LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-25-2005, 08:59 AM   #1
djjosephk
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Location: SE USA
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
sound issues--Slack 10.1


Ok here is the issue. I have a Intel 815e chipset and I cannot get the audio to work. I have gone into alsamixer and adjusted the volume up and tested it with both workbone and amp. The software seems to be doing the job with no errors but I get no sound. I have several snd related modules loaded when I list lsmod. I know it's something stupid because in alsamixer I have Item: Mixer [off] listed but I as of yet have no idea how to turn it on.

suggestions?
 
Old 02-25-2005, 09:31 AM   #2
satinet
Senior Member
 
Registered: Feb 2004
Location: England
Distribution: Slackware 11, Sabayon 3.1
Posts: 1,464

Rep: Reputation: 46
Have you actually run alsaconf as root yet?

Other than that get yourself over to alsa's website.

I would get rid of any sound modules and start over, getting alsa to make the modules....
 
Old 02-25-2005, 09:43 AM   #3
djjosephk
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Location: SE USA
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
thanks..that did it ..scared the shit out of me to I had the speakers cranked all the way up
 
Old 02-25-2005, 12:33 PM   #4
satinet
Senior Member
 
Registered: Feb 2004
Location: England
Distribution: Slackware 11, Sabayon 3.1
Posts: 1,464

Rep: Reputation: 46
lol

That's cool. I bet you jumped.

Glad to be of service
 
Old 02-25-2005, 12:37 PM   #5
djjosephk
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Location: SE USA
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
yeah it was pretty funny..It was a pretty vile Ice Cube track(it was small enough to fit on a floppy) and I'm at work..I got some funny looks thats for sure
 
Old 02-28-2005, 01:31 PM   #6
djjosephk
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Location: SE USA
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
another question if you have the time...I've no problem with audio at prompt and from within Gnome but for some reason every time I try to enable the volume control I receive the error "sorry , no mixer elements and/or devices found" . This is as a normal user ...I cannot get Nautilus to run if I run X as root(I've heard this is a normal issue and I have no real concern ...I do not plan to run X as root after I get all the issues ironed out)

any ideas?
 
Old 03-01-2005, 03:06 AM   #7
ron_henry
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2003
Location: Manila, Philippines
Distribution: Slackware
Posts: 21

Rep: Reputation: 15
djjosephk:

I remember doing a chmod nnn /dev/dsp in an older release of Slack...

Just remembered it while reading your post. I'm having the same problem as you do with my newly-installed Slack 10.1 right now -- I can play WAV files from the shell, but not from GNOME.

I'll try it later and let you know what happens.
 
Old 03-01-2005, 09:13 AM   #8
djjosephk
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Location: SE USA
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
as I said ..I can listen to cds, mp3s and wavs in both console and Gnome but I cannot get the master volume control to run. I find it to be reall strange
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
online info on slack 10 and sound issues aus9 Slackware - Installation 1 08-05-2004 07:26 AM
Slack 10 mounting, sound, and flash issues WolfCub Slackware 7 06-30-2004 09:13 AM
Sound and ACPI issues in Slack 10 dizzi Slackware 4 06-28-2004 02:53 PM
Slack 9.1 Sound Issues Comreak Slackware 2 10-20-2003 09:38 PM
Sound issues + Mouse wheel issues matt3333 Slackware 2 10-12-2003 03:09 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:54 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration