LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-27-2005, 11:22 AM   #1
Solo_iayc
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2005
Location: Vulcan
Distribution: Slackware 10 (2.4.26)
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
problems with refresh rate and drivers for Radeon 7000VE


Hello!

I'm new to linux so pardon my ignorance.
What I've got is BX Master board (with Intel 440BX chipset) with Celeron 600MHz, ATI Radeon 7000VE and Philips 107E21 monitor. There are a few more components there but I don't have problems with those (not that I'm annoyed with yet anyway - ok a mouse, but I will first look for threads on it).

I'm running Slackware 10 with 2.4.26 kernel and (probably but I'm not sure) xorg 6.7.0 and KDE 3.2.3.

I have a problem with configuring X properly.
The default configuration works almost fine except for two things:

1. I'm not able to run X in 1024x796 at more than 60Hz and as many other people I'm quite annoyed with that and not at all satisfied.
I have edited the xorg.conf file and changed VSync and HSync to the monitor specified values.
It changed only one thing. My KDE started to lie. It says (in the Control Centre -> Peripherials -> Display) that it's running at 85Hz but my eyes and the monitor say it's rather 60Hz (it really hurts).

2. I'm having problems with configuring the hw graphics acceleration.
I've downloaded and installed the latest drivers from the DRI site. They installed properly reporting no errors.
Yet the performance of 3D graphics is very poor. I have seen things this computer can do in Windows so it's the matter of bad configuration (of course, it's the old card and processor but I'm not expecting miracles here).

I'm not sure but those two problems may actually have something in common.

e.g. xorgcfg exited with the following message:

"...
Unloading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nv_drv.o
Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/i740_drv.o
Module i740: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.7.0, module version = 1.0.0
Unloading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/i740_drv.o
Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/dri-old.ati_drv.o
Duplicate symbol R128Identify in /usr/X11R6/lib/modules/drivers/dri-old.ati_drv.o
Also defined in /usr/X11R6/lib/modules/drivers/ati_drv.o
Fatal Error:
Module load failure
tomek@CorSec:~$"
there are similar strange messages I can't make much out of in /var/log/Xorg.0.log and ...log.old
"...
(--) PCI:*(1:0:0) ATI Technologies Inc Radeon RV100 QY [Radeon 7000/VE] rev 0, Mem @ 0xe0
000000/27, 0xed000000/16, I/O @ 0x9000/8
...
(II) VESA(0): Attempting to use 85Hz refresh for mode "1024x768" (118)
...
#(what does this mean???)
(II) do I need RAC? No, I don't.
...
(II) VESA(0): VBESetVBEMode failed...Tried again without customized values.
..."

I'm running xorg.conf with the following section:
"...
Section "Device"
Identifier "VESA Framebuffer"
Driver "vesa"
..."
only because when I had "Driver "radeon" " x didn't work at all. It complained about being unable to load driver modules:
/usr/X11R6/lib/modules/drivers/dri-old.ati_drv.o
/usr/X11R6/lib/modules/drivers/ati_drv.o
and something else. (if it's necessary I'll post the exact logs later as I'll have to restart X to get that again).

Please, help me with it.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Refresh rate problems deedrah Linux - Hardware 3 03-22-2004 01:14 PM
IMPOSSIBLE to set vert. refresh rate with ati drivers hdagelic Linux - General 0 03-17-2004 03:57 PM
Out of refresh rate Radeon 9100 Djony Linux - Hardware 0 11-25-2003 07:32 AM
Mandrake Radeon 9000 console refresh rate problem TonySheriff Linux - Distributions 0 08-04-2003 02:09 AM
[SuSE 8.1] Refresh rate problem --> do i have to install the drivers? twan Linux - Newbie 0 05-16-2003 12:54 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:32 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration