LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-17-2009, 01:20 PM   #1
rahool.linux
LQ Newbie
 
Registered: May 2009
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
problem with nvidia geforce 8400 in ubuntu 8.10


hi!
i am a student and just switched to ubuntu 8.10 a week ago.
i am using nvidia geforce 8400 graphics card with 512 mb ram.
none of the visual effects worked on my pc. i installed nvidia-glx-180 from synaptic manager, but when i try for effects, it says "Desktop effects could not be enabled".
i then installed NVIDIA-Linux-x86-180.51-pkg1.run from nvidia site.but nothing happened.
i tried running "nvidia-xconfig".but invane.....
please help me...
i am waiting for the solution.
should i try ENVY?
i have core 2 quad.3gb ram.500gb hdd.and an AOC 19" square screen monitor.
 
Old 05-17-2009, 05:48 PM   #2
TB0ne
Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 15,075

Rep: Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713
Quote:
Originally Posted by rahool.linux View Post
hi!
i am a student and just switched to ubuntu 8.10 a week ago.
i am using nvidia geforce 8400 graphics card with 512 mb ram.
none of the visual effects worked on my pc. i installed nvidia-glx-180 from synaptic manager, but when i try for effects, it says "Desktop effects could not be enabled".
i then installed NVIDIA-Linux-x86-180.51-pkg1.run from nvidia site.but nothing happened.
i tried running "nvidia-xconfig".but invane.....
please help me...
i am waiting for the solution.
should i try ENVY?
i have core 2 quad.3gb ram.500gb hdd.and an AOC 19" square screen monitor.
How did you "install", the .run package you downloaded?? Did you read the instructions on the page (where you downloaded the package??)?? http://www.nvidia.com/object/linux_d...32_180.51.html

What messages did you get when you did the 'install' of the .run file?
 
Old 05-18-2009, 12:39 AM   #3
rahool.linux
LQ Newbie
 
Registered: May 2009
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
nvidia driver install

yes, i followed the instructions given on the site.
it then said that "you must stop X server".
i did so using commands found by google search for "how to stop x server".
CTRL-ALT-F1

sudo /etc/init.d/gdm stop
will do that.
then go to the directory of the package and run the command given on site.
installation starts on its own.
 
Old 05-18-2009, 10:53 AM   #4
TB0ne
Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 15,075

Rep: Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713Reputation: 2713
Quote:
Originally Posted by rahool.linux View Post
yes, i followed the instructions given on the site.
it then said that "you must stop X server".
i did so using commands found by google search for "how to stop x server".
CTRL-ALT-F1

sudo /etc/init.d/gdm stop
will do that.
then go to the directory of the package and run the command given on site.
installation starts on its own.
Or you could type in "init 3", which is a better way to do it. And you say "installation starts on its own"...I had asked about what MESSAGES it generated....
 
Old 05-18-2009, 11:02 AM   #5
FredJones
Member
 
Registered: Mar 2008
Distribution: ArchLinux 64 bit (with Openbox and fbpanel)
Posts: 108

Rep: Reputation: 23
> should i try ENVY?

That would be my advice, yes. It anyhow works for me.
 
Old 05-18-2009, 04:37 PM   #6
ell02
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2008
Distribution: right now?
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
8400

me to.i would say switch to ubuntu 9.04 or backwards to the stable 8.04 as they both picked up my 8400 nvidia with no problems. also saybayon 4.01 and mint 5 and 7 did as well without hassle.
 
Old 05-19-2009, 09:17 AM   #7
rahool.linux
LQ Newbie
 
Registered: May 2009
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Unhappy messages generated

i don't exactly remember what were the messages generated.
i would have reinstalled it now to see the messages but my pc is not working now.
some problem occurred with x server and i tried reinstalling ubuntu.
but now i am facing more problems.
it is saying
"ERROR 17".
what should i do now.i am working on a linux related project and want to fix my pc as soon as possible.please reply as soon as possible.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
problem with nvidia geforce 8400 in ubuntu 8.10 rahool.linux Linux - Newbie 1 05-17-2009 07:27 PM
Dell Vostro A180 with NVIDIA 8400 GS - Weird Sound Problem chief_officer Linux - Hardware 0 04-27-2009 03:02 AM
Screen resolution problems with BFG nvidia geforce 8400 DVI caleb star Ubuntu 1 05-03-2008 12:52 PM
NVidia GeForce 8400 GS Framerate joshfoulk Linux - Hardware 5 12-23-2007 10:51 PM
Problems with new graphics card - GeForce 8400 GS Clean3d Ubuntu 2 12-16-2007 10:49 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:39 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration