Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?


  Search this Thread
Old 01-01-2008, 10:15 PM   #1
Registered: Dec 2005
Location: Colorado
Distribution: Ubuntu, RHEL, openSUSE
Posts: 105

Rep: Reputation: 19
xfree86-dri missing on display

Well first with the details.

Graphics card: Radeon 9700 Pro
Distor version: Ubuntu 7.10
Kernel version: 2.6.22
ATI restricted Drivers: Installed (Installed by Ubuntu...not the ATI distributed driver.)

I get this error whenever I try to run 3d accelerated programs. Here is the output from many of the programs I try to run:

Neverwinter Nights:
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":1.0".
Fatal signal: Segmentation Fault (SDL Parachute Deployed)

Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":1.0".

name of display: :1.0
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":1.0".
display: :1  screen: 0
I have tried to install the ATI drivers from their site but all my graphics slowed to a crawl. So that was a bust. I have tried many a few other idea on other sites with no fix... does anyone else have an ideas?

Thank you

Old 01-02-2008, 02:48 PM   #2
Registered: Dec 2007
Location: Charleston WV, USA
Distribution: Slackware 12.2, Arch Linux Amd64
Posts: 896

Rep: Reputation: 60
/var/log/Xorg.0.log should contain the error.
Old 01-02-2008, 08:39 PM   #3
Registered: Dec 2005
Location: Colorado
Distribution: Ubuntu, RHEL, openSUSE
Posts: 105

Original Poster
Rep: Reputation: 19
Here is a list of Warnings and Errors I found. I know it has something to do with the 3D rendering (even though Compiz Fusion works fine) but I'm not sure how to fix it.

(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:3:0:1) found
(WW) fglrx(0): Only one display is connnected,so single mode is enabled
(WW) LoadModule: given non-canonical module name ""
(EE) AIGLX error: dlsym for __driCreateNewScreen_20050727 failed (/usr/lib/dri/ undefined symbol: __driCreateNewScreen_20050727)
(EE) AIGLX: reverting to software rendering
I can post my xorg.conf if needed, but I think it's more of a driver issue. Only I don't know where to get a driver that works correctly.



ati, radeon

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display :0.0 rose_bud4201 Linux - Hardware 0 06-18-2005 11:43 PM
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". fostiator Linux - Hardware 15 02-20-2005 08:13 AM
XFree86 DRI Missing on Display: 0.0 & MESAGL instead of OpenGL nealkochhar Linux - Newbie 1 06-07-2004 03:07 PM
"extension "XFree86-DRI" missing on display" upgrading XFree86 to 4.3.0 on Sarge Moloko Debian 5 03-31-2004 06:06 PM
bash-2.05b# Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". citrus Linux - General 8 02-22-2004 11:43 AM

All times are GMT -5. The time now is 11:43 AM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration