Intel 537EP modem and kernel 2.6.16 (FC5). Findlegroodle Linux - Hardware 2 08-12-2007 10:37 PM
Intel 536 kernel module problems Andy Hunter Linux - Kernel 2 09-21-2006 10:27 AM
Problems SATA with Intel 865PE any kernel! Omarel Linux - Hardware 10 10-01-2004 11:06 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:18 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration