LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Hardware (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/)
-   -   PCI wireless card with ralink chipset not working (on Debian Lenny) (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/pci-wireless-card-with-ralink-chipset-not-working-on-debian-lenny-723040/)

kernelsource 05-01-2009 07:22 PM

PCI wireless card with ralink chipset not working (on Debian Lenny)
 
Hi, I have purchased a PCI card, Rosewill RNX-G300EX, and I have been unable to make it work with Debian Lenny, even though I have followed instructions carefully.

The kernel I'm using is

Code: Select all
root@:~# uname -a
Linux 2.6.26-2-686 #1 SMP Thu Mar 26 01:08:11 UTC 2009 i686 GNU/Linux




An lspci gives

Code: Select all
root@darkstar:~# lspci
02:0b.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 802.11g PCI




I have tried the rt2500-source package compiled using module-assistant but never get it to work. I tried also the Ralink driver from ralink page. After modifying the Makefile the CFLAGS by EXTRA_CFLAGS, as the compiler complained, it generated the file rt61.ko, so then I did depmod -a, insmod rt61.ko and everything went OK, but never got the card to work. I modified /etc/network/interfaces to look like

Code: Select all
root@:~# more /etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto ra0
iface ra0 inet dhcp




and added alias ra0 rt61 to /etc/modprobe.d/aliases

An lsmod|grep rt61 gives

Code: Select all
root@:~# lsmod|grep rt61
rt61 211748 0
rt61pci 20960 0
crc_itu_t 2080 1 rt61pci
rt2x00pci 7648 1 rt61pci
rt2x00lib 22432 2 rt61pci,rt2x00pci
eeprom_93cx6 2144 1 rt61pci






The ifconfig throws:

Code: Select all
root@:~# ifconfig -a
lo Link encap:Local Loopback
LOOPBACK MTU:16436 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1a:ef:04:a4:06
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

wmaster0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-1A-EF-04-A4-06-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)




To make the ra0 to appear I have to modprobe --remove rt61pci rt61 and modprobe rt61 back to get

Code: Select all
root@:~# ifconfig -a
lo Link encap:Local Loopback
LOOPBACK MTU:16436 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

ra0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:00:00:00:00:00
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:3





Now ifup ra0 returns

Code: Select all
root@:~# ifup ra0
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.1
Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/

Listening on LPF/ra0/00:1a:ef:04:a4:06
Sending on LPF/ra0/00:1a:ef:04:a4:06
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on ra0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on ra0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on ra0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
DHCPDISCOVER on ra0 to 255.255.255.255 port 67 interval 16
DHCPDISCOVER on ra0 to 255.255.255.255 port 67 interval 12
DHCPDISCOVER on ra0 to 255.255.255.255 port 67 interval 2
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping.




But I get something when doing iwlist ra0 scan

Code: Select all
root@:~# iwlist ra0 scan
ra0 Scan completed :
Cell 01 - Address: 00:13:5F:55:C4:00
Mode:Managed
ESSID:"Air"
Channel:1
Encryption key:off
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 6 Mb/s; 9 Mb/s
11 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Quality:76/100 Signal level:-63 dBm Noise level:-105 dBm
Cell 02 - Address: 00:13:5F:55:FC:70
Mode:Managed
ESSID:"Air"
Channel:1
Encryption key:off
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 6 Mb/s; 9 Mb/s
11 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Quality:60/100 Signal level:-79 dBm Noise level:-105 dBm
Cell 03 - Address: 00:13:5F:55:D3:C0
Mode:Managed
ESSID:"Air"
Channel:6
Encryption key:off
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 6 Mb/s; 9 Mb/s
11 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Quality:62/100 Signal level:-77 dBm Noise level:-105 dBm
Cell 04 - Address: 00:13:5F:55:ED:00
Mode:Managed
ESSID:"Air"
Channel:11
Encryption key:off
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 6 Mb/s; 9 Mb/s
11 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Quality:84/100 Signal level:-55 dBm Noise level:-105 dBm




Air is the net I am trying to acces, it has no encription.


The lights in the card have never got green. To have internet I had to install ubuntu on the machine. There it works without any problem, and was detected during installation. Any suggestion is welcome.

Thanks


All times are GMT -5. The time now is 02:53 PM.