LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-02-2007, 12:12 PM   #1
TheOneKEA
Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Somewhere in Surrey
Distribution: Debian GNU/Linux 7.4.0 (amd64) w/kernel 3.13.0
Posts: 279

Rep: Reputation: 30
Question Problems with audio link between BT878 tuner and HDA audio in 2.6.23


I've been beating my head against the wall for the past hour trying to figure out an issue with the audio link between a BT878-derived card (a Leadtek TV2000 XP with a Ymec TVision TVF-5533MF tuner-in-a-can) and an Intel HDA audio stack (an Analog Devices AD1988B on an Asus M2N32-SLI Deluxe) using the 2.6.23 kernel.

The M2N32-SLI has a four-pin auxiliary connector on the motherboard labeled CD, which the snd-intel-hda ALSA driver maps to the capture source 'CD'. I used the included cable to connect the auxiliary connector on the motherboard to its counterpart on the tuner. Despite using alsamixer to select 'CD' as an input source and then unmuting and activating/deactivating capture mode on the relevant mixer control, I can't get any sound whatsoever using either a sound recording utility or a TV application such as tvtime (which otherwise works perfectly).

Output from dmesg:

Code:
Linux video capture interface: v2.00
bttv: driver version 0.9.17 loaded
bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
bttv: Bt8xx card found (0).
ACPI: PCI Interrupt Link [APC3] enabled at IRQ 18
ACPI: PCI Interrupt 0000:01:08.0[A] -> Link [APC3] -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 18
bttv0: Bt878 (rev 17) at 0000:01:08.0, irq: 18, latency: 32, mmio: 0xfbfff000
bttv0: detected: Leadtek TV 2000 XP [card=34], PCI subsystem ID is 107d:6609
bttv0: using: Leadtek WinFast 2000/ WinFast 2000 XP [card=34,autodetected]
bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=003ff502 [init]
bttv0: tuner type=59
bttv0: i2c: checking for MSP34xx @ 0x80... not found
bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found
tuner 2-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
tuner 2-0061: type set to 59 (Ymec TVision TVF-5533MF)
tuner 2-0061: type set to 59 (Ymec TVision TVF-5533MF)
bttv0: registered device video0
bttv0: registered device vbi0
bttv0: registered device radio0
bttv0: PLL: 28636363 => 35468950 .. ok
input: bttv IR (card=34) as /devices/pci0000:00/0000:00:0e.0/0000:01:08.0/input/input5
Code:
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.14 (Fri Jul 20 09:12:58 2007 UTC).
http://pastebin.ca/803858 is the output of an info-gathering script published by Gruemaster; it contains the relevant userspace-displayed ALSA information for the M2N32-SLI's sound configuration.

Does anyone know what the problem may be? I'm guessing that the lack of any BT878-linked audio drivers being loaded by the kernel and the lack of any mixers on the card being exposed in the ALSA API may have something to do with the current problem.
 
Old 12-20-2007, 12:15 AM   #2
carl0ski
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Melbourne, Victoria Australia
Distribution: Support those that support you :)
Posts: 872
Blog Entries: 12

Rep: Reputation: 30
the 4 pin cd connector is accepts plain analgoue signals

to confirm sound is actually leaving the tv card you can use this test.

hook a small speaker directly to the output on the tv card.


does a real cdrom drive work on this port?
 
  


Reply

Tags
alsa, bt878, hda, intel, kernel, sound, television, tuner, tvtime


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AC'97 Conexant audio (aka, AC-Link Audio) (Gateway 7510GX) Vexamus Linux - Hardware 25 10-07-2009 09:15 PM
i need audio driver for conexant ac-link audio in compaq presario m2015ap red hat. subratapatel Linux - Hardware 1 08-12-2006 12:46 AM
integrated hda audio modem bluetooth , (intel hda audio does not work) reggae linux Linux - Laptop and Netbook 1 07-05-2006 10:13 PM
integrated hda audio modem bluetooth , (intel hda audio does not work) reggae linux Linux - Laptop and Netbook 2 07-05-2006 03:38 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:16 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration