LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Hardware (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/)
-   -   slack 12 and 5.1 sound card (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/slack-12-and-5-1-sound-card-575131/)

cristopher5 08-06-2007 12:06 PM

slack 12 and 5.1 sound card
 
Hy

I have a Abit NF7-S v2 mobo,nforce2 chipset,Athlon XP 2200+,asus fx5200 videocard,soundcard onbord.
My problem is that cannot use all 5.1 output of sound card,only 2channel.

Hern_28 08-06-2007 07:53 PM

Might want to check for correct driver.
 
I had to google to find how to setup my sound drivers to get mine working. Might want to google your card and find how someone set it up on their system.

WulfNStein 08-06-2007 08:10 PM

have you tried turning up the volume for the rear and center speakers by using alsamixer ? ;)

cristopher5 08-07-2007 09:58 AM

Hy

I have try to set from alsamixer but nothing,dont have setting for rear output.

I have instal realtek ALC650F driver but nothing.only 2 channel work :(
and i find some nforce driver for sound,network card but cannot install i got error.

WulfNStein 08-07-2007 03:22 PM

the alsa driver does have a setting for rear sound, it's just off the screen when you first load up alsamixer. so hit your right arrow key (->) a few times to get over to it.

cristopher5 08-10-2007 03:48 PM

yes i know thet the alsamixer is on 2 screen but nothing cannot find the rear and subwofer settings,the center exist but ....dont work

ps:i`ve post some picturea whit my alsamixer.

thanx

pliqui 08-11-2007 08:30 AM

I post almost the same question a couple of week ago and got no answer, i have a Realtek onbard sound (in linux ALC850) but alsamixer is using NVidia CK804 (i'm new to linux so i still didn't figure that out) but what Hern_28 is true, you have to configure your sound manually editing some files
Quote:

I had to google to find how to setup my sound drivers to get mine working. Might want to google your card and find how someone set it up on their system.
I will try to setup my sound today, if i can do it i will post the source.

pliqui 08-11-2007 11:05 AM

K i got the 5.1 sound but only using
Code:

speaker-test -Dplug:surround51 -c6
none of my applications are using the 5.1, i downloaded the lates drivers from realtek ftp://202.65.194.212/pc/audio/realte...-4.06a.tar.bz2

i installed it, opened alsamixer and then do the follow:

1. Browse to surround jack mode and change it from shared to independent

2.Adjust the volume you want:
2.1 Front Speakers: Master
2.2 Center Speaker: Center
2.3 Rear Speaker: Surround
2.4 Bass: LFE

I don't know how to make it work for apps, and i'm running Debian Lenny.

Good Luck

cristopher5 08-12-2007 05:45 AM

Hy
when i test the speakers whit: speaker-test -Dplug:surround51 -c6

it work only 4channel:

Front Left
Center
Front Right
LFE

this work but not whit some problem: when test make for Center,the Bass work and when the Bass is testing the Center work,same problem whit the front and rear speaker.the connection betwean PC,5.1system and speaker is correct(under windows is work fine).

when i use xmms 4channel work:
Front Left
Front Right
Rear Right
Rear Left

the Center and LFE dont work?why is this diference between test and playing whit xmms?

I have use the latest driver from realtek but nothing....i think that is my mistake...dont know but it maybe i`ve forgot something to set.

cristopher5 08-12-2007 06:04 AM

i`ve solved the probleam whit center and bass(work in revers mode)..the excange option have set to MM from alsamixer and it work.(only in test mode not whit app,xmms)

on alsaminxer have set duplicat and in xmms work 4 channel
Front Left
Front Right
Rear Right
Rear Left

I`ve make some screenshots from alsamixer.


http://upload2.postimage.org/233266/photo_hosting.html

http://upload2.postimage.org/233269/photo_hosting.html


All times are GMT -5. The time now is 03:06 PM.