LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 04-22-2003, 03:23 PM   #1
acjt
Member
 
Registered: Dec 2002
Location: Australia
Distribution: Gentoo
Posts: 161

Rep: Reputation: 30
Really strange usb / pc 'halt' issue.


I have gentoo installed and X running finally, with my usb intellimouse explorer 3.
I have some APM modules installed, however I'm not sure they work.
Anyhow, here is the weird part, which is a real nuisance.
If I do shutdown now -h, linux will run its shutdown procedure, then say 'Powerdown'. And it just stops there. So I click the button to power it off (because I don't know how to make it turn itself off yet). Now, when I restart the machine, my usb mouse is no longer detected at startup (you can see the infrared flash and stay on when you boot, while it's doing memtest and post stuff, even before choosing an OS to run). Whether I then boot to windows or linux, there is no mouse at all.
The only way I can get the mouse back, is to boot up off a redhat 9 disc I have (not installed), then let it run up to about the point where it asks if you want to check the disk, and whalla, the mouse is now detected again and I can ctl-alt-del to reboot and the mouse is OK again.
This only happens when I actually turn off the machine. If I do shutdown now -r to reboot, it still works fine.
I hope someone can help me with this, because it's a right pain in the backend. (It would also be good if someone has some ideas about the APM stuff!!)
 
Old 04-22-2003, 11:25 PM   #2
Aussie
Senior Member
 
Registered: Sep 2001
Location: Brisvegas, Antipodes
Distribution: Slackware
Posts: 4,590

Rep: Reputation: 56
The USB modules may not be loading at boot, this will stop your usb mouse from working.
 
Old 04-23-2003, 02:28 AM   #3
acjt
Member
 
Registered: Dec 2002
Location: Australia
Distribution: Gentoo
Posts: 161

Original Poster
Rep: Reputation: 30
The usb modules load during bootup, they are in /etc/modules.autoload.
I didn't have the apm module loaded, so I put that in also, but it didn't make any difference either.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
strange c issue exvor Programming 8 01-29-2005 02:23 PM
Strange USB flash drive issue ValidiusMaximus Linux - Software 2 01-05-2005 03:30 PM
System Halt with USB Harddrive sohare Linux - Hardware 1 09-15-2004 10:52 PM
strange issue with usb devices hevykevy7 Linux - Hardware 3 06-01-2003 01:47 PM
help me on a strange issue. newpenguin Linux - General 11 10-06-2002 03:42 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:28 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration