LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-28-2012, 03:02 PM   #1
mityukov
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Posts: 9

Rep: Reputation: Disabled
X Windows does fails to start with KMS-enabled radeon


I've just got Console loaded in the native screen resolutions with KMS-enabled radeon driver.

(here's may another topic on this: http://www.linuxquestions.org/questi...og-4175439083/)

The problem currently is when I want to start Xorg.

The corrupted screen comes up and the mouse cursor is either locked or unlocked periodically (about 10 seconds for every state).

Hardware info:
Code:
# lspci | grep VGA
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI BeaverCreek [Radeon HD 6520G]
02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6400M/7400M Series]
Graphics stack:
- DRM: radeon module; Kernel v3.6.5;
- Mesa 9.0.1;
- glamor(git)
- xf86-video-ati(git); built with --enable-glamor;

The Xorg.0.log:

Code:
...
...
[    57.686] [mi] EQ overflowing.  Additional events will be discarded until exi
sting events are processed.
[    57.686] 
[    57.686] Backtrace:
[    58.046] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x36) [0x55d296]
[    58.046] 1: /usr/bin/X (mieqEnqueue+0x26b) [0x53e8fb]
[    58.046] 2: /usr/bin/X (0x400000+0x484c2) [0x4484c2]
[    58.046] 3: /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f3f847d7000+0x60b4)
 [0x7f3f847dd0b4]
[    58.046] 4: /usr/bin/X (0x400000+0x6eea7) [0x46eea7]
[    58.046] 5: /usr/bin/X (0x400000+0x92da8) [0x492da8]
[    58.046] 6: /lib/libpthread.so.0 (0x7f3f8c012000+0xf7d0) [0x7f3f8c0217d0]
[    58.046] 7: /lib/libc.so.6 (ioctl+0x7) [0x7f3f8a6b17b7]
[    58.046] 8: /usr/lib64/libdrm.so.2 (drmIoctl+0x28) [0x7f3f89fb15a8]
[    58.046] 9: /usr/lib64/libdrm.so.2 (drmCommandWriteRead+0x1c) [0x7f3f89fb399
c]
[    58.046] 10: /usr/lib64/libdrm_radeon.so.1 (0x7f3f86a24000+0x2019) [0x7f3f86
a26019]
[    58.046] 11: /usr/lib64/libdrm_radeon.so.1 (0x7f3f86a24000+0x2234) [0x7f3f86
a26234]
[    58.046] 12: /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so (0x7f3f86c2e000+0x3
1eb9) [0x7f3f86c5feb9]
[    58.046] 13: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x7f3f8680e000+0x5c3b) [0x7f3f
86813c3b]
[    58.046] 14: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x7f3f8680e000+0x822a) [0x7f3f
8681622a]
[    58.046] 15: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x7f3f8680e000+0x1162d) [0x7f3
f8681f62d]
[    58.046] 16: /usr/bin/X (miPolyText8+0x89) [0x54a9a9]
[    58.046] 17: /usr/bin/X (0x400000+0xf1297) [0x4f1297]
[    58.046] 18: /usr/bin/X (doPolyText+0x2a3) [0x436a33]
[    58.046] 19: /usr/bin/X (PolyText+0x49) [0x437a69]
[    58.046] 20: /usr/bin/X (0x400000+0x32087) [0x432087]
[    58.046] 21: /usr/bin/X (0x400000+0x34bd1) [0x434bd1]
[    58.046] 22: /usr/bin/X (0x400000+0x23df5) [0x423df5]
[    58.046] 23: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf5) [0x7f3f8a5f5715]
[    58.046] 24: /usr/bin/X (0x400000+0x240cd) [0x4240cd]
[    58.046] 
[    58.046] [mi] These backtraces from mieqEnqueue may point to a culprit highe
r up the stack.
[    58.046] [mi] mieq is *NOT* the cause.  It is a victim.
[    60.918] [mi] EQ overflow continuing.  100 events have been dropped.
[    60.918] 
[    60.918] Backtrace:
[    60.918] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x36) [0x55d296]
[    60.918] 1: /usr/bin/X (0x400000+0x484c2) [0x4484c2]
[    60.918] 2: /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f3f847d7000+0x60b4)
 [0x7f3f847dd0b4]
[    60.918] 3: /usr/bin/X (0x400000+0x6eea7) [0x46eea7]
[    60.918] 4: /usr/bin/X (0x400000+0x92da8) [0x492da8]
[    60.918] 5: /lib/libpthread.so.0 (0x7f3f8c012000+0xf7d0) [0x7f3f8c0217d0]
[    60.918] 6: /lib/libc.so.6 (ioctl+0x7) [0x7f3f8a6b17b7]
[    60.918] 7: /usr/lib64/libdrm.so.2 (drmIoctl+0x28) [0x7f3f89fb15a8]
[    60.918] 8: /usr/lib64/libdrm.so.2 (drmCommandWriteRead+0x1c) [0x7f3f89fb399
c]
[    60.918] 9: /usr/lib64/libdrm_radeon.so.1 (0x7f3f86a24000+0x2019) [0x7f3f86a
26019]
[    60.918] 10: /usr/lib64/libdrm_radeon.so.1 (0x7f3f86a24000+0x2234) [0x7f3f86
a26234]
[    60.918] 11: /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so (0x7f3f86c2e000+0x3
1eb9) [0x7f3f86c5feb9]
[    60.918] 12: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x7f3f8680e000+0x5c3b) [0x7f3f
86813c3b]
[    60.918] 13: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x7f3f8680e000+0x822a) [0x7f3f
8681622a]
[    60.918] 14: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x7f3f8680e000+0x1162d) [0x7f3
f8681f62d]
[    60.918] 15: /usr/bin/X (miPolyText8+0x89) [0x54a9a9]
[    60.918] 16: /usr/bin/X (0x400000+0xf1297) [0x4f1297]
[    60.918] 17: /usr/bin/X (doPolyText+0x2a3) [0x436a33]
[    60.918] 18: /usr/bin/X (PolyText+0x49) [0x437a69]
[    60.918] 19: /usr/bin/X (0x400000+0x32087) [0x432087]
[    60.918] 20: /usr/bin/X (0x400000+0x34bd1) [0x434bd1]
[    60.918] 21: /usr/bin/X (0x400000+0x23df5) [0x423df5]
[    60.918] 22: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf5) [0x7f3f8a5f5715]
[    60.919] 23: /usr/bin/X (0x400000+0x240cd) [0x4240cd]
[    60.919]
Full: http://pastebin.com/WVY4mhph

Note: I'm not sure why there are EXA mentions at all. I have "AccelMethod" set to "glamor" (which is alternative to EXA) in the /etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf ...

P.S.: With EXA or even without explicit definition of "AccelMethod" it behaves the same way.
 
Old 11-29-2012, 12:18 AM   #2
mityukov
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
UPDATE: very similar problem I've got when I had xf86-video-ati 7.0.0 (not git) without --enable-glamor. From-git install was an attempt to solve this issue.
 
Old 11-29-2012, 01:11 PM   #3
mityukov
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Cool

The issue is solved by adding Option "ColorTiling2D" "false" to the "Device" section of xorg.conf

Thanks to Alex Deucher @ https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=57679 !!
 
  


Reply

Tags
ati, radeon, video, xorg


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Black screen after loading with enabled KMS, while no obvious problems in the sys.log mityukov Linux - Hardware 3 11-28-2012 01:48 PM
Radeon kms works! dolphin77 Slackware 147 01-05-2012 05:32 AM
[SOLVED] 640x480 resolution with radeon and KMS bamdad Linux - Hardware 7 08-25-2010 07:07 PM
KDE4: Plasma crashes when laptop is closed and KMS enabled z-kzn-z Linux - Desktop 1 05-18-2010 03:45 PM
Radeon X850XT PE X fails to start Feral Suse/Novell 3 10-28-2005 10:12 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:23 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration