LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-24-2004, 07:25 PM   #1
eugen04
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
wacom tablet problem with XF 4.3.*


I've got a Wacom Graphire3 tablet. It isn't working with Mandrake 10 or any other distro which uses XFree 4.3.

my normal usbmouse is working: /var/log/messages says USB is ok, and Wacom is recognized.

==> lsmod -- relevant excerpt
wacom 10304 0
evdev 9504 1
tsdev 7168 0
usbmouse 5216 0
hid 53312 0
uhci-hcd 29104 0
usbcore 99132 6 wacom,usbmouse,hid,uhci-hcd

(i think that's ok.)
cat /dev/input/mouse1 shows my usbmouse.
cat /dev/input/event1 shows the raw data from the tablet.

==> XFConfig-4 --- relevant excerpt

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mouse1"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "cursor"
Option "Device" "/dev/input/event1"
Option "Type" "cursor"
Option "USB" "on" # USB ONLY
Option "Mode" "Relative"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "stylus"
Option "Device" "/dev/input/event1" # USB ONLY
Option "Type" "stylus"
Option "USB" "on" # USB ONLY
Option "Mode" "Absolute"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "eraser"
Option "Device" "/dev/input/event1" # USB ONLY
Option "Type" "eraser"
Option "USB" "on" # USB ONLY
Option "Mode" "Absolute"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "layout1"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
InputDevice "cursor" "SendCoreEvents"
InputDevice "stylus" "SendCoreEvents"
InputDevice "eraser" "SendCoreEvents"
Screen "screen1"
EndSection

==========

my problem is, that the tablet isn't moving the pointer at all -- nothing happens.
/var/log/XFree86.0.log has NO errors.

I really have no more idea and hope somebody has a hint.
THX
 
Old 03-25-2004, 09:31 AM   #2
eugen04
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
still no solution

still no luck :-(

has anybody who has an working graphire3/usb changed the original XFree's wacom driver ?

Could there be a problem on the kernel-side? e.g some issues with evdev or wacom-kernel-driver or is there a special loading order for these modules?

I'm really at the end of my knowledge -- I would appreciate some suggestions.
THX
 
Old 03-25-2004, 10:06 AM   #3
purplecow
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Finland
Distribution: Mandriva
Posts: 102

Rep: Reputation: 15
Mandrake 10 has broken wacom support.

It's possible to get the thing working as a mouse, but that's basically useless for any real work. It's been reported and all, we'll see. See more in this forum's Mandrake-section.

I had my wacom working at least in Mandrakes 9.1 and 9.2, and in Fedora 1.
 
Old 03-25-2004, 12:16 PM   #4
eugen04
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
thx, now I know at last, thats not only my fault
 
Old 03-26-2004, 11:44 PM   #5
raminolta
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: Canada, Montreal
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
purplecow:
Under Mandrake 9.2:
Did you use the original wacom driver coming with the distribution or compiled and installed the driver from the wacom project: http://linuxwacom.sourceforge.net/? ?
Can you post your XFree86-4 configuration file? And what is you tablet model?

Best regards, Ramin

Last edited by raminolta; 03-26-2004 at 11:45 PM.
 
Old 03-27-2004, 04:56 AM   #6
purplecow
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Finland
Distribution: Mandriva
Posts: 102

Rep: Reputation: 15
Quote:
Originally posted by raminolta
Under Mandrake 9.2:
Did you use the original wacom driver coming with the distribution or compiled and installed the driver from the wacom project: http://linuxwacom.sourceforge.net/? ?
Can you post your XFree86-4 configuration file? And what is you tablet model?
My pad is a Graphire II, plugs into USB.
I used whatever came with the distro (community edition)
I think this is my MDK9.2 config, might be from Fedora too, but it doesn't matter.

Code:
Section "ServerLayout"
	Identifier     "single head configuration"
	Screen      0  "Screen0" 0 0
	InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
	InputDevice    "cursor" "SendCoreEvents"
	InputDevice    "stylus" "SendCoreEvents"
	InputDevice    "eraser" "SendCoreEvents"
EndSection

Section "Files"
	RgbPath      "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
	FontPath     "unix/:7100"
EndSection

Section "Module"
	Load  "dbe"
	Load  "extmod"
	Load  "fbdevhw"
	Load  "glx"
	Load  "record"
	Load  "freetype"
	Load  "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "cursor"
	Driver      "wacom"
	Option	    "Device" "/dev/input/event0"   # USB ONLY
	Option	    "Type" "cursor"
	Option	    "Mode" "relative"
	Option	    "Speed" "3.0"
	Option	    "USB" "on"                  # USB ONLY
	Option	    "Threshold" "10"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "stylus"
	Driver      "wacom"
	Option	    "Device" "/dev/input/event0"   # USB ONLY
	Option	    "Type" "stylus"
	Option	    "Mode" "absolute"
	Option	    "USB" "on"                  # USB ONLY
	Option	    "Tilt" "on"
 #Option        "TiltInvert"    "on"
	Option	    "Threshold" "10"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "eraser"
	Driver      "wacom"
	Option	    "Device" "/dev/input/event0"   # USB ONLY
	Option	    "Type" "eraser"
	Option	    "Mode" "absolute"
	Option	    "USB" "on"                  # USB ONLY
	Option	    "Tilt" "on"
 #Option        "TiltInvert"    "on"
	Option	    "Threshold" "10"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "keyboard"
	Option	    "XkbRules" "xfree86"
	Option	    "XkbModel" "pc105"
	Option	    "XkbLayout" "fi"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse0"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "IMPS/2"
	Option	    "Device" "/dev/psaux"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5"
	Option	    "Emulate3Buttons" "no"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "DevInputMice"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "IMPS/2"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5"
	Option	    "Emulate3Buttons" "no"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "Monitor0"
	VendorName   "Monitor Vendor"
	ModelName    "LCD Panel 1280x1024"
	DisplaySize  310	230
	HorizSync    30.0 - 80.0
	VertRefresh  56.0 - 75.0
	Option	    "dpms"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "Videocard0"
	Driver      "nvidia"
	VendorName  "Videocard vendor"
	BoardName   "VESA driver (generic)"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen0"
	Device     "Videocard0"
	Monitor    "Monitor0"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Depth     24
		Modes    "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
EndSection
 
Old 03-28-2004, 01:37 AM   #7
eugen04
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
hmmm, it seems that you're using an PS/2 mouse with your Tablet.
I have an USB mouse. And that's the problem IMHO. I think something goes really wrong either with my system or my brain, because I tried mdk 10 and 9.2 on two different machines an guess whether the tablet worked :-)
 
Old 03-30-2004, 12:13 AM   #8
raminolta
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: Canada, Montreal
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
Mine is a USB Graphire 3 and under the same configuration as PurpleCow, it is not working. It can be because graphire3 is a rather new model or that i am also having a USB mouse on my system. Though removing the mouse does not help.
I can use the tablet like a USB mouse though.
I have downloaded, compiled and installed the drivers from wacom project to find out their driver is not compatible with my system (or it has a bug).
I have no idea what to do now.
Ramin

Last edited by raminolta; 03-30-2004 at 12:16 AM.
 
Old 03-30-2004, 02:39 PM   #9
eugen04
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2004
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
welcome in the graphire3-not-working club ;-)
i'm just installing fedora core 2 test 2 in order to check if it is a mandrake-specific problem.
stay tuned.
 
Old 04-21-2004, 11:11 AM   #10
MarkoK
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Finland
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Graphire 2 works with Mandrake 10

I've got a Wacom Graphire 2 tablet. It works with Mandrake 10 when I use kernel 2.4 but not if I use kernel 2.6... With 2.6 kernel, cursor goes to the left side of the screen and moves only up and down..

Last edited by MarkoK; 04-21-2004 at 11:14 AM.
 
Old 04-29-2004, 05:49 PM   #11
melon2003
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Distribution: Mandrake 9.1 on Toshiba Satellite
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
same problem with my usb wacom graphire.
cursor jammed when using 2.6.3 kernel
 
Old 05-01-2004, 12:31 AM   #12
raminolta
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: Canada, Montreal
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
I think a better idea is perhaps to post these porblems on mialing list of wacom project in sourceforge.net so that the drivers developers see there are problems and try to fix them (hopefully).
Ramin
 
Old 05-01-2004, 03:25 AM   #13
purplecow
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Finland
Distribution: Mandriva
Posts: 102

Rep: Reputation: 15
There has been a report in Mandrake's bugzilla for a good while now. That doesn't seem to help.
 
Old 09-04-2004, 04:18 AM   #14
ripat
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Distribution: Mandrake 9.2
Posts: 22

Rep: Reputation: 15
Hi, I seem to have the same problem with graphire 3 on mdk 10 as everyone else here. I recently posted a detailed description of the problem on linuxwacom-discuss:

http://sourceforge.net/mailarchive/f...forum_id=19620

Has anyone found a solution yet?


By the way:
I had the tablet working in mdk 9.2 kernerl 2.4.22(?) together with my USB mouse. I followed the howto on the linux wacom project.
 
Old 09-04-2004, 08:49 AM   #15
ripat
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Distribution: Mandrake 9.2
Posts: 22

Rep: Reputation: 15
purplecow wrote:

> Mandrake 10 has broken wacom support.

> It's possible to get the thing working as a mouse, but that's basically
> useless for any real work. It's been reported and all, we'll see. See
> more in this forum's Mandrake-section.

Could you point me to this thread? I searched the mdk forum but couldn't find anything about this.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WACOM Intuos.3 A5 tablet kxs Linux - Hardware 6 02-06-2007 03:49 PM
Configuring a Wacom Graphire Tablet to track like a tablet (not like a mouse) anlace Debian 2 11-07-2006 06:20 AM
Wacom Tablet felicehome Linux - Hardware 2 06-21-2004 05:59 PM
wacom intuos seria tablet installation problem pirozzi Linux - Hardware 1 01-14-2004 12:17 PM
Wacom Tablet and wacom drivers Mallow005 Linux - General 1 12-27-2002 03:26 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:49 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration