LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-09-2004, 03:44 PM   #1
j_harishankar
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: New Jersey
Distribution: RedHat ver 9
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
Question Unable to mount USB memstick in RHL9


Hi,

I am unable to mount usb memstick in RH 9 server, even after I did the following.
1. Created a new directory /dev/memstick
2. Edited /etc/fstab and edited the line /dev/sda1 to
/dev/sda1 /mnt/memstick vfat noauto,owner,kudzu 0 0
3. Restarted the machine, and tried to mount the device using the follwing commands
mount /dev/sda1
mount /mnt/memstick
mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/memstick
but still no luck...I am getting the following error message
mount: /dev/sda1 is not a valid block device

fdisk -l Output:
Disk /dev/sda: 125 MB, 125829120 bytes
4 heads, 60 sectors/track, 1024 cylinders
Units = cylinders of 240 * 512 = 122880 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System

Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40060403712 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4870 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 13 104391 83 Linux
/dev/hda2 14 4822 38628292+ 83 Linux
/dev/hda3 4823 4870 385560 82 Linux swap

dmesg output:
usb.c: registered new driver usbdevfs
usb.c: registered new driver hub
usb-uhci.c: $Revision: 1.275 $ time 18:11:21 Apr 13 2004
usb-uhci.c: High bandwidth mode enabled
PCI: Found IRQ 11 for device 00:1f.2
PCI: Setting latency timer of device 00:1f.2 to 64
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0xeec0, IRQ 11
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 1
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
usb-uhci.c: v1.275:USB Universal Host Controller Interface driver
usb.c: registered new driver hiddev
usb.c: registered new driver hid
hid-core.c: v1.8.1 Andreas Gal, Vojtech Pavlik <vojtech@suse.cz>
hid-core.c: USB HID support drivers
mice: PS/2 mouse device common for all mice
hub.c: new USB device 00:1f.2-1, assigned address 2
hub.c: USB hub found
hub.c: 4 ports detected
EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on ide0(3,2), internal journal
Adding Swap: 385552k swap-space (priority -1)
hub.c: new USB device 00:1f.2-1.1, assigned address 3
usb_control/bulk_msg: timeout
usb.c: USB device not accepting new address=3 (error=-110)
hub.c: new USB device 00:1f.2-1.1, assigned address 4
usb.c: USB device 4 (vend/prod 0x1011/0x1) is not claimed by any active driver.
hub.c: new USB device 00:1f.2-1.2, assigned address 5
input0: USB HID v1.00 Mouse [Logitech] on usb1:5.0
hub.c: new USB device 00:1f.2-1.4, assigned address 6
input1: USB HID v1.10 Keyboard [Logitech Logitech USB Keyboard] on usb1:6.0
input2: USB HID v1.10 Pointer [Logitech Logitech USB Keyboard] on usb1:6.1
SCSI subsystem driver Revision: 1.00
Initializing USB Mass Storage driver...
usb.c: registered new driver usb-storage
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Vendor: AccFast Model: USB-MSC Disk IN Rev: T
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
USB Mass Storage device found at 4
USB Mass Storage support registered.
usb-uhci.c: ENXIO 84000680, flags 0, urb caab9780, burb caab9680
usbdevfs: USBDEVFS_CONTROL failed dev 6 rqt 128 rq 6 len 59 ret -6
usb-uhci.c: ENXIO 84000680, flags 0, urb caab9680, burb caab9780
usbdevfs: USBDEVFS_CONTROL failed dev 6 rqt 128 rq 6 len 59 ret -6
usb-uhci.c: ENXIO 84000680, flags 0, urb caab9780, burb caab9680
usbdevfs: USBDEVFS_CONTROL failed dev 6 rqt 128 rq 6 len 59 ret -6

It would be great if anyone could help me out in this regard.
 
Old 05-09-2004, 04:00 PM   #2
b0uncer
Guru
 
Registered: Aug 2003
Distribution: CentOS, OS X
Posts: 5,131

Rep: Reputation: Disabled
cd into /dev/ and then list all sda* devices; in terminal, give this command:

cd /dev
ls sda* | less

depending on what you get, try and mount these devices (sda1 seems not to be your stick, because you get errors):

mount /dev/sda4 /mnt/memstick
mount /dev/sda3 /mnt/memstick
etc...

so try and mount each sdaX-device (where X is a number) you get when you do the ls -sda* in /dev as above. this is, after you plug your stick in. if sda1 doesn't work, my guess would be that it's sda4, altough it can be what ever.

when you get the stick mounted (no errors come after mount command) just edit your fstab file to correspond the right device.
 
Old 05-09-2004, 04:40 PM   #3
j_harishankar
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: New Jersey
Distribution: RedHat ver 9
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
when I did ls sda* | less, after plugging in the memstick,
I am able to see sda followed by sda1. Moreover, when I tried to mount using
GNOME menu (using rt click in desktop, disks then memstick) the system throws
the follwing message
"Nautilus was unable to mount the volume. There is probably no media in the device."
when I clicked the details button, it shows the message
"mount: /dev/sda1 is not a valid block device."

Hence it should be sda1.
 
Old 05-09-2004, 04:44 PM   #4
j_harishankar
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: New Jersey
Distribution: RedHat ver 9
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I tried mounting the memstick with sda1, sda2, sda3, sda4....
But still, without luck.

I then tried mounting the device with sda and it worked.
I am able to mount the device.

But still I am wondering, why the OS showed it as /dev/sda1 instead
of using /dev/sda?

Anyway, thanks for helping me out!!!
 
Old 05-23-2004, 07:55 AM   #5
ramon
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2001
Distribution: Suse 7.1/7.2
Posts: 24

Rep: Reputation: 15
Hello,

I've got a similar issue. I found, that's why linux don't find VendorID. Without VendorID Linux does't know what to do with the device.
Now my question - how and where to add the VendorID manualy ?
I can find the ID by booting the system with pluged in stick - that works.

Let me know if you found something
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
slack: usb memstick howto? nadroj Linux - Hardware 10 10-12-2005 10:09 PM
Unable to mount the USB Stick reply2vinay Linux - Hardware 2 08-24-2005 11:21 AM
Unable to mount CD on USB Hub red-rock-west Linux - Hardware 1 05-26-2005 02:53 AM
Unable to mount new USB pen erraticassassin Linux - Hardware 10 02-16-2005 02:36 AM
Bootable USB memstick... Bigun Linux - Hardware 2 08-30-2004 02:06 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:51 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration