LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-06-2007, 12:06 PM   #1
cristopher5
Member
 
Registered: Jun 2006
Distribution: Slackware 13.1 & Suse 11.3
Posts: 46

Rep: Reputation: 15
slack 12 and 5.1 sound card


Hy

I have a Abit NF7-S v2 mobo,nforce2 chipset,Athlon XP 2200+,asus fx5200 videocard,soundcard onbord.
My problem is that cannot use all 5.1 output of sound card,only 2channel.
 
Old 08-06-2007, 07:53 PM   #2
Hern_28
Member
 
Registered: Mar 2007
Location: North Carolina
Distribution: Slackware 12.0, Gentoo, LFS, Debian, Kubuntu.
Posts: 906

Rep: Reputation: 38
Might want to check for correct driver.

I had to google to find how to setup my sound drivers to get mine working. Might want to google your card and find how someone set it up on their system.
 
Old 08-06-2007, 08:10 PM   #3
WulfNStein
LQ Newbie
 
Registered: May 2007
Distribution: Slackware
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
have you tried turning up the volume for the rear and center speakers by using alsamixer ?

Last edited by WulfNStein; 08-06-2007 at 08:11 PM.
 
Old 08-07-2007, 09:58 AM   #4
cristopher5
Member
 
Registered: Jun 2006
Distribution: Slackware 13.1 & Suse 11.3
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hy

I have try to set from alsamixer but nothing,dont have setting for rear output.

I have instal realtek ALC650F driver but nothing.only 2 channel work
and i find some nforce driver for sound,network card but cannot install i got error.
 
Old 08-07-2007, 03:22 PM   #5
WulfNStein
LQ Newbie
 
Registered: May 2007
Distribution: Slackware
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
the alsa driver does have a setting for rear sound, it's just off the screen when you first load up alsamixer. so hit your right arrow key (->) a few times to get over to it.
 
Old 08-10-2007, 03:48 PM   #6
cristopher5
Member
 
Registered: Jun 2006
Distribution: Slackware 13.1 & Suse 11.3
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
yes i know thet the alsamixer is on 2 screen but nothing cannot find the rear and subwofer settings,the center exist but ....dont work

ps:i`ve post some picturea whit my alsamixer.

thanx
 
Old 08-11-2007, 08:30 AM   #7
pliqui
Member
 
Registered: Feb 2007
Location: Caracas, Venezuela
Distribution: Debian x64
Posts: 156

Rep: Reputation: 17
I post almost the same question a couple of week ago and got no answer, i have a Realtek onbard sound (in linux ALC850) but alsamixer is using NVidia CK804 (i'm new to linux so i still didn't figure that out) but what Hern_28 is true, you have to configure your sound manually editing some files
Quote:
I had to google to find how to setup my sound drivers to get mine working. Might want to google your card and find how someone set it up on their system.
I will try to setup my sound today, if i can do it i will post the source.
 
Old 08-11-2007, 11:05 AM   #8
pliqui
Member
 
Registered: Feb 2007
Location: Caracas, Venezuela
Distribution: Debian x64
Posts: 156

Rep: Reputation: 17
K i got the 5.1 sound but only using
Code:
speaker-test -Dplug:surround51 -c6
none of my applications are using the 5.1, i downloaded the lates drivers from realtek ftp://202.65.194.212/pc/audio/realte...-4.06a.tar.bz2

i installed it, opened alsamixer and then do the follow:

1. Browse to surround jack mode and change it from shared to independent

2.Adjust the volume you want:
2.1 Front Speakers: Master
2.2 Center Speaker: Center
2.3 Rear Speaker: Surround
2.4 Bass: LFE

I don't know how to make it work for apps, and i'm running Debian Lenny.

Good Luck
 
Old 08-12-2007, 05:45 AM   #9
cristopher5
Member
 
Registered: Jun 2006
Distribution: Slackware 13.1 & Suse 11.3
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hy
when i test the speakers whit: speaker-test -Dplug:surround51 -c6

it work only 4channel:

Front Left
Center
Front Right
LFE

this work but not whit some problem: when test make for Center,the Bass work and when the Bass is testing the Center work,same problem whit the front and rear speaker.the connection betwean PC,5.1system and speaker is correct(under windows is work fine).

when i use xmms 4channel work:
Front Left
Front Right
Rear Right
Rear Left

the Center and LFE dont work?why is this diference between test and playing whit xmms?

I have use the latest driver from realtek but nothing....i think that is my mistake...dont know but it maybe i`ve forgot something to set.
 
Old 08-12-2007, 06:04 AM   #10
cristopher5
Member
 
Registered: Jun 2006
Distribution: Slackware 13.1 & Suse 11.3
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
i`ve solved the probleam whit center and bass(work in revers mode)..the excange option have set to MM from alsamixer and it work.(only in test mode not whit app,xmms)

on alsaminxer have set duplicat and in xmms work 4 channel
Front Left
Front Right
Rear Right
Rear Left

I`ve make some screenshots from alsamixer.


http://upload2.postimage.org/233266/photo_hosting.html

http://upload2.postimage.org/233269/photo_hosting.html
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A problem with the sound card (Slack 10.2) Itzuke Slackware 5 03-16-2006 02:59 PM
Upgraded to Slack 10, now sound card isn't found Psyddicus Slackware 9 07-16-2004 03:17 PM
How to configure on board sound card for Slack 9.0 ? spydir Slackware 12 02-24-2004 11:21 AM
Sound Card in Slack apocolipse Slackware 2 10-30-2003 04:50 PM
C-Media sound card in slack. Calum Slackware 3 03-23-2003 09:53 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:13 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration