LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-26-2008, 03:38 PM   #1
Meson
Member
 
Registered: Oct 2007
Distribution: Arch x86_64
Posts: 606

Rep: Reputation: 66
Problems booting with AHCI enabled on Dell XPS 210


When I have AHCI enabled in the BIOS on my Dell XPS210, I can't boot. I've tried Ubuntu 7.10, Kubuntu 8.04 alpha 3, Knoppix 5.1.1, and PC Linux OS 2007. All of them get to the initial screen where you can select to boot from the livecd, memtest, etc... but when booting it craps out.

This is what it says using Ubuntu 7.10:
Code:
Loading, please wait...
[   52.782835] ata2.00: failed to set xfermode (err_mask=0x1)
[   67.830732] ata2: COMRESET failed (errno=-16)
[   68.687544] ata2.00: failed to set xfermode (err_mask=0x1)


BusyBox v1.1.3 (Debian 1:1.1.3-5ubuntu7) Built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

(initramfs) [   83.735616] ata2: COMRESET failed (errno=-16)
[   84.592435] ata2.00: failed to set xfermode (err_mask=0x1)
 
Old 02-02-2008, 05:04 AM   #2
SML
Member
 
Registered: Dec 2002
Location: US
Distribution: ARCH
Posts: 376

Rep: Reputation: 30
Try changing your BIOS settings
ie
try changing SATA controllers if you have more than one on your motherboard
try disabling SATA and running as IDE
try running as legacy IDE and not native IDE

I have had similar probs. Ubuntu 7.10 and 8.04 A4 seem good. No luck with Deb 4R2 or gOS 2B1.
 
Old 02-02-2008, 09:44 AM   #3
Meson
Member
 
Registered: Oct 2007
Distribution: Arch x86_64
Posts: 606

Original Poster
Rep: Reputation: 66
Yes, that has been working, changing from AHCI to SATA on the motherboard. Kind of a pain though... I've been looking for a solution, not a workaround.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Unable to boot from an AHCI enabled SATA disk nomind Linux - Hardware 2 07-08-2007 08:12 PM
dell xps 400 reddwarf1387 Linux - Newbie 4 02-07-2007 08:51 PM
FC4 on a Dell XPS Gen 2 with resolution problems NeoLives Linux - Laptop and Netbook 2 11-02-2005 09:17 AM
X on Dell Inspiron XPS jdozarchuk Linux - Laptop and Netbook 0 11-16-2004 11:41 AM
Dell Dimension XPS swingheim Mandriva 3 09-08-2003 04:30 PM


All times are GMT -5. The time now is 12:18 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration