LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-11-2010, 10:46 AM   #1
Steviepower
Member
 
Registered: May 2010
Location: Eindhoven
Distribution: ubuntu/debian
Posts: 152

Rep: Reputation: 25
Sound over hdmi ati HDA


Hi,

For my mythtv/router box I'm trying to get the sound working trough hdmi as well as over the analog out.


Because the HDMI is located on the mainboard and has something to do with the video driver I downloaded and installed the following:

ATI Catalyst™ 10.3 Proprietary Linux x86 Display Driver 94.2 MB 10.4 4/28/2010

However the output aplay -l is showing me(I got hdmi sound working on my laptop) isn't the same as on my laptop, it does not show the hdmi "sound card"
here is the output:
Code:
~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC883 Analog [ALC883 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC883 Digital [ALC883 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
does anyone know how to do this? I prefer sound trough hdmi but for the HDMI to work I previously needed to be able to see the HDMI device listed by aplay -l

Last edited by Steviepower; 05-11-2010 at 01:31 PM.
 
Old 05-11-2010, 01:13 PM   #2
Steviepower
Member
 
Registered: May 2010
Location: Eindhoven
Distribution: ubuntu/debian
Posts: 152

Original Poster
Rep: Reputation: 25
I just found an article that says I need the 2.6.33 kernel to do this:
http://osdir.com/ml/debian-user-debi.../msg01937.html
I'll put a cable between the analog out and the amplifier if this is the case I think.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
F12 Sound card issue, ATI tech Azalia (Intel HDA). Was working. Dunedain Fedora 2 05-10-2010 01:25 PM
HD ATI HDMI interfering with default sound card setting CA0106 RichardT Ubuntu 2 01-06-2010 07:21 AM
No Sound with Fedora 10 on ATI Tech SBx00 Azalia (Intel HDA) linuxdawg Linux - Laptop and Netbook 5 06-07-2009 05:27 AM
[SOLVED] ALSA 1.0.17 +HDA ATI SB=No surround sound. Refractor Linux - Software 1 10-28-2008 06:50 AM
LXer: Using HDMI With ATI Linux Drivers LXer Syndicated Linux News 0 12-14-2007 12:30 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:08 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration