LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 01-13-2006, 05:08 PM   #1
__g_blade
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Question Via 8233a Ac97 Alsa Gentoo-2.6.14


tried alotta things but nothing made a diff...
no sound yesterday no sound tomorrow no sound

alsaconf:
founds nothing - no pci & no isa

kernel:
/boot/kernel-2.6.14-gentoo-r4
(with built-in alsa & via8233 module)

lspci:
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 50)
Subsystem: ASRock Incorporation K7VT6 motherboard
Control: I/O+ Mem- BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Interrupt: pin C routed to IRQ 19
Region 0: I/O ports at e000 [size=256]
Capabilities: [c0] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-


dmesg:
Linux telephony interface: v1.00
ixj driver initialized.
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.10rc1 (Mon Sep 12 08:13:09 2005 UTC).
via82xx: Assuming DXS channels with 48k fixed sample rate.
Please try dxs_support=5 option
and report if it works on your machine.
For more details, read ALSA-Configuration.txt.
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:11.5[C] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 19
PCI: Via IRQ fixup for 0000:00:11.5, from 5 to 3
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:11.5 to 64
ALSA device list:
#0: VIA 8235 with CMI9761 at 0xe000, irq 19
oprofile: using NMI interrupt.
NET: Registered protocol family 2


/etc/modules.conf:
# VIA 8322
# ALSA portion
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-via82xx
options snd-via82xx index=0 dxs_support=5
# module options should go here

# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
alias sound-slot-0 snd-card-0


alsamixer:
shows found via 8235
then turned master pcm etc on (with root)


modprobe via8233
/ via82xx /
snd-via82xx /
... /
etc /
and so on
did not work

still no sound
system bell works

emerged all needed stuff before - latest versions for gentoo-sources

mail me solutions and i'll love u
thanks folks
 
Old 01-14-2006, 10:06 AM   #2
JunctaJuvant
Member
 
Registered: May 2003
Location: Wageningen, the Netherlands
Distribution: OS X
Posts: 488

Rep: Reputation: 31
Do I understand correctly that you compiled the alsa driver into the kernel, and not as a module? Because compiling it into the kernel would be a Bad Thing. Anyway, did you follow the instructions in the Gentoo ALSA Guide?

Last edited by JunctaJuvant; 01-14-2006 at 10:08 AM.
 
Old 01-15-2006, 04:58 AM   #3
__g_blade
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
alsa oss and via modules are built-in in kernel

the alsa guide @gentoo doesn't help

emerged new alsa-driver, utils, etc
still no-sound

lsmod
empty

omerta linux # cat /proc/asound/cards
0 [V8235 ]: VIA8233 - VIA 8235
VIA 8235 with CMI9761 at 0xe000, irq 19


omerta ~ # /etc/init.d/alsasound start
* Loading ALSA modules ...
* Loading: snd-card-0 ...
FATAL: Module snd_via82xx not found. [ !! ]
* Loading: snd-card-1 ...
FATAL: Module snd_mpu401 not found. [ ok ]
* Restoring Mixer Levels ...
* No mixer config in /etc/asound.state, you have to unmute your card!
 
Old 01-15-2006, 05:24 AM   #4
JunctaJuvant
Member
 
Registered: May 2003
Location: Wageningen, the Netherlands
Distribution: OS X
Posts: 488

Rep: Reputation: 31
Did you emerge ALSA drivers too??? The Gentoo ALSA guide clearly warns that this is big mistake! Read the ALSA guide again. Make sure you have only <M> next to everything related to ALSA and your soundcard when you configure the kernel with menuconfig. This is really all in the guide, which I think you really need to carefully read again.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Alsa on Debian sarge with AC97 LovingIt Linux - Hardware 2 10-23-2004 07:30 AM
Alsa problems AC97 etc...help!!! GoinEasy9 Linux - General 10 03-23-2004 02:52 PM
AC97 on A7V8X-X, alsa .. help please~~~ Tunick Linux - Hardware 1 08-04-2003 03:24 PM
Debian, ALSA, AC97 = no sound Caidence Linux - Hardware 2 07-24-2003 03:52 PM
ac97+alsa problems JoNaX Linux - Hardware 0 04-05-2003 08:45 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:11 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration