LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-09-2007, 03:50 AM   #1
KWTm
Member
 
Registered: Jan 2004
Distribution: Kubuntu 10.04 (Dell Linux-preinstalled laptop + a desktop); Maemo 5 (N900 phone computer)
Posts: 116

Rep: Reputation: 21
USB 2.0 ports: devices not detected, but works fine with USB 1.1 ports (Kubuntu 6.06)


I tried going through the forums, but didn't find threads describing my situation, which is:

I newly installed USB 2.0 ports on my Kubuntu (6.06 Dapper) desktop. When I plug in devices (e.g. SD/CF card reader), they are not detected. However, on the same computer, if I plug the same devices into the USB 1.1 ports, then they are detected, Kubuntu shows them under "media:/", I can mount them and read/write.

"dmesg" shows EHCI detected. "lsmod" shows "usb_storage", "ehci_hcd", etc. "lshal" output mentions "USB 2.0", but I'm not that familiar with the "lshal" output". Let me know if you need the output from any command pasted.

What should be my next step to find out why USB 1.1 works but USB 2.0 doesn't? I need to get this installed so I can back up my hard drive onto a removable drive, at reasonable speed.

Thanks for any advice.
 
Old 05-09-2007, 05:42 AM   #2
jschiwal
Guru
 
Registered: Aug 2001
Location: Fargo, ND
Distribution: SuSE AMD64
Posts: 15,733

Rep: Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655
Maybe you need to modprobe a kernel module:
Code:
jschiwal@hpmedia:~> lsmod | grep usb
usbhid                 69792  0
usb_storage           105280  4
usbcore               148064  6 uhci_hcd,usbhid,usb_storage,ohci_hcd,ehci_hcd,ndiswrapper
scsi_mod              173744  5 sr_mod,usb_storage,sg,libata,sd_mod
ide_core              174720  5 usb_storage,ide_cd,siimage,amd74xx,ide_disk
jschiwal@hpmedia:~> lsmod | grep hcd
uhci_hcd               42520  0
ohci_hcd               38404  0
ehci_hcd               51080  0
usbcore               148064  6 uhci_hcd,usbhid,usb_storage,ohci_hcd,ehci_hcd,ndiswrapper
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
USB over-current change killing USB ports Fluxxdog Linux - Hardware 4 09-13-2008 07:09 AM
Usb stick not detected in suse10 but fine in windows Morph69 Linux - Hardware 1 07-20-2006 10:41 AM
usb ports not detected... rgistered Slackware 17 03-28-2006 01:13 AM
USB 2.0 ports detected as USB 1.1 on Fedora Core 3 vbvamsi Linux - Hardware 1 10-09-2005 07:26 PM
USB ports JZaragozaAlberich Linux - Newbie 2 03-22-2001 02:37 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:09 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration