LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Hardware (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/)
-   -   nvidia drivers strange behaviour (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/nvidia-drivers-strange-behaviour-447672/)

warshke 05-23-2006 07:48 AM

nvidia drivers strange behaviour
 
I've encountered a strange problem

i've downloaded and installed NVIDIA-Linux-x86-1.0-8756-pkg1.run
everything worked fine - ppracer, wolfenstein, etc
but after reboot X didn't start
so i did lsmod
Code:

Module                  Size  Used by
nvidia              4544916  0
ipv6                  222976  8
nls_iso8859_1          4032  1
nls_cp437              5696  1
vfat                  11968  1
fat                    46428  1 vfat
ide_generic            1216  0 [permanent]
psmouse                32516  0
snd_ens1371            21856  0
gameport              14024  1 snd_ens1371
snd_rawmidi            22688  1 snd_ens1371
snd_seq_device          8012  1 snd_rawmidi
snd_ac97_codec        82528  1 snd_ens1371
snd_pcm_oss            46112  0
snd_mixer_oss          16576  1 snd_pcm_oss
joydev                  8960  0
snd_pcm                77704  3 snd_ens1371,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
evdev                  8896  1
snd_timer              21444  1 snd_pcm
serio_raw              6596  0
pcspkr                  1732  0
mousedev              10592  0
floppy                54916  0
snd                    48740  8 snd_ens1371,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
rtc                    11508  0
bt878                  9720  0
shpchp                39872  0
tuner                  36772  0
pci_hotplug            24884  1 shpchp
tda9887                14096  0
bttv                  151888  1 bt878
video_buf              19972  1 bttv
firmware_class          9984  1 bttv
i2c_algo_bit            8392  1 bttv
v4l2_common            5696  1 bttv
btcx_risc              4616  1 bttv
tveeprom              13840  1 bttv
videodev                8832  1 bttv
soundcore              8992  1 snd
snd_page_alloc          9992  1 snd_pcm
snd_ac97_bus            2112  1 snd_ac97_codec
via686a                15368  0
i2c_isa                4672  1 via686a
i2c_viapro              8020  0
i2c_core              19408  9 nvidia,tuner,tda9887,bttv,i2c_algo_bit,tveeprom,via686a,i2c_isa,i2c_viapro
via_agp                9344  1
agpgart                31496  2 nvidia,via_agp
parport_pc            32324  0
parport                31880  1 parport_pc
ext3                  118664  2
jbd                    48724  1 ext3
mbcache                8516  1 ext3
8139too                25408  0
ide_cd                36804  0
cdrom                  33568  1 ide_cd
ide_disk              15936  5
8139cp                19648  0
mii                    5248  2 8139too,8139cp
uhci_hcd              28304  0
usbcore              113924  2 uhci_hcd
via82cxxx              8260  0 [permanent]
generic                4356  0 [permanent]
ide_core              112928  5 ide_generic,ide_cd,ide_disk,via82cxxx,generic
thermal                13512  0
processor              22976  1 thermal
fan                    4676  0

nvidia module is loaded

i resinstalled driver, and did lsmod once again

Code:

Module                  Size  Used by
ipv6                  222976  8
nls_iso8859_1          4032  1
nls_cp437              5696  1
vfat                  11968  1
fat                    46428  1 vfat
ide_generic            1216  0 [permanent]
psmouse                32516  0
snd_ens1371            21856  0
gameport              14024  1 snd_ens1371
snd_rawmidi            22688  1 snd_ens1371
snd_seq_device          8012  1 snd_rawmidi
snd_ac97_codec        82528  1 snd_ens1371
snd_pcm_oss            46112  0
snd_mixer_oss          16576  1 snd_pcm_oss
joydev                  8960  0
snd_pcm                77704  3 snd_ens1371,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
evdev                  8896  1
snd_timer              21444  1 snd_pcm
serio_raw              6596  0
pcspkr                  1732  0
mousedev              10592  0
floppy                54916  0
snd                    48740  8 snd_ens1371,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
rtc                    11508  0
bt878                  9720  0
shpchp                39872  0
tuner                  36772  0
pci_hotplug            24884  1 shpchp
tda9887                14096  0
bttv                  151888  1 bt878
video_buf              19972  1 bttv
firmware_class          9984  1 bttv
i2c_algo_bit            8392  1 bttv
v4l2_common            5696  1 bttv
btcx_risc              4616  1 bttv
tveeprom              13840  1 bttv
videodev                8832  1 bttv
soundcore              8992  1 snd
snd_page_alloc          9992  1 snd_pcm
snd_ac97_bus            2112  1 snd_ac97_codec
via686a                15368  0
i2c_isa                4672  1 via686a
i2c_viapro              8020  0
i2c_core              19408  8 tuner,tda9887,bttv,i2c_algo_bit,tveeprom,via686a,i2c_isa,i2c_viapro
via_agp                9344  1
agpgart                31496  1 via_agp
parport_pc            32324  0
parport                31880  1 parport_pc
ext3                  118664  2
jbd                    48724  1 ext3
mbcache                8516  1 ext3
8139too                25408  0
ide_cd                36804  0
cdrom                  33568  1 ide_cd
ide_disk              15936  5
8139cp                19648  0
mii                    5248  2 8139too,8139cp
uhci_hcd              28304  0
usbcore              113924  2 uhci_hcd
via82cxxx              8260  0 [permanent]
generic                4356  0 [permanent]
ide_core              112928  5 ide_generic,ide_cd,ide_disk,via82cxxx,generic
thermal                13512  0
processor              22976  1 thermal
fan                    4676  0

now nvidia module isn't loaded, but X works perfectly, glxgears produces >300 fps, how can it be? How can i avoid reinstalling nvidia driver after each reboot?
p.s. different driver versions didn't solve the problem

Torquewrench 05-23-2006 11:23 AM

I had the same kind of problems when I was installing the nvidia drivers from nvidia web site, I had no problems with "debian way".

You need to unistall the your nvidia driver then

http://www.debianhelp.co.uk/nvidia.htm

I followed this. and it worked fine.

warshke 05-24-2006 04:48 AM

"debian way" worked, but only after upgrading to unstable, thanks ;)

Torquewrench 05-24-2006 08:56 AM

Strange I am using stable, worked fine.

Do you have packages from the unstable versions?


All times are GMT -5. The time now is 11:33 PM.