LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-01-2004, 01:56 AM   #1
scarryharry
Member
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Mepis
Posts: 31

Rep: Reputation: 15
radeon 9600 3d acceleration not working


I am new to linux and am having problems with my radeon 9600. At first it didn't work so i downloaded the newest drivers and ran fglrxconfig. I used mostly all the defaults and then started X. This worked but i later noticed that 3d acceleration was not working. It gives me the error could not init font path element /usr/x11r6/lib/x11/fonts/speedo/. Did i miss something important when running fglrxconfig or did i just forget to install something when i installed linux. I am running Mandrake 9.2 if that helps anyone.

Thanks for any Help
 
Old 02-01-2004, 04:28 AM   #2
Sapphire
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2004
Distribution: Fedora ATM
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
I have the same problem onluy I'm using fedora
 
Old 02-01-2004, 09:55 PM   #3
scarryharry
Member
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Mepis
Posts: 31

Original Poster
Rep: Reputation: 15
well i finally got it working i think. I just ignored the warning and went into x with 3d accel turn on and it worked. I get alot more fps in glxgears, which still isn't a whole lot because i am running a celeron. I think it might work with the version you have Sapphire, then again it may not.
 
Old 02-02-2004, 05:21 PM   #4
tricky_linux
Member
 
Registered: Jul 2003
Distribution: Red Hat Linux 9.0; Old and Solid
Posts: 674

Rep: Reputation: 30
how much fps are you exactly getting?
 
Old 02-04-2004, 08:30 PM   #5
scarryharry
Member
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Mepis
Posts: 31

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Well this didn't actully solve my problem. I still don't have any real 3d support and it won't play any good games so unless someone can give details on how to enable this stuff looks like i will just keep using windows until linux or ati updates drivers. Linux has come a long ways since i last used it when it was like RH 6.1 so as soon as linux will support nwn and my graphics card i will be all set to switch. (To answer you question currently only 126 which was at least better than the 7 i got earlier)
 
Old 02-04-2004, 09:04 PM   #6
tricky_linux
Member
 
Registered: Jul 2003
Distribution: Red Hat Linux 9.0; Old and Solid
Posts: 674

Rep: Reputation: 30
well see you are using linux and linux is not a OS which makes you become a zombie.
but it's for power users, so you have to do everything yourself.
For this kind hardware question, you need to post error which was reported on "dmesg" & that could help others & yourself a lot to solve your problem.
 
Old 02-05-2004, 07:00 PM   #7
scarryharry
Member
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Mepis
Posts: 31

Original Poster
Rep: Reputation: 15
let's see the only errors i have gotten have been while configuring video and trying to play nwn. when i configure the desktop with my radeon 9600 it gives me the following "could not init font path element /usr/x11r6/lib/x11/fonts/speedo removing from list". As far as nwn it says "error". i have checked on the nwn forums and no one seems to have an answer for this. 2d games work but somewhat sluggish and games like tuxracer just lag really bad while games like nwn which require gl support just plain don't run.
Anyway that's the only errors i get so if anyone does know the problem i would be more than happy to listen.

Last edited by scarryharry; 02-05-2004 at 07:02 PM.
 
Old 02-06-2004, 06:48 PM   #8
tricky_linux
Member
 
Registered: Jul 2003
Distribution: Red Hat Linux 9.0; Old and Solid
Posts: 674

Rep: Reputation: 30
the error what you are talking about wasn't important at all.
what's important is your radeon 9600 don't have 3d support.
use "fglrxconfig" to see what fps are u getting. i am using 9600 pro and getting around 3000 fps.
you could check it yourself by using "glxinfo | head"
please state how did you installed your driver.
 
Old 02-06-2004, 11:11 PM   #9
scarryharry
Member
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Mepis
Posts: 31

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I ran fglrxconfig and can't find where it tells me fps. i thought that was just for configuring the card. Anyways the ouput for glxinfo | head looks like this

Loading required GL library /usr/lib/libGL.so.1
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: No
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2
server glx extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
client glx vendor string: ATI
client glx version string: 1.3
client glx extensions:

i don't know what this means.

Installation steps
1. i ran fglrxconfig doing mostly defaults
2. it said something about make.sh and make_install.sh, i did this and it didn't work
3. i configured the video in xfdrake.

More information.
the only other thing i can tell you is that i am running a celeron 1.7 on a gigabyte 845e motherboard
 
Old 02-07-2004, 12:50 PM   #10
tricky_linux
Member
 
Registered: Jul 2003
Distribution: Red Hat Linux 9.0; Old and Solid
Posts: 674

Rep: Reputation: 30
Quote:
direct rendering: No
this part explains you are not running in 3d acceleration mode.

i don't use mandrakes. so can't tell you specifically what you need to do. however, i think there should be a tool in xdrake or etc.. that would say you the startup log of XFree86. go to that section and post what it says on EE or WW or problems regarding your card acceleration.

Last edited by tricky_linux; 02-07-2004 at 12:53 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3D acceleration not working for my Radeon 9600 (in Ubuntu) ...? tomaspineda Linux - Hardware 1 12-01-2005 10:29 PM
Radeon 9600. Want 3d acceleration. bigmetalrabbit Linux - Distributions 3 10-10-2005 04:33 PM
no 3d acceleration with my ATI Radeon 9600 XT elf-assassin Linux - Newbie 18 06-08-2004 11:29 AM
3D Acceleration with ATI Radeon 9600 jawaking00 Linux - Hardware 2 03-06-2004 06:41 PM
No 3d Acceleration with ATI Radeon 9600 debian junkie Linux - Hardware 12 01-29-2004 04:07 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:07 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration